Тази мръсна дума – свобода

Румен Белчев

Според статистиката на „Гугъл“ най-големият проблем на българите за миналата година е бил „Как да отслабна“. Този въпрос се повтарял най-често. Не е на добре, през 2013 година най-търсена била информацията за сериала „Огледален свят“ – нищо, че е сапунка, все пак става въпрос за културен продукт!

Никой не се е интересувал какво е това чудо – свобода. Очевидно всички знаем, затова не питаме. Естествено, че знаем – нашата преса, както любезно ни уведоми премиерът от Париж, е най-свободната!

За да се убедим, отваряме най-българския вестник, „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ от 7 януари, деня, в който 12 колеги бяха разстреляни в собствената си редакция точно в Париж. На първо място – отразява се изконна православна традиция – хвърлянето на кръста в деня на Богоявление.

„Ром маха с член на Йордановден“ – стопля източноправославните ни душици изданието. Има и снимка на подпийналия индивид, събул си гащите в знак на законен протест срещу несправедливо отнетите на компанията му двеста кинта заради улавянето на символа на вярата. Снимка, по-голяма от тая на калоферското ледено хоро. Напразно – очевидно е било студено, членът не се вижда.

Продължаваме с културни новини – „Милко „пикае“ на сцената“. Прочут с мустака си деец на фолккултурата по време на концерт „Взе бутилка с минерална вода и си наля в чаша, правейки се, че пикае…“ А около батко – пиленца, пиленца… Има и картинки – за полуграмотните.

Напразно си мислите, че важните за държавата проблеми убягват на всекидневното огледало на българския живот – „Изгониха злото от старозагорския съд“ – твърди антрефиленце. Как? Не с разобличаване на корумпиран или изгонване на некадърен магистрат – поканили са си свещеник да поръси стаите и папките със светена вода. Каквото и да ми говорите – съдебната реформа започна, жалко само, че за да продължи, трябва да чакаме до следващия Йордановден!

„ПРЕСА“ пък възпява прочутата красота на българката – „Шейх ухажва Мис дупе“. Няма грешка – „Мис“ е с главна буква, „дупе“ – с малка. Дано това не е непатриотичен намек, че пред даденостите на Ким Кардашиян нашето дупе бледнее?

А иначе – свободната ни преса разработва свободно стандартните си теми, Ким Кардашиян пасти да яде – „Бойко при Меркел с 3 варианта за газа“ – информира „СТАНДАРТ“. Въпросният Бойко може да е отишъл с три варианта, вестникът илюстрира информацията с четири почти интимни официални снимки на двамата премиери, отбелязвайки със съжаление, че „Няма как Бойко да подари куче на Ангела, защото тя не понася четириногите“. Веднъж едно такова я било ухапало.

В прославата на българската медийна свобода не можем да пренебрегнем съпричастието на френския „LE MONDE“, който в броя си от 11 януари отбеляза, че „В републиканския марш ще участват ръководители на държави, имащи малко общо със свободата на пресата“.

С притеснение потърсихме дали не са ни споменали. Милите французи! Посочили са Унгария, предизвикала европейски скандал с медийното си законодателство и заради това заела 64-о място, Израел – на 96-о място, африканската държава Габон – на 98-о място, след това директно са прескочили към Йордания (141-о), Русия (148-о) и Турция (154-о)…

Пък ние си знаем, че сме си на нашето запазено място номер 100. Ако не друго – Габон може да ни диша прахта по свобода на словото! Само да внимаваме да не ни изпревари!

Кво беше това – свобода? Дали случайно не е мръсна дума? Питайте „Гугъл“, да не се излагаме! Ако не ви харесва думата – питайте за „простащина“ или „наколенка“.

От блога “РазПЕЧАТосване“

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.