В Русия солидарността с „Шарли ебдо“ не е по вкуса на всички

Франс прес

в. Комсомолская правда лансира версия, че американците стоят зад нападението срещу в. Шарли ебдо

„Слава богу, Русия не е Франция!“. Подобно на близкия до Кремъл всекидневник „Комсомолская правда“ множество руски медии и висши представители започват да проявяват сдържаност на фона на световната солидарност, която атентатът срещу „Шарли ебдо“ продължава да предизвиква.

След като първоначално приветстваха организираното в неделя в Париж историческо шествие срещу тероризма, някои руски вестници публикуват в последните дни все повече статии, в които се разграничават от редакционната линия на френския сатиричен седмичник.

„Слава богу, Русия не беше засегната от тази епидемия!“, възкликна популярният всекидневник „Комсомолская правда“ във връзка с проявите в подкрепа на „Шарли ебдо“. „Слава богу, ние не нараняваме чувствата на мюсюлманите у нас, член 282 от Наказателния кодекс съществува“, отбелязва вестникът.

Този член, критикуван от много неправителствени организации като посегателство върху свободата на словото, осъжда на сурова глоба лица и медии, ако се докаже, че „подстрекават към расова, междуетническа или религиозна омраза“.

По силата на тази мярка от Наказателния кодекс руски депутат поиска органът за контрол върху медиите „Роскомнадзор“ да включи „Шарли ебдо“ в списъка на забранените в Русия екстремистки издания.

Информационният уебсайт от Санкт Петербург „Агентство бизнес новостей“, на свой ред, съобщи, че по нареждане на „Роскомнадзор“ вчера е било принудено да свали от първата си страница карикатура на Мохамед – дело на екипа на „Шарли ебдо“.

„Враг на всички мюсюлмани“

Сайтът бе сред малкото руски медии, последвали апела на бившия руски олигарх Михаил Ходорковски, който призова руските медии да публикуват карикатури на пророка в знак на подкрепа за френския седмичник.

Този опозиционер, намерил убежище в Швейцария, веднага беше обявен за „враг на всички мюсюлмани“ от ръководителя на руската кавказка република Чечения Рамзан Кадиров, който заяви, че иска да организира 500-хилядна демонстрация в неделя срещу публикуването на спорни карикатури.

„Няма да позволим на никого да обижда нашия Пророк! Който се опита да го направи, става наш враг! В нашите очи няма разлика между уахабити, екстремисти и онези, които препечатват карикатурите“, писа Кадиров в сряда в профила си в Инстаграм.

„Води се ожесточена битка между европейската цивилизация и тази в мюсюлманския свят. Русия не принадлежи към нито едната от двете и разбира това благодарение на реакцията си на събитията във Франция“, казва политологът Леонид Радзиховски в правителствения всекидневник „Росийская газета“.

„Шарли ебдо“ – „доказателство за упадъка на Запада

„Трагедията в „Шарли ебдо“ разкри истинска цивилизационна пропаст между Русия и западняците, но най-вече показа, че по този въпрос Русия е по-близо до Кадиров, до Чечения и арабските страни“, казва Сергей Медведев, политолог в престижното московско Висше училище по икономика.

Богохулният характер на карикатурите на „Шарли ебдо“ „предоставя на руснаците случай да кажат:“ Виждате ли, Западът е морално разложен, ето още едно доказателство за нравствения му упадък“, обяснява той.

Кремъл, който се представя за блюстител на консервативните ценности срещу „упадъчността“ на Запада, обаче осъди тероризма „във всичките му форми“ още в първите часове след атентата и изпрати ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров да участва в шествието в Париж в неделя.

Други високопоставени представители обаче предпочетоха да се присъединят към позицията на Руската православна църква, според която „да се бориш с тероризма не означава да си солидарен с богохулни провокатори“.

„Не може също и да се заменя свободата на словото със свободата да обиждаш дълбоките чувства на вярващите“, писа в неделя в Туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Според анализатора Сергей Медведев „през 90-те години „Шарли ебдо“ би могъл да съществува в Русия, но напоследък средства на официална цензура като чл. 282 и „Роскомнадзор“, както и автоцензурата, имат толкова силно присъствие, че хората се страхуват да пишат“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.