Обама за пръв път говори пред републикански Конгрес

Асошиейтед прес

Барак Обама говори пред Конгреса. Снимка: Белия дом

За първи път по време на президентсткото си управление Барак Обама ще застане пред един предвождан от републиканците Конгрес, за да представи политическото си послание „За състоянието на съюза“. Той ще се опита да убеди законодателите, които вече имат мандат да блокират програмните му намерения, да подкрепят предложенията му по въпросите на образованието, киберсигурността и укрепването на националната сигурност.Обама е вече в онази фаза на мандата си, в която се грижи най-вече за политическото си наследство, и се очаква посланието му да се опита да убеди (конгресмените), че САЩ са в период на икономическо съживяване, и да изложи в общи линии някои свои инициативи. Този подход отразява мнението на Белия дом, че досега той е бил твърде предпазлив в рекламирането на икономическите си постижения от страх да не бъде упрекнат, че е глух за икономическите неволи, с които продължават да се борят много американци.

Съветници от Белия дом предполагат, че тяхната сдържаност е попречила на демократите на изборите през ноември и е помогнала на републиканците да установят пълен контрол над Конгреса за първи път от 8 години. Но с ръста на броя на новопостъпилите на работа и със спада на безработицата президентът вече е по-самоуверен, за да говори за подобряващото се състояние на икономиката през новата година. Посланието, което във вторник вечерта ще се предава на живо по телевизията в цялата страна, ще бъде най-високата трибуна, от която той ще може да изложи тази гледна точка.

„Възходът на Америка е реален и ние сме в по-благоприятна позиция от всяка друга страна в света да успеем през 21-и век“, каза Обама в Айова в сряда при една от обиколките му този месец, предшестващи посланието му.

Днес Обама за предпоследен път ще бъде централна фигура в помпозната церемония по представянето на годишното президентско послание пред Конгреса и пред многомилионна телевизионна аудитория. Когато застане за последен път пред законодателите догодина по същото време, в Америка вече ще е започнало гласуването в първичните избори в кампанията, която ще определи неговия приемник.

Съобразявайки се с факта, че Обама все по-рядко е под светлината на прожекторите, Белият дом се опита да вдигне шум около предстоящото му обръщение, като разкри в аванс много от предложенията, които той ще изложи. Сред тях са: общинските колежи да станат безплатни за много студенти; да се гарантира правото на платен отпуск по болест за много работници; да се намалят застрахователните премии по ипотечни заеми за някои купувачи на жилища; да се прокара закон за киберсигурността след хакерската атака срещу развлекателната компания „Сони пикчърс“, за която САЩ обвиниха Северна Корея.

Някои от предложенията са „претоплени“ стари идеи. Повечето от тях имат малки шансове да бъдат одобрени от Конгреса.

Истинските битки между Обама и доминирания от републиканците Конгрес ще бъдат по въпроси, по които отдавна се кръстосват шпагите. Окрилени от новото си мнозинство, републиканците засилват натиска за прокарване на проектозакони, с който да бъде одобрено изграждането на петролопровода „Кийстоун Екс Ел“ от Канада до американското крайбрежие на Мексиканския залив, да бъде променен законът на Обама за задължителното здравно осигуряване и да бъдат отменени президентските укази, отлагащи депортирането на милиони имигранти, които живеят нелегално в САЩ.

Белият дом пък заплашва с налагане на вето (на гласуваните от републиканците закони). Според републиканците това е признак, че президентът не е схванал посланието на избирателите от ноемврийските избори, а именно – че те са решили, че партията му трябва да е в малцинство. Новият лидер на мнозинството в Сената Мич Макконъл каза, че президентът все още има шанс „да смени тона“.

„Вторник може да бъде нов ден. Това може да стане моментът, в който президентът да направи завой към позитивно отношение, да изложи сериозни и реалистични реформи с фокус върху икономическия растеж, а не само да харчи повече пари, които ние нямаме. Петимни сме да чуем това от него“, заяви Макконъл.

Не се очаква Обама да обяви някакви значителни стъпки във външната политика. Той вероятно ще призове депутатите да се откажат от стремежа си да налагат нови санкции срещу Иран, докато траят преговорите (на САЩ и „шесторката“) с Техеран. На пресконференция в петък Обама каза, че законодателни мерки, заплашващи с налагане на допълнителни санкции, може да препънат водещата се деликатната дипломация.

„Конгресът трябва да е наясно, че ако това дипломатическо разрешение (на проблема) пропадне, това ще засили рисковете и вероятността от военна конфронтация на някакъв етап – и Конгресът трябва да си признае това“, подчерта той.

Очаква се също така президентът да отбележи неотдавнашното решение за нормализиране на отношенията с Куба, както и да защити ефикасността на американските усилия за спиране на руските провокации в Украйна и за въздушни удари срещу джихадистите от „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.