Бивш военен министър стои зад най-голямата престъпна организация, разбита в Гърция

Арестът на бившия министър на отбраната Акис Цохадзопулос. Снимка: нюз24

Силите за сигурност в Гърция разбиха най-голямата престъпна организация, действала досега в страната. Според съдебната преписка в организацията са участвали общо 37 души, сред които и бившият министър на отбраната Акис Цохадзопулос от партията ПАСОК, осъден вече на 20 години за получаване на подкупи в размер на 54 милиона евро, както и адвокати, затворнически служители, полицаи и терористи.Като ръководители от полицията са посочени намиращите се в затвора Панайотис Властис, 44 г., Янис Скафтурос, 46 г., и Висилис Стефанакос, 54 г. Предполага се, че значителна роля в нея е играел издирваният за въоръжения обир през август миналата година в Дистомо Спирос Дравилас, 34 г., съучастник на задържания Никос Мазиотис.

Срещу бившия военен министър Акис Цопадзопулос са повдигнати обвинения за морално подбудителство при три бомбени нападения през 2014 г. в дома на друг също обвиняем бивш министър по делото с оръжейните сделки Янис Сбокос. Смята се, че заповедта за бомбените нападения са били дадени от един от тримата намиращи се в затвора водачи на престъпната организация.

От общо 37 души са арестувани 17, а сред обвиняемите е и известен гръцки адвокат, участвал в раздаването на подкупи, както и шестима затворнически служители, единият от които е бил идентифициран, и един полицейски чиновник от главна дирекция на полицията. Те са обвинени не само за раздаване на подкупи, но и за други деяния.

Според полицейски източници със сигурност се смята, че парите, които са идвали от подкупи за отвличането на корабния магнат Периклис Панагопулос, след като са били изпрани, са били използвани за престъпни действия.

Властите работят и по версия бомбата, избухнала през 2013 г. под колата на тогавашната шефка на затвора Коридалос в Атина Мария Стефи да е била поставена със съдействието на полицай, арестуван като съучастник на терориста Христодулос Ксирос. Отговорността за тази експлозия бе поета от терористичната организация „Заговор на ядрата на огъня“. Данните, събрани в съдебната преписка от подслушвания на телефони и разследвания, са на над хиляда страници.

Полицията смята, че престъпната организация стои зад няколко бомбени нападения. Едното от тях е срещу дома на председателката на апелативните съдии Параскеви Калайдзи, а другото е за поставено взривно устройство в кооперацията на прокурора от първоинстанционния съд в град Трикала София Петраки, която е работила по делото за опита за бягство с хеликоптер на Панайотис Властис.

Според полицията целите на членовете на организацията са били да печелят парични средства от престъпна дейност, като са прибягвали до отвличания, рекет, експлозии, опити за покушения, отстраняване на конкуренти, пране на пари и лихварство.

Те са упражнявали психологичен натиск и са заплашвали най-различни хора, като съдии, прокурори, полицаи и затворнически служители с цел да всяват страх и да осъществяват незаконна дейност.

Заповедите са били издавани от намиращи се в затвора престъпници с доживотни присъди, които под една или друга форма си издействали отпуски или осовбождаване. Има сведения, че единият от задържаните босове на престъпната организация е преговарял за покупката на плавателен съд с цел превозване на нелегални имигранти или наркотици и оръжие.

Имало е и ценоразпис за извършваните престъпни услуги, като например поставянето на взривно устройство е било заплащано по две хиляди евро на човек.

Според източниците Акис Цохадзопулос поръчал убийството на Янис Сбокос, защото той твърди, че му дължи около два милиона евро. Бившият министър е платил 5000 евро за този атентат на затворник с дълга присъда, който е бил натоварен с мократа поръчка. Цохадзопулос е отрекъл обвиненията.

Той и Сбокос бяха обвинени като участници в един от най-големите корупционни скандали в Гърция, свързани с държавни поръчки за руски оръжейни системи за армията и германски подводници. Тогава общо 18 обвинени получиха присъди. Сбокос е един от най-надеждните информатори и свидетели по мегаскандала.

Самият Цохадзопулос беше осъден заедно със съпругата и дъщеря си, като двете получиха по 12 години затвор за пране на пари и укриване на данъци. Впоследствие неговата присъда за корупция бе намалена, но получи нова осемгодишна такава за данъчни измами, а домът му в района на Акропола бе конфискуван.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.