Испанските политици следят с безпокойство възхода на гръцката „Сириза“

С наближаването на съдбоносните парламентарни избори в Гърция в края на месеца, малцина следят кампанията по-внимателно – и нервно – от политическите лидери в Испания. Погледнато от Мадрид, надпреварата в Гърция изглежда почти като пробен камък за изборите в Испания по-късно тази година.Двете страни преживяват тежка икономическа криза, и в двете е налице рязък спад в доверието към традиционните партии. И най-важно,и двете сега са изправени пред сходно политическо предизвикателство: как да се справят с възхода и възможния триумф на една крайнолява партия, обявяваща се срещу традиционната политическа класа и решена да скъса с икономическите догми от миналото.

Анкетите дават на гръцката партия „Сириза“ солидна преднина пред нейните съперници, което вдъхва силни надежди и на движението „Подемос“ в Испания, че може да последва примера на своя атински съюзник. Основаното преди година „Подемос“ установи тесни връзки с гръцката партия: двете са част от един и същи блок в Европейския парламент, и двете се обявяват закрай на програмите за строги икономии и за кардинално преструктуриране на дълговете на своите страни. Лидерът на „Сириза“ Алексис Ципрас бе най-видният гост на първия партиен конгрес на „Подемос“ миналата година.

Междувременно техните опоненти също са обединени около обща кауза. Испанският премиер Мариано Рахой ще бъде в Атина днес за среща с гръцкия си колега Андонис Самарас. Тяхното добре насочено послание към избирателите е, че едно крайноляво правителство ще изложи на риск дългоочакваното икономическо съживяване в южната периферия на Европа. Рахой не престава да казва: икономическите реформи дават резултати – рецесията свърши.

„За „Подемос“ ще бъде страхотно, ако успее да покаже на избирателите, че хората могат да изберат алтернатива. И въпросът тук не е толкова за лява или дясна, а за да се покаже, че старият режим може да бъде унищожен“, каза Хосе Игнасио Торебланка, главен експерт в Европейския съвет за външни отношения.

„През последните години популистките партии винаги са излизали трети или втори в анкетите, но никога не са успявали да се доберат до властта. „Сириза“ би била първата партия, обявяваща се срещу политиката на строги икономии, която да спечели изборите, и това ще бъде невероятно мощно послание“, добави той.

Каквито и да са политическите последици от гръцките избори, испанските политолози са категорични, че рисковете от икономическа „зараза“ са ограничени. Икономическото възстановяване на Испания, казват те, е достатъчно силно, за да устои на нови сътресения. Но те твърдят също и че рисковете за драматично влошаване в Гърция- например за излизане на Гърция от еврозоната (вече и с измислен термин за целта – Grexit) – са слаби.

„Grexit просто не е опция, която да стои на масата. Това би било пагубно за всички – на първо място за гръцкия народ, но и за останалата част от еврозоната“, каза испанският министър на икономиката Луис де Гиндос. Като оставим настрана такива черногледи сценарии, „практически е невъзможно да се сравняват Гърция и Испания“, добави той. „Възстановяването в Испания е неоспоримо. Вече виждаме ръст в шест последователни тримесечия, броят на заетите расте по-бързо от очакваното, данъчните постъпления растат. Испания се развива по-добре от икономическите грандове в Европа и, според Европейската комисия, ние ще продължим да ги изпреварваме през тази и следващата година“, подчерта той.

Мадрид преживя много по-малък производствен спад по време на кризата от Гърция (която изгуби около една четвърт от брутния си вътрешен продукт) и не се оказа принуден да поиска спасителна програма. „Испания в нито един момент не загуби способността да се самофинансира и достъпа си до капиталовите пазари. Разликата в цените при предлагането и търсенето на държавните облигации никога не е била толкова малка“, отбеляза Гиндос.

Анализаторите в общи линии са съгласни с оценката на министъра. „Мисля, че има голяма разлика между сега и 2012 г. (пикът на испанската банкова криза)“, отбеляза Антонио Ролдан от консултантската фирма за определяне на икономическия риск „Евроазиатска група“.А Федерико Стейнберг, икономически анализатор в мозъчния тръст „Реал институто Елкано“ в Мадрид каза: „Не сме изградили все още достатъчно спасителни механизми в еврозоната, които биха ни позволили да се справим с едно регулирано излизане на Гърция от еврозоната. Но аз и не вярвам някои да мисли, че това ще се случи“.

Неотдавнашни проучвания сочат, че и „Сириза“, и „Подемос“ имат най-големи шансове да се окажат най-силни партии след предстоящите избори. Има обаче и важни различия. Повечето испански проучвания сочат, че десноцентристката Народна партия, социалистическата опозиция и „Подемос“ имат по-около 20-30 процента от гласовете. Наблюдателите се безпокоят не толкова от безусловна победа на „Подемос“, колкото от дългогодишна политическа безизходица. „Подемос“ няма да е в състояние да управлява само. При всеки сценарий движението ще трябва да съставя коалиция със социалистите“, каза Ролдан.

Засега „Подемос“ изглежда решено да извлече колкото се може повече дивиденти от политическата надпревара в другия край на Средиземно море. Неговият лидер Пабло Иглесиас трябва да се появи на митинг на „Сириза“идната седмица при поредната демонстрация на взаимна подкрепа. Очаква се посланието му да бъде почти същото като онова в една негова неотдавнашна статия, озаглавена „Колко нервни са борсите?“. В нея Иглесиас отговаря с въпрос на собствения си въпрос: „Не е ли, защото те се страхуват, че след гърците идва ред на испанците да гласуват?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.