Ромни, Буш, Клинтън: стари имена в прогнозите за президентските избори през 2016 година

ДПА

САЩ са голяма страна с население от над 300 млн. души. Това предполага да има достатъчно много амбициозни и нови кандидати за Белия дом. Засега обаче надпреварата през 2016 г. изглежда като скучно повторение на филма. „Край. Окончателно е . . . Край. Край. Край.“ Това каза Ан Ромни миналата година, отхвърляйки всяко предположение, че съпругът й Мит Ромни ще издигне пак кандидатурата си за президент на САЩ.

И бързо към новината от миналата седмица: двукратният кандидат за номинацията на Републиканската партия каза в Сан Диего, че „сериозно“ обмисля да направи нов опит през 2016 г.

Нещо повече. Той добави, че Ан „много го насърчава“. „Тя смята, че опитът прави хората по-добри“, пошегува се състоятелният бивш губернатор на Масачузетс. Той все пак спечели партийната номинация през 2012 г. Може би третият път най-после ще постигне заветната цел. „Бог ми е свидетел, че имам опит за президентска кампания“, духовито отбеляза той.

Това е вярно, но трети опит на „неудачника“ Ромни? Дори някои хора в консервативните кръгове са разтревожени от подобна перспектива. „Рециклираният Ромни“ – написа „Уолстрийт джърнъл“, след като Ромни даде знак на спонсорите, че може би още не се е отказал. Авторът въздаде дължимото на Ромни като „мъж с характер, достоен за уважение“, но в останалата част от статията подлага на язвителна критика неговите грешки и пропуски при загубата му от Обама през 2012 г.

Журналистът Марк Тисен, който някога пишеше речите на републиканския президент Джордж Буш-младши, се изрази още по-ясно във „Вашингтон пост“: „Ромни през 2016? Не-е-е!“ Но Ромни едва ли ще бъде единствената „стара муцуна“ от политиката, която ще прави нов опит или ще използва познато фамилно име в опит да завоюва Белия дом. От страна на Демократическата партия, все повече са изгледите, че Хилари Клинтън – бивша първа дама, сенатор и държавен секретар – ще се включи в надпреварата, след като загуби партийната номинация от Обама през 2008 г. При наличието на фигура от такъв калибър тази вероятност оставя малко въздух и пространство за други потенциални кандидати от средите на демократите.

Човек с друго познато фамилно име – бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, обяви в края на миналата година, че „активно проучва възможността да се кандидатира за президент“ – ход, който би могъл да изстреля трети представител на политическата династия Буш в Белия дом.

Възможно е в кампанията да се включат още Ранд Пол, Майк Хакъби и Рик Санторъм, разчитащи на подкрепа от ултраконсервативното крило на партията.

„Като цяло 2016 г. се оформя като година на регенерациите или на избори под знака на редуцирането, рециклирането и повторната употреба“, писа миналата седмица коментаторът на „Вашингтон пост“ Дана Милбенк. „Ако нещата на терен се развиват така, както изглежда сега, това ще е четвъртата ми кампания с Клинтън, четвъртата с Буш, третата с Ромни, третата с Пол, втората с Хакъби и втората със Санторъм“, писа той.

Ако Хилари Клинтън или Джеб Буш влезе в Белия дом през 2016 г. и после спечели и втори мандат, това ще означава две фамилии да окупират Белия дом за 28 или 36 години от 1988 г. насам, изчисли Милбенк. Това изглежда озадачаващо за страна с население от 320 млн. , основана в резултат на бунт срещу монархическото управление.

Дори Барбара Буш, съпруга и майка на двама бивши президенти, смята подобна перспектива за абсурдна. „Ако не можем да намерим повече от две-три семейства, които да кандидатстват за най-високия пост, това е глупаво. Отказвам да приема, че в тази велика страна не израстват други чудесни хора“, каза тя миналата година.

А може би Крис Кристи – губернаторът на Ню Джърси, който обикаля страната и е смятан за умерен републиканец? Или сенаторите Марко Рубио от Флорида или Тед Круз от Тексас – любимци на крайно консервативното крило? Това биха били нови лица за републиканците. Но биха ли имали шанс срещу Хилари Клинтън? Във всеки случай за републиканците се казва, че имат широк кръг от възможни кандидати, и то доста по-качествен, отколкото при последния процес на селекция от 2012 г.

При демократите остава открит въпросът кой ще се осмели да се нагърби да се изправи срещу Хилари Клинтън в първичните партийни избори, ако тя реши да се кандидатира. Семейство Клинтън, в края на краищата, е едно от най-могъщите политически семейства в САЩ.

Според прогнози на „Риал Клиър Политикс“ познатата „стара муцуна“ Хилари би победила всеки от седемте евентуални републикански претенденти с 13 или повече процента разлика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.