Жените джихадистки са все повече

По примера на Хаят Бумедиен, спътницата в живота на терориста Амеди Кулибали, който взе заложници в еврейски супермаркет в Порт дьо Венсан в Париж на 9 януари, все повече жени се присъединяват към редиците на въоръжените ислямистки групировки.Още през юни 2014 г. „Ислямска държава“ обяви създаването на женска бригада, наречена Ал Ханза, в Ирак и в Сирия. Новината породи изненада, тъй като досега радикалният ислям беше пропит от омраза към жените.

„Днес в радикалния ислям фобията срещу жените намалява все повече и повече. Преди време Мохамед Ата, един от пилотите, замесени в атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк, написа в завещанието си, че не иска женска ръка да докосва трупа му. Това наистина беше фобия срещу жените. Петнайсет години по-късно нещата са различни. Виждаме, че поне в една част от джихадистките среди женското присъствие вече не е смятано за нещо анормално“, казва Оливие Рой, френски политолог, експерт по въпросите на исляма.

Все повече жени се вливат в редиците на джихадистите и то не само на групировката „Ислямска държава“.

„Групи, които никога преди това не са използвали жени, като талибаните, Боко Харам, а наскоро и сомалийските ислямисти Аш Шабаб започнаха да набират все повече и повече жени“, казва Мия Мелиса Блум, преподавател в дисциплината „Изследване на сигурността“ в Масачузетския университет. Експертката добавя, че ако терористични групи като Ал Каида, известна като консервативна групировка, вече започват да включват жени, то е защото те имат стратегия.

Но каква е тази стратегия? И защо тези жени се присъединяват към организации, които им оставят малко поле за изява? „В основата е омразата към Запада. Враговете са западняците, а човек трябва да се сражава с врага. Тези джихадисти са във война със Запада. Жените са солидарни с мъжете и ако трябва да се бият, го правят“, казва Нахида Накад, бивша журналистка, днес консултант по международни отношения.

Към идеологическите мотиви се прибавят икономически мотиви – жените в „Ислямска държава“ получават по около 200 долара на месец – както и психологически причини – страхът от репресии.

Въпреки че снимките на Хаят Бумедиен, боравеща с арбалет, навеждат на мисълта, че жените в редиците на джихадистите играят активна роля, в действителност се смята, че те не хващат оръжие като мъжете, а по-скоро ролята им е ограничена до мисии за морална поддръжка.

„Има нещо като промиваме на мозъка, което цели да накара жените да си мислят, че само ислямът ги уважава и че Западът не изпитва уважение към тях, защото западното общество иска от тях да показват телата си и ги задължава да общуват често с мъжете“, казва Нахида Накад.

Оказващи практическа и психическа подкрепа на джихадистите жените в джихадистките редици имат за основна мисия създаването на дом.

„Това придава на терористичните групи потомствено измерение, защото жените отглеждат децата в среда, в която те могат после да поемат щафетата от бащите си“, обяснява Мия Мелиса Блум.

Тази стратегия има за цел трайното съществуване на джихадисткото движение. Доказателство за това е и появата неотдавна на брачна агенция в град Ал Баб, в района на сирийския град Алепо, предлагаща възможността на сирийки да се омъжат за боец от ултрарадикална групировка.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.