Някои в Испания се надяват „Сириза“ да засили позициите на „Подемос“

Франс прес

Евентуалното идване на власт в Гърция на радикалната лява партия „Сириза“ ще отбележи обрат в Европа, където други антилиберални и настроени против строгите икономии движения се надяват да постигнат успехите й, започвайки с „Подемос“ в Испания.

„Сириза“ и „Подемос“ споделят едно и също ДНК: противопоставянето на „тройката“ (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международният валутен фонд), смятана за отговорна за тегобите на Европа, и отхвърлянето на корупцията, виновна за множество афери в двете страни.

„Край на безнаказаността на корумпираните и връщане на суверенитета“ на политическите решения без намеса на тройката „са основните ни насоки“, заяви в понеделник на пресконференция една от основателките на „Подемос“ Каролина Бесканса.

Кампанията за парламентарните избори на 25 януари в Гърция се следи отблизо в Испания, където антилибералната партия „Подемос“ е на първо или второ място в проучванията на избирателните нагласи, няколко месеца преди местните избори през май и по-малко от година преди парламентарните избори през ноември.

Възможната победа на „Сириза“ вдъхва в Испания „смесица от надежда и предпазливост“, довери Хорхе Лаго, член на Гражданския съвет на „Подемос“, ръководния орган на партията.

Тя поражда „надежда, защото алтернативи на политиките на строги икономии имат шанс да дойдат на власт в Европа, но и безпокойство от реакцията на организации, които не са демократично избрани, по-точно „тройката“, която вече очевидно избра политика на страха“, каза той.

Испания, както и Гърция, претърпя тежки бюджетни икономии: между 2012 и 2014 г. правителството на консерватора Мариано Рахой (Народна партия) задейства план за спестяване на 150 милиарда евро с болезнени последици за населението.

Близо една четвърт от активното население продължава да е без работа (23,7 процента в третото тримесечие на 2014 г.), съвсем близо до показателя на Гърция (25,8 процента).

Все причини за възхода на тези две партии.

Плашилото на дестабилизацията също се размахва в двете страни, където се усеща съживяване на икономиката, с прогнози за растеж от 1,4 процента за Испания и 0,6 процента за Гърция през 2014 г.

Подхранвани от тези прилики, предизборните им кампании сякаш се пресичат.

„Излизаме от кризата, трябва ни стабилност, а не нестабилност“, заяви Мариано Рахой по време на посещение при консервативния си колега Андонис Самарас на 14 януари.

Лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесиас пък призова да се гласува за шефа на „Сириза“ Алексис Ципрас, който е фаворит в допитванията. „2015 ще е годината на промяната в Испания и Европа. Ще започнем в Гърция. Давай, Алексис, давай!“, написа той в Туитър.

„Сириза“ и „Подемос“ имат „отделни траектории“, подчертава Хорхе Лаго.

Съюзът „Сириза“ е учреден в началото на 2000-те години и обединява социалдемократи, алтерглобалисти, бивши марксисти или троцкисти.

Учредената през януари 2014 г. „Подемос“ призовава към „гражданско единение срещу бюджетните икономии“. Тя избягва етикета „лява“ въпреки ясно обявените й политики.

Двете движения споделят „една и съща диагноза: политиките на строги икономии трябва да престанат, а проблемът с дълга трябва да се преосмисли“, продължава Хорхе Лаго. „Подемос“ предлага одит за евентуално преструктуриране на дълга (който към края на септември възлиза на 96,8 процента от БВП).

В Гърция предоговарянето с кредиторите (ЕС и МВФ) на програмата за помощ и частично опрощаване на държавния дълг (175 процента от БВП) също е в центъра на програмата на „Сириза“.

Сближава ги визията за една Европа „без строги икономии, в която левицата ще играе активна роля“, допълва Анна Филини, член и кандидат на „Сириза“.

Траекторията на двете партии отговаря на едно и също явление, анализира Луис Ориолс, преподавател по политология в мадридския университет „Карлос Трети“, а именно „кризата в контекста на единната валута, която при задлъжнели страни като Испания или Гърция ограничи способността им да приложат алтернативни политики“.

Освен това общественото мнение смята, че тези партии могат да дадат решение на „кризата на демокрацията“, добавя той.

Победа на „Сириза“ в Гърция ще е много важна за всички други европейски партии, които са против установения ред, подчертава Хосе Игнасио Торребланка от мозъчния тръст на Европейския съвет за международни отношения. Тя според него би показала на другите подобни партии, че за тях съществува „реална възможност“ да управляват.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.