Порошенко в Давос: „Ако това не е агресия, какво е тогава агресия?“

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

„Утро“ цитира „емоционалното слово“ на Петро Порошенко пред икономическия форум в Давос. Украинският лидер обвини Русия, че е замесена в неотдавнашния обстрел на пътнически автобус край град Волноваха и в гибелта на малайзийския боинг в небето над Донецк, пише електронният вестник.

„Главата на Украйна постави на трибуната продупчено жълто парче метал, изрязано по думите му от облицовката на автобуса“, добавя той. При обстрела загинаха 13 души, мнозина бяха ранени, напомня печатът.

„Тук при мен има част от автобуса от Волноваха. И тук има следи от руската ракета, улучила хората. За мен това е символ на терористичните атаки срещу страната ми. Също такъв символ като сп. „Шарли ебдо“ и като терористичната атака, извършена под ръководството на руски офицер, когато бе свален малайзийският самолет“, предава „Утро“ думите на Порошенко, цитирани от украинския сайт Korrespondent.net.

По данни на украинското разузнаване, които Порошенко цитира от високата трибуна на давоския форум, на територията на Украйна има 9000 руски военнослужещи с 500 танка, тежка артилерия и БТР-и. Той прикани да бъдат изтеглени, а границата с Русия – затворена, информира „Ведомости“. „Ако това не е агресия, какво е тогава агресия?“ – запитал риторично украинският президент.

Миналата година Порошенко също демонстрира в Давос нагледни доказателства от Майдана – киевския Площад на независимостта: беше донесъл намерени там гумени куршуми и димни гранати, допълва „Ведомости“.

Според „Независимая газета“ Киев се опитва да прехвърли вината върху Русия, чиито войски уж нарушили украинската граница,  „Малцина впрочем се вслушват вече в аргументите на Москва, колкото и да са убедителни“, отбелязва вестникът.Той цитира интервю на украинския президент Петро Порошенко, заявил пред телевизия „Блумбърг“, че „близо 2 хил. руски военнослужещи са минали украинската граница“, а още 8 хил. вече се намират в Украйна.

Украинският лидер, „както обикновено, не посочи източника на информацията, но западната общност бездруго е толкова подгрята от събитията около Донбас, че за евентуална открита въоръжена конфронтация между Москва и Киев се говори едва ли не като за свършен факт“, посочва изданието.

Порошенко „вероятно казва точно това, което иска да чуе от него Западът (. . .) В замяна Киев получава финансова подкрепа и военна помощ, тъй че днес може да си позволи „да помпа мускули“, се казва в материала. Всекидневникът припомня „спешно внесен“ в украинския парламент законопроект, предвиждащ въоръжените сили на Киев да достигнат 250 хиляди души, и „рекордната сума от 90 милиарда гривни“ за отбрана в тазгодишния бюджет – над 5,2 на сто от БВП на страната. Днес Украйна е едва ли не най-милитаризираната страна в Европа, значи „Киев има най-сериозни военни планове за Луганск и Донецк“ (крепости на проруските сепаратисти в източните региони, б. р.), гласи изводът на вестника.

„С оглед изявлението на Владимир Путин, че ситуацията в Югоизточна Украйна няма и не може да има военно решение, Русия не смята да се меси във вътрешноукраинския конфликт. От друга страна обаче, Москва има известни ангажименти към жителите на Луганск и Донецк и никой не се кани да ги загърби. Как да се измъкнем от сложната ситуация, при положение че украинските лидери очевидно залагат на силата, изобщо не е ясно“, заключава „Независимая газета“.

Украйна е готова да въведе военно положение. Това заяви във вторник пред телевизия „Пети канал“ Сергий Пашински, председател на комисията по сигурността и отбраната в украинския парламент. Само едно нещо спира Киев – военното положение ще е финансово неизгодно, пише „Свободная преса“.“Ако сме воюваща страна, МВФ ще ни каже: не даваме пари, защото си има устав на Международния валутен фонд. Имаме голяма нужда от финансова помощ“, цитира вестникът думи на украинския депутат.

При все това Киев има готов план, с който да посрещне при нужда „часа Х“. По думите на Пашински, всички решения, необходими за въвеждане на военно положение, вече „са подписани и запечатани в пликове“, съобщава изданието и цитира парламентариста: „Ако, не дай Боже, в Черниговска област или в Харковска се появи макар и една батальонно-тактическа група, ще бъде обявена война на Русия, но това не е сценарият, за който да мечтаем“.

Напълно е възможно Киев да обяви военно положение, смята руският военен експерт Семьон Багдасаров. „Да, украинските власти искат да получат пари от МВФ, но и ситуацията в Донбас се развива не в тяхна полза – украинската армия търпи огромни загуби“, обяснява той.

Само на 18 януари загубите на Киев според него са достигнали „две роти – 200 души убити“, и 27 танка. Военното положение би дало на Киев възможност да хвърли срещу размирния Изток „всичките ресурси на 42-милионна Украйна“.

От друга страна, „МВФ вече се колебае дали да преведе поредния транш“ на Украйна, а военното положение би направило „крайно съмнителна перспективата за връщане на парите“, разсъждава аналитикът.

Киевският режим може да въведе военно положение, ако нещата стигнат до криза, прогнозира друг руски наблюдател – Алексей Фененко. Според него, властите в Украйна се въздържат засега от тази стъпка не заради страх да бъдат лишени от парите на МВФ, а защото се боят да не избухне социално недоволство.

След поражението през август в момента Киев „няма пълноценна армия“ и се нуждае от време, за да повиши военния си потенциал. Затова военното положение не би му дало възможност да реши проблема със сепаратистите в Донбас, смята експертът.

Според него обаче „Пашински съвсем не блъфира“ и говори за възможно въвеждане на военно положение в региони, съседни със сепаратистките зони – сиреч в Харковска и Запорожка, също и в „традиционно неспокойната Одеска област“. „Това ще позволи на Киев при нужда да прекрати изцяло всякакви протестни движения в тези територии“, твърди руският специалист.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.