Иран засенчва САЩ като съюзник на Ирак в борбата с екстремистите

Касим Абдул-Захра
Асошиейтед прес

В очите на повечето иракчани най-добрият съюзник на страната им във войната с групировката „Ислямска държава“ не са САЩ и въздушната кампания на коалицията срещу екстремистите. Това е Иран, благодарение на който настъплението на екстремистите към Багдад е спряно.Тази съседна шиитска и неарабска държава на практика е поела командването на отбраната на Ирак срещу радикалната сунитска групировка, посрещайки нуждата на иракското правителство от незабавна помощ на място.

От два до три ирански военни самолета, натоварени с оръжия и боеприпаси, кацат всекидневно на летището в Багдад. Най-силната военна част на Иран и неговият най-известен генерал – командващият елитните сили със специално предназначение „Ал Кудс“ към Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, генерал Касем Сулеймани – организират иракските въоръжени сили и де факто са оглавили командването на иракските шиитски милиции, които са гръбнакът на боевете. Иран нанесе въздушни удари, за да помогне за изтласкването на екстремистите от граничеща с него иракска провинция.

Резултатът от това е нарастване до невиждани равнища на влиянието на Техеран в Ирак, което без друго беше голямо, откакто американските военни си тръгнаха в края на 2011 г.

Въздушните удари на оглавяваната от САЩ коалиция помогнаха да бъдат отблъснати екстремистите в някои северни райони, включително да бъда пробита обсадата на шиитски град. Но според мнозина иракчани американците искат да помогнат главно на кюрдите. Благодарение на авиоударите кюрдските сили спряха през август настъплението на екстремистите към Ербил, столицата на автономния кюрдски район. Но дори този успех мнозина иракчани приписват на своевременната доставка по въздух на ирански оръжия за кюрдите.

Разпадът на иракската армия в светлината на бързото настъпление на екстремистите в голяма част от Северен и Западен Ирак през лятото дадоха на Иран възможност да се намеси. Имаше и голям наплив на шиитски доброволци, които се присъединиха към битката, за да запълнят оставената от иракските сили празнота.

Те подсилиха редиците на шиитските милиции, които по принцип са съюзници на Техеран.

Представител на иракското правителство посочи, че сега тези милиции повече или по-малко са интегрирани в официалните сили за сигурност на Багдад. Той определи това като „най-големия подарък“ на „Ислямска държава“ за Техеран.

„Хватката на Иран върху Ирак се затяга с всеки изминал ден“, каза източникът, пожелал анонимност, тъй като няма разрешение да обсъжда деликатната тема.

През последната година Техеран е продал на Багдад оръжия и оборудване за близо 10 милиарда долара, като това включва предимно въоръжение за водене на боеве в градски условия като автоматични пушки, тежки картечници и гранатомети, заяви източникът. Потвърждение за ежедневния приток в Багдад на ирански военнотранспортнисамолети с оръжие даде на пресконференция и бившият командир на шиитски милиции, Джамал Джаафар. Той е по-известен с псевдонима си Абу Махди ал Мохандис и е втори по ранг в йерархията на новосъздадена държавна служба, отговаряща за бойците доброволци.

Някои сунити несъмнено са обезпокоени. Депутатът сунит Мохамед ал Карбули посочи, че САЩ трябва да увеличат подкрепата си за Ирак срещу екстремистите, за да намалят влиянието на Иран. „Иран сега доминира Ирак“, каза той.

От също толкова ключово значение за растящото влияние на Техеран е и продължаващата подозрителност към намеренията на Вашингтон, особено сред шиитските милиции.

Хади ал Амири, известен и близък до Иран шиитски политик, както и водач на могъщите милиции „Бадр“, се оплака в неотдавнашно интервю, че Ирак е жертва на продължила с десетелетия „погрешна“ политика на САЩ в Близкия изток. Той отправи критика, че предшествениците на сунитските екстремисти в региона са се радвали в миналото на американско покровителство.

„Опасяваме се, че целта на коалицията начело със САЩ е да възпре Даеш, а не да я ликвидира“, заяви Амири, използвайки арабския акроним за групировката „Ислямска държава“.

