Аз съм Шенген

Нападенията миналата седмица във Франция върнаха интереса към един по-стар дебат, който визира намерението да бъдат променени правилата за движение в Шенген, чрез което да бъде ограничена мобилността на гражданите от страни извън това пространство. Например Испания, страната, в която се намира една от най-големите румънски общности, обяви, че иска изменение на Шенгенския договор, за да бъде разрешен контролът на границите на тази зона.

По този начин в новия европейски контекст шансовете на Румъния да се присъедини към Шенген спадат с всеки изминал ден според анализатори, които смятат, че западните държави сега ще имат нови мотиви да отложат присъединяването на нови страни, което би донесло със себе си допълнителни рискове за сигурността.Дан Дунгачу, директор на Института за политически науки и международни отношения на Румънската академия, смята, че шансовете на Румъния да се присъедини към Шенген „намаляват с всеки изминал ден“ в контекста, в който терористичните атаки в Париж дават на западняците „много сериозни аргументи“ да отхвърлят присъединяването на някои държави.

По-конкретно опасенията на европейците са свързани с възможността да се създаде транзитен маршрут за терористите от Сирия или Ирак към Западна Европа през Гърция, както и евентуална миграция на граждани от славянската зона в контекста на напрежението между Запада и Русия.

Според него това, което се случи във Франция, поднови дискусиите по едни по-стари проблеми. „Това беше фитилът, който запали една бомба, която тиктакаше отдавна в европейското пространство“, казва анализаторът. „Икономическата криза, миграцията, липсата на доверие в европейските институции са фонът, на който се появи този външен натиск – един коктейл Молотов, който рискува да избухне. Това е върхът на айсберга на едно по-дълбоко напрежение, за което Европа няма решение“, заяви Дунгачу за „Гъндул“.

Алин Кристиан Митуца, директор на неправителствената организация Еуропулс, подчерта факта, че намерение за смяна на правилата за движение в Шенген се е появявало всеки път, когато са се случвали подобни нападения, но и че съществено изменение на този договор би било трудно и малко вероятно.

„Доколкото знам, не се поставя въпросът за изменение на правилата за движение на Шенген. Това, което се иска, са други мерки, както и създаването на регистър на пътниците на полетите – тема, обсъждана в Европейския парламент, която не получи подкрепа. Това беше отхвърлено от комисията по граждански свободи. Сега парламентът ще бъде малко по-притиснат“, коментира Митуца.

За да бъдат променени правилата за движение в Шенген, регламентът изисква да има предложение на Европейската комисия.

То трябва да бъде одобрено от Парламента и от Съвета.

„Парламентът с настоящото си мнозинство не е склонен да подкрепи подобни изменения (…) Съветът е този, който иска засилване на сигурността. За да се направи изменение, е необходимо да се промени Кодексът на границите на Шенген, за да се поиска въвеждане на контрол на вътрешните граници“, казва директорът на Еуропулс. „В момента има възможност една страна членка да наложи подобен контрол, но само за ограничен период от най-много 30 дни и при условие че има основателен мотив, свързан със сигурността на собствените й граждани“.

Според Митуца на фона на атаките в Париж перспективите за присъединяване на нови страни към Шенген „спадат още повече, тъй като това означава нови рискове“.

„Това е много ясно, най-малкото за България, чието присъединяване би означавало създаването на огромна пробойна за влизане в Шенген откъм югоизточния фланг, тоест зоната, която е най-удобна за влизане на евентуални терористи от Сирия и Ирак през Турция или дори Гърция, която вече е много уязвима от гледна точка на нелегалната имиграция“, казва Алин Кристиан Митуца.

Следователно докато Румъния е вързана към България, „шансовете да се присъединим към Шенген, поне тази година, са почти нулеви. Следователно аз прогнозирам, че Румъния ще поиска все по-настоятелно разделяне от България, затова се подготвя почвата още от 2014 г.“, добави той.

След терористичните нападения във Франция Испания иска изменение на Шенгенския договор, за да се позволи контрол на границите на това пространство с цел да се ограничи мобилността на ислямистките бойци, които се връщат в Европа.

„Ще защитим налагането на контрол по границите и е възможно в резултат на това да бъде необходимо изменение на Шенгенския договор“ за свободно движение, в който участват 26 държави, включително 22 членки на ЕС, заяви испанският министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас за всекидневника „Паис“.

„Мобилността в ЕС улеснява придвижването (на джихадистите) към която и да е страна и към нашата страна също“, добави той, подчертавайки, че близо 3000 бойци от Европа може да се върнат и биха представлявали заплаха. Оценявайки, че 20 процента от тях вече са в Европа, министърът подчерта, че „стотици подобни лица могат да се движат свободно из Европа“.

От друга страна италианският министър на външните работи Паоло Джентилони оцени евентуално изменение на договора като грешка. „Шенгенското пространство ни гарантира правото на свобода на движение и да се откажем от него заради няколко десетки терористи – това би било голям подарък за тях“, посочи Джентилони за телевизия Скай ТИГ.

Председателят на Комисията по външните работи на Бундестага Волфганг Босбах заяви, че Румъния няма да се присъедини към Шенген през 2015 г., подчертавайки, че избирането на Клаус Йоханис за президент на страната не означава, че политическата ситуация в страната ще се промени фундаментално, според „Шпигел“.

„С избирането на Йоханис несъмнено са свързани големи очаквания и надежди. Но това само по себе си не променя фундаментално политическата ситуация в Румъния“, заяви парламентаристът от Христиандемократическия съюз.

Реакцията на председателя Комисията по външните работи на Бундестага дойде малко след като президентът Клаус Йоханис заяви, че ще положи всички усилия затова присъединяването на Румъния към Шенген да стане тази година.

Германия е една от страните, които се противопоставяха в миналото на приемането на Румъния в Шенгенското пространство, защото Букурещ не е постигнал достатъчен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Сред страните, които не бяха съгласни с присъединяването на Румъния към Шенген, са също Франция и Холандия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.