„Комерсант“: Москва изглежда блъфира за газопроводите

Москва иска от Европа инвестиции в нови газопроводи и заплашва да пренасочи горивните си доставки, но изглежда блъфира. Русия и ЕС маркираха позициите си в преговорите за съдбата на газопровода „Турски поток“ – приемник на „Южен поток“, който бе отменен през декември, пише руският в. „Комерсант“.

Газпром отправи твърд сигнал, че при всяко положение до 2020 г. ще се откаже от транзита на газ през Украйна, и препоръча на Европа да побърза с изграждането на тръбопроводи, за да получава газ през Турция.

Европейската комисия обаче се усъмни дали схемата е целесъобразна в икономически план и дали Газпром е готов заради „Турски поток“ да разруши реномето си на сигурен доставчик.

Такъв е резултатът от първото посещение в Русия на новия европейски преговарящ по енергетиката, зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. Шефът на Газпром Алексей Милер доста твърдо му обясни подхода на своя концерн. До 2020 г. руският монополист се кани изцяло да прехвърли обемите, транзитирани през Украйна, към „Турски поток“ – така ще бъде наречена новата тръба според желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Дотогава европейците трябва да построят газопроводи, чрез които да вземат руския газ от Западна Турция, а не от Централна Европа, както е сега.

„Турски поток“ е единственият маршрут, по който може да бъдат доставяни 63-те милиарда кубика руски газ, минаващи засега транзитно през Украйна – други варианти няма“, цитира вестникът думи на Милер. Според него европейците трябва да започнат строежа „още днес“, иначе руският газ „може да се озове на други пазари“.

Тази ултимативна позиция едва ли бе новина за Шефчович, но след срещата той активно демонстрира учудване, се казва в материала.

63 милиарда кубика са голямо количество газ, „което навярно не е необходимо нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа“. А за доставките в Централна Европа трябва да се намери „по-обосновано решение“, изтъкна зам.-председателят на ЕК, цитиран в статията.

Шефчович намекна, че идеята на Газпром да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, „едва ли ще работи“, при все че Европейската комисия е готова да я обсъди. За целта Русия може да вземе участие в дейността на работната група от делегати на бившите страни участнички в „Южен поток“.

Според събеседници на „Комерсант“ от газовия бранш, заплахата на Милер да прехвърли газа „на други пазари“ изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече.

„ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна“, коментира Андрей Полишчук, експерт на „Райфайзенбанк“.

Според него при прокарването на „Турски поток“ Газпром би могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес – включително по политически причини – да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред „Комерсант“ специалистът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.