Литва свиква с еврото: цените вече растат

Статистическата служба на Литва информира кои цени в страната са скочили с въвеждане на еврото. Опасенията от поскъпване сред местните жители се потвърдиха, но само отчасти – според ведомството, като изключим сферата на услугите, цените растат най-вече сезонно без връзка със смяната на валутата.***

По данни на статистиците, през първата седмица от януари, откакто литовците плащат в европейски пари, с 20 на сто е поскъпнало гроздето в магазините, с 11 на сто – лукът, с 8,8 на сто – дамските чорапогащници, със 7,4 на сто – тоалетната хартия, с 4,7 на сто – праховете за пране, с 2,7 на сто – мъжкото подстригване, с 1,2 процента – зъболекарските грижи.

Някои стоки дори са поевтинели, но не заради еврото, а заради спада в цените на петрола – втечненият газ в Литва например е вече по-евтин с 10,7 на сто, бензинът – с 6,9 на сто, дизеловото гориво – с 6,8 процента.

„Поскъпването на някои стоки според нас не се дължи на разплащанията в евро, въведени от Нова година. Но сме на мнение, че смяната на валутата вдига малко цените в обслужващата сфера“, коментира на пресконференция Надежда Алеева, началник на отдел „Ценови анализ“ в Статистическия департамент на Литва.

По данни на ведомството, от средата на миналата година, когато цените в Литва започват да се изписват в две валути – в литове и в евро, в кафенетата, ресторантите, фризьорските салони и автосервизите се плаща средно с 2 до 10 процента по-скъпо.

Защо растат цените?

Вицепрезидентът на хотелиерско-ресторантьорското сдружение в Литва Гедиминас Балнис обясни за руската редакция на Би Би Си, че след въвеждане на еврото повечето заведения закръглили цените „за улеснение в разплащането с клиентите“. Така цените в някои кафета и ресторанти из Вилнюс се повишили с около 10 на сто – докато по-рано един пълен обяд например излизал 10 лита или 2,90 евро, след Нова година при обръщане на цените в евро същият обяд струвал вече 11 лита или 3,19 евро.

„Цените в литовските ресторанти са с 30 на сто по-ниски, отколкото в съседна Латвия. Затова прогнозирам, че цените по заведенията ще растат и занапред. Още повече че повечето келнери получават минималната заплата, повишена от Нова година на 300 евро“, каза Балнис.

Надуха цените си и собствениците на частни магазинчета. Йонас Катинас от малкия град Паневежис например признава, че е закръглил цените на всички хранителни стоки извън тези от първа необходимост, сиреч на алкохола, цигарите, някои месни изделия.

Така според Катинас в магазина му всичко е поскъпнало с по няколко евроцента или няколко десетки литовски цента.

„Не съм вдигал цените на млякото и хляба. Но ако става дума за някоя водка или цигари, малко съм качил цените, защото не са стоки от първа необходимост. Който има нужда, все едно ще ги купува, тъй че няма никакво нарушение“, убеден е Катинас.

Купувачите не са във възторг: „Всичко изглежда евтино, но щом направя сметката, ми се струва, че всичко е поскъпнало малко“, призна пред Би Би Си студентката Вита в един от столичните молове.

„Всичко поскъпна, още преди да въведат еврото, затова сега живея по-зле. Какво да си купи човек за една пенсия от 284 евро?“, разказва пенсионерката Онуте как се мъчи да свикне с новата валута.

Преди въвеждане на еврото повече от 5000 компании и почти 14 000 магазина в Литва подписаха меморандум, с който се задължиха да не вдигат цените след смяната на валутата. По данни на Службата за защита на потребителските права, изобличени са вече над 600 фирми, обръщали неправилно цените от литове в евро.

Законът за въвеждане на еврото обаче не забранява цените да се вдигат – службата само проверява дали цените се обръщат според официалния курс: 3,45280 лита за 1 евро.

Фалшива евровалута

Първите дни от новата година донесоха на литовците и проблем с фалшивите евро. Както съобщи Рамунас Матонис от полицейския департамент, само за седмица от влизане на еврото в обращение в страната са регистрирани над 30 опита за плащане с фалшиви пари.

Полицията смята,че повечето фалшификати пристигат от други европейски държави. Най-разпространени са италианските неистински европари. По думите на Матонис, най-популярни сред фалшификаторите са банкнотите с номинал 20 и 50 евро. До момента най-много подправени евро са открити във втория по големина град – Каунас.

Още преди да въведе еврото, Литва е провеждала годишно по около 500 предварителни разследвания за фалшиви евро. Сега обаче се очаква броят им осезаемо да нарасне.

Литовците впрочем започнаха да използват новата валута по-бързо от своите съседи – латвийците и естонците. При все че старата валута – литовете, остана в обращение до 15 януари, още на 9 януари еврото взе надмощие в оборота. Според централната банка, това е станало с един ден по-рано, отколкото при въвеждане на еврото в Латвия и Естония.

Както сочат последните анкети на „Евробарометър“, до 10 януари в Литва две от всеки три разплащания в брой са правени с евро. Петдесет и шест на сто от участниците заявяват, че вече нямат литове в портфейлите – само евро.

„Обществото бързо свиква с новата валута и еврото вече се закрепи в портфейлите на повечето литовци“, каза Витас Василяускас, управител на Банката на Литва.

Литове ще се сменят за евро още половин година във всички търговски банки от страната, а на касите на централната банка – неограничено време, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.