Загадката на скелетите в Амфиполис

Гробницата в Амфиполис. Снимка: от тв екрана

Въпреки предизборната треска в Гърция през тези дни, древният Амфиполис отново стана актуален. Това впрочем се очакваше, след като вчера бяха оповестени заключенията на групата археолози, изследвала скелетните остатъци от гробницата при могилата Каста.Заключенията обаче остават без отговор много въпроси за наличието на мъртви роднини на Александър Велики в Амфиполис, както предполагат някои учени, докато други говорят, че „гробницата е била ползвана не само от едно, но от повече поколения“.

Със сигурност може да се каже, че за този уникален паметник, в който съжителстват различни стилове, е налице доста силен скептицизъм. И то, защото огласените данни все още не спомагат, за да бъде разшифрована истината за него.

Точно обратното. Всички открития продължават да будят спорове относно тяхната периодизация. А те са: петима мъртъвци, 550 кости, възрастна жена, двама мъже на 35 и 45 години, едно новородено, за което не се знае дали е починало при раждането, една кремация на мъж и животински кости.

Според културното министерство в гробницата са намерени тленните останки на общо петима души. Открит е само един череп „в доста добро състояние“ и той принадлежи „със сигурност“ на жена „на възраст над 60 години“, за която се смята, че е била с ръст „1,57 метра“.

Намерени са също скелети на двама мъже на възраст „между 35 и 45 години“ с ръст 1,68 и 1,62 или 1,63 м. Върху единия има следи от рана, нанесена с остър предмет.

Другите два скелета са на „новородено“ и „по всяка вероятност на възрастен“. Костите на последния скелет са единствените, по които има следи от изгаряне.

С нови анализи ще се направи опит да бъдат идентифицирани по-точно лицата, чиито тленно останки са открити в гробницата. ДНК-анализът трябва да покаже връзките на петимата мъртъвци, намерени в гробницата, а също и дали те принадлежат към една и съща фамилия. Почти всички отхвърлят версията гробницата да е на Роксана, починала на много по-ранна възраст от 60 години.

Противно на тях, доста учени са единни, че повече шансове да бъде направена по-точна идентификация дават костите на възрастната жена, заемащи по-голяма част от гробницата, и е възможно те са да принадлежали на Олимпия, майката на Александър Велики.

Този оптимизъм обаче не се споделя от професорката Хрисула Саацоглу-Палиадели. „Не мога да кажа нищо, тъй като липсват археологически факти. Разкопките трябва да дадат данни за скелетите, намерени в гробницата“, допълва тя.

Професор Петрос Темелис пък говори за „неразбория в гробницата“. Неговото внимание е насочено към останките, свързани с кремацията на мъртвец. Той смята дори, че „може би това е първоначалният мъртвец“, погребан там. Според него жената и останалите са били погребани след това през римската епоха.

Забележката на друг виден археолог е, че противоположните мнения на учените са породени от факта, че няма ясна и точна периодизация на откритите останки.

Разбира се, има и археолози, които твърдят, че „не е нужно гробницата да бъде свързвана с една видна фамилия“.

Тези, които смятат, че възрастта на 60-годишната жена навежда на мисълта за възрастта на починалата майка на Александър Велики – Олимпия, казват, че тя е „единствената жена, която би могла да бъде основание за наличието на Лъв на върха на гробницата“.

Всичко това показва едно нещо, че е необходимо търпение и да се изчакат по-нататъшните изследвания, тъй като въпросите не само не са получили отговор, но и се множат. Освен всичко друго се предвижда също в рамките на анализите да бъдат изследвани още около 300 скелета от гробницата в Амфиполис.

БТА

_черновиЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.