Остър финансов проблем очаква новото гръцко правителство

Обладани от предизборни сблъсъци и напрежение, политическите партии в Гърция може би не разбират динамиката, която се заформя около чувствителния, а за мнозина нестабилен сектор – икономиката.

От момента, в който правителството изтегли процедурата по избора на нов президент от парламента, икономиката сякаш „спря“, а административните механизми в държавата загубиха темпо. След неуспеха да бъде излъчен нов държавен глава и обявяването на предсрочните парламентарни избори, ситуацията се влоши още повече.

Няма никакво съмнение, че след тези политически събития и процеси вълната от икономическа активност спря, а гръцките граждани престанаха да изпълняват своите данъчни и други задължения към държавата. С това свое поведение те повлияха на публичните финанси и това се вижда най-вече от закъснението на приходите в бюджета. Първичният бюджетен излишък спадна, а постъпленията във фондовете на държавата намаляха.

И тъй като заради прекъсване на преговорите с тройката международни кредитори оценката им за икономиката бе блокирана, траншовете по текущата кредитна програма не бяха изплатени. Така хазната остана без приблизително 7 милиарда евро и без около един милиард евро от приходи. Най-лошото е обаче, че изоставането на приходите нарасна този месец.

Свежите пари в държавата намаляха до минимум по време на предизборната кампания. Ликвидността на гръцките банки също е под натиск заради тегленето на депозити от тях, а това не дава възможност да бъдат покривани финансови нужди на държавата от други източници.

С други думи извънредните политически обстоятелства имаха отрицателен ефект върху състоянието на публичните финанси и върху ликвидността на търговските банки.

И понеже тези обстоятелства няма да бъдат променени в оставащите няколко дни до предсрочните парламентарни избори на 25 януари, всички трябва да знаят, че следващото гръцко правителство ще се наложи още от първите дни на своето управление да се пребори с една ликвидна криза.

Рисковете са ясни и конкретни. Новото правителство ще бъде изправено пред празната хазна на държавата и пред ограничени възможности за финансиране.

На този фон траншовете по меморандума няма да могат да бъдат изплатени без да са приключили преди това преговорите с тройката кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ). Не е възможно също да се стигне и до активиране на обещаната превантивна кредитна линия за Гърция.

Освен това, без ново удължаване на срока на спасителната програма, който изтича в края на февруари, е невъзможно да има каквито и да са финансови облекчения за страната.

Несъмнено, новото гръцко правителство след изборите ще бъде изправено пред извънредна ситуация, която обаче не зависи само от политически решения.

В такива случаи се активират други фактори, които не подлежат на контрол от политиката. Това не са само публичните фондове, които ще се нуждаят от подкрепа. Бизнесът също ще бъде повлиян от тази несигурност и нестабилност.

Подобна ситуация ще принуди новото правителство да седне на една маса с тройката, независимо какви биха могли да са последиците от една такава среща.

Разбира се, следва да се уточни, че всичко това няма никаква връзка с въпроса за повторно отписване на дълга. Тази тема ще дойде на дневен ред само ако преди това е постигната договореност с ктредиторите за приключване на текущата спасителна програма.

Някои бъркат появата на непосредствен финансов проблем на страната с този за уреждането на дълга. Това са два различни казуса. Единият е свързан пряко с функционирането на икономиката, а другият – с нейните средносрочни перспективи.

Първият следва да се реши незабавно, без закъснения, а другият е обвързан със средносрочни опции, по които думата ще има новото правителство. Възможно е евентуално негово искане да бъде удовлетворено.

Все пак, всичко зависи от изпълнението на ангажиментите, поети от предишния кабинет, или от тези, които ще се поемат от новото правителство. С други думи няма никаква гаранция, че гръцката икономика ще се развива безпрепятствено и че нищо не изключва тя да изпадне в поредни перипетии. Каквото и да е, новото правителство е дължно да знае трудностите, пред които ще се изправи.

Предизборните обещания са най-лесни. Сигурно обаче е приземяването в жестоката реалност. За да не се стигне до него, са нужни алтернативни решения и гръцкият народ трябва да бъде подготвен. Защото тези, които мислят, че могат едно да обещават преди изборите, а друго да правят след това, дълбоко се лъжат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.