По време на възпоменателна служба в Иран за офицер от „Корпуса на гвардейците на Ислямската революция“, застрелян от снайперист на „Ислямска държава“, Амири изрази своята оценка, че съществуващият от три месеца кабинет на иракския премиер шиит Хайдер ал Абади щеше да бъде „правителство в изгнание“, ако не е била бързата помощ на Иран в защита на Багдад, предаде иранската осведомителна агенция Фарс.

Тази похвала не идва само от шиитски политици. По време на посещение в Техеран миналия месец иракският министър на отбраната и сунит, Халед ал Обейди, заяви, че помощта на Иран срещу екстремистите е „стратегическа необходимост“ за Ирак.

Американският посланик в Багдад Стюарт Джонс призна пред Асошиейтед прес, че Иран играе важна роля в борбата с групировката „Ислямска държава“. Той даде ясно да се разбере, че няма никакво взаимодействие между американската и иранската операция.

„Да си го кажем направо, Иран е важен съсед на Иран. Необходимо е да има сътрудничество между Иран и Ирак“, каза той в интервю от 4 декември. „Иранците общуват с иракските сили за сигурност и ние също общуваме с иракските сили за сигурност. Разчитаме на тях да направят така, че да сведат до минимум риска от влизането на двата диалога в конфликт“.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси каза, че иракското ръководство държи Вашингтон в течение за иранските действия срещу „Ислямска държава“, както и че в американската столица следят внимателно отношенията между Багдад и Техеран.

По думите му, ако двете страни се сближат икономически и политически, „стига иракското правителство да запази ангажимента си за приобщаване на всички различни групи в страната, то смятам, че иранското влияние ще бъде положително“.

Но Али Хедери, който от 2003 г. до 2009 г. е бил високопоставен американски представител в Ирак, предупреди, че иранското влияние ще е „стратегическа катастрофа“.

„То консолидира още повече хватката на Иран върху Леванта и Ирак“, посочи Хедери, който напусна поста си в знак на протест срещу неспособността на САЩ да попречат на иранското влияние.

Иранската сфера на влияние обхваща съседна Сирия, където Техеран подкрепя режима на президента Башар Асад срещу предимно сунитската опозиция, а също и Ливан, където главният му наместник „Хизбула“ е най-мощната групировка в страната. Освен това превземането на части от Йемен през последните месеци от шиитските бунтовници хуси повиши безпокойството за влияние на Иран и там.

Признаците за въздействието на Техеран в Ирак са много. Премиерът, председателят на парламента, който е сунит, и други високопоставени политически фигури бяха на посещения в иранската столица. Повечето от водещите сунитски политици в Ирак спряха да критикуват публично Иран, както и шиитските политици за близките им връзки с Техеран.

По билбордовете из Багдад наред със съобщенията за загинали в бой представители на иракски милиции има и портрети на покойния духовен лидер на Иран, аятолах Рухола Хомейни, както и на приемника му, аятолах Али Хаменей. Миналия месец безпрецедентен брой иранци – по оценки поне 4 милиона – са отишли в Ирак, за да посетят почитана шиитска светиня южно от Багдад за голям празник. Отменени бяха и визовите такси за иранците.

Публично обаче двете страни не говорят много завоенното си сътрудничество. Иран от време на време разгласява за гибелта в бой на някои свой висш офицер в Ирак или говори за ролята си на военен „съветник“.Иракските държавни медии не споменават нищо за иранско военно участие. Парадоксално, но за сметка на това те съобщават за въздушните удари на коалицията начело със САЩ, както и за пристигането на американски съветници.

Иранският генерал Сулеймани прекара голяма част от изминалите седем месеца по фронтовите линии в Ирак, оглавявайки милиции и координирайки тактиката с правителствените сили. Както се твърди, 58-годишният мъж, който владее свободно арабски, е наричан от Хаменей „живия мъченик“.

Високопоставен представител на иракските милиции, който наскоро го срещнал, каза, че е бил впечатлен от смесицата му на набожност и смелост. По думите му той видял иранския генерал на предна позиция в западните покрайнини на Багдад, докато обсъждал на фарси координати с мерача на произведен в САЩ танк „Ейбрамс“ на иракската армия.Въпросният танкист бил член на „Корпуса на гвардейците на Ислямската революция“, заяви източникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.