Ислямската революция в Иран също има своите еврейски „мъченици“

Франс прес

Паметникът на еврейското гробище в Техеран Снимка: ИРНА

Повече от 30 години по-късно, мавзолей в Техеран отдава почит на еврейските „герои“ на Ислямската революция – признание, което свидетелства за интегрираността на малката еврейската общност в Иран.В еврейското гробище югоизточно от столицата присъствието на хиляди гробове потвърждава дългата история на тази общност, установила се тук от времето на персийската империя.

От няколко седмици това обширно място с площ осем хектара подслонява мавзолей в памет на 10 души с еврейско вероизповедание, загинали след Ислямската революция на 11 февруари 1979 година. Първият мъченик е убит точно в този ден, а останалите – по време на войната с Ирак между 1980 и 1988 г. или при бомбардировките на армията на Саддам Хюсеин над Техеран.

Според Хомаюн Самея Наджаф Абади, председател на еврейската общност в Техеран, този мавзолей показва, че неговата общност „е част от иранското общество и има принос в него“.

Иран продължава да носи травмите от ирано-иракската война, взела по официални данни над 230 000 ирански жертви. Споменът за „шохада“ („мъчениците“ на персийски език) силно присъства в обществото, а потретите им могат да се видят на обществени места.

Изграждането на паметника и възстановяването на десетте гроба е финансирано от „Фондация на мъчениците и ветераните“, която подпомага семействата на убити или ранени през войната военнослужещи.

Преди революцията иранските евреи били между 80 и 100 хиляди. Войната, икономическите трудности и чувството за несигурност принудили голямата част от тях да напуснат страната, като повечето заминали за САЩ. Близо 36 години по-късно тази общност наброява не повече от 8500 души, съсредоточени главно в Техеран, Исфахан (Централен Иран) и Шираз (Южен Иран). Общността е едно от трите признати религиозни малцинства наред с християните (арменци и асиро-халдейци) и зороастрийците. Тя има и свой представител в парламента.

Неравни пред закона Евреите „се чувстват добре в Иран“, уверява Самея. „Те са свободни да изповядват религията си и да работят. Нямаме проблем в обществото“, допълва Самея – лекар в еврейската болница в Техеран. Здравното заведение се управлява от еврейската общност, но 90 процента от пациентите му са мюсюлмани.

При официалното откриване на монумента през декември миналата година, заместник-председателят на парламента Мохамад Хасан Абутораби-Фард приветства „категоричната позиция на еврейската общност в подкрепата й за режима на Ислямската република и подчинеността й на Върховния водач“ аятолах Али Хаменей.

Евреите обаче са жертва и на неравенство, предимно когато става дума за наследство. При смърт на еврейка, омъжена за мюсюлманин, цялото имущество се наследява от семейството на съпруга. Евреи не се допускат до основните отговорни постове в управлението. Те не са равнопоставени с останалите и пред закона, най-вече когато евреин стане жертва на убийство.

Извършителите, които по правило се наказват със смърт, „обикновено биват осъждани на 10 до 18 години затвор и до три години са на свобода“, обяснява Самея, опасявайки, че усещането за безнаказаност може да се разрасне.

Редовните тиради на ирански висши представители за предстоящото унищожаване на Израел – заклет враг на Ислямската република – вече не плашат общността. „Иранците не смятат евреите за ционисти“, обяснява Самея, успокоен и от изявленията на президента Хасан Рохани. Умереният духовник, избран през 2013 г., осъди Холокоста, докато предшественикът му Махмуд Ахмадинеджад го нарече „мит“.

„Откакто беше избран Рохани, сме свидетели на положителни промени по отношение на малцинствата. Пример за това е този паметник“, уверява представителят на техеранските евреи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.