Рудолф Джулиани, 9/11 и Белия дом

Ще стане ли "кметът на Америка" президент на Америка?

Джулиани е известен с прозвището “кметът на Америка”. Той обаче твърди, че се кандидатира за президент на САЩ не заради това, което е направил за Ню Йорк след атентатите от 11 септември. Снимка: Ройтерс

В дните след атентатите от 11 септември Рудолф Джулиани стана национален герой. Според експерти обаче славата му на „кмета на Америка“ едновременно дава огромно предимство, но и носи потенциални рискове при кандидатирането му за Белия дом. В навечерието на шестата годишнина от атентата срещу Световния търговски център познавачи предупредиха, че границата между изтъкването на ролята на Джулиани след 11 септември като кмет на Ню Йорк и политизирането на извършеното от Ал Каида нападение, отнело живота на 2750 души, е много тънка.

„Това е кметът на Америка, който се опитва да стане президент на Америка“, заяви за Джулиани Ли Мирингоф, директор на института Марист за проучване на общественото мнение, който прави анкети за кандидатурата на Републиканската партия за президентските избори през 2008 година.

„Когато първоначално се кандидатира, това до голяма степен беше плюс. Но ако той стане основен претендент за поста, всичко ще бъде гледано под микроскоп“, заяви Мирингоф. „Някои хора приемат коментарите му за онова, което е направил в качеството си на кмет, за малко попресилени“.

Джулиани е известен със своето хладнокръвие и избухлив нрав. Сега той ухажва избирателите из страната с теми от националната сигурност и с приказки за създаване на силно управление. Според критици, след 11 септември присъствието на Джулиани е вдъхвало увереност. Той обаче е допуснал грешки преди атентата, в подготовката на града за извънредни ситуации. Едно от обвиненията е, че е пренебрегнал съветите на полицията и на експерти по сигурността, като е разположил градския център за управление при извънредни ситуации в сградата на Световния търговски център, срещу който бе извършен атентат през 1993 година и който беше сред предполагаемите мишени.

Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани е кандидат-президент на републиканската партия. Експертите очакват действията му около 11 септември да станат проблем за кандидатурата му. Снимка: Ройтерс

След атентата на 11 септември 2001 година центърът за управление при извънредни ситуации трябваше да бъде забравен. В резултат на това полицаи и пожарникари не можеха да координират издирването на хора и спасителните операции. През 2005 година Американският институт за стандарти и технология отчете, че има вероятност спасителните екипи да са дали жертви заради липсата на комуникация.

Миналата година Джулиани присъства на церемониите за годишнината от атентатите, но някои групи, представляващи пожарникари и семействата на жертвите, не искаха той да произнася реч на тазгодишните възпоменателни церемонии. „Той се кандидатира за президент на САЩ на гърба на мъртвия ми син“, заяви Джим Ричис, заместник-шеф на Нюйоркската противопожарна служба, чийто син – 29-годишен пожарникар – загина при рухването на кулