Гърците се надяват на промени на изборите

По-високи заплати, по-добро бъдеще – обещанията на партията СИРИЗА се възприемат добре от избирателите в Гърция. Левичарската партия се котира добре в анкетите преди изборите. Кои са конкретните планове на СИРИЗА? Надежда, по-високи заплати и по-добро бъдеще.

С това се рекламира СИРИЗА сред избирателите. И това се възприема добре. Не само сред радикалната левица, но и сред социално засегнатите и младежите. Ясонас Схинас е вече шест години член на партията. Учи политика и история и иска да промени всичко, което в Гърция е тръгнало в погрешна посока.

Мнозинството млади хора са изправени пред безработица, образователната система в Гърция е много лоша, здравната система също. Смятаме, че СИРИЗА може да промени всичко това и да донесе надежда на гръцките граждани, казва той.

Човекът, към когото са отправени всички надежди, е рекламиран като поп звезда. Но малко преди изборите Алексис Ципрас е предпазлив, вече не отговаря на въпроси. Ще трябва да почакате, ни отговаря сдържано, а това означава до неговата победа в изборите в неделя.

Шансовете, че ще успее в това са големи. Много хора, разочаровани от установените партии тук в Атина, са готови да дадат шанс на радикалната левица. Мненията на гражданите в това отношение са различни.

„Вярвам, че гърците ще гласуват за промени. Положението е нетърпимо и всички искат това да се промени“. „Хората гласуват против правителството на Нова демокрация, а най-добрият начин за това е да се гласува за СИРИЗА“. „На Гърция е необходимо образование. Гласуването за СИРИЗА не е решение“, казват част от анкетираните граждани.

В ЕС цари тревожност заради възможната победа на СИРИЗА. Причината за това е, че Ципрас обяви, че като премиер ще прекрати курса на икономии и реформи в Гърция. А това може да възпламени еврокризата, опасяват се мнозина. Но дали тези страхове са оправдани? Това е въпрос за човека, който при евентуална победа на СИРИЗА, ще преговаря с Европа – Янис Милиос. Той смята, че Гърция може да получи средства и без политиката на икономии, която се диктува от ЕС.

Имаме голям проблем с укриването на данъци и други нелегални практики и искаме да се освободим от болестите на миналото, против които сегашното и предишното правителство никога не са се борили, защото са част от тази система, обяснява Милиос. При това отписването на дълга ще бъде спешно необходимо, а това носи потенциал за сблъсък с международните кредитори. Въпреки всички дискусии за студента Ясонас Гърция остава част от еврозоната и от ЕС.

СИРИЗА вярва, че Европа е нашият дом. Това означава, че ние искаме да променим Гърция и да променим цяла Европа, казва той. Изборите в неделя трябва да бъдат първата стъпка в тази посока.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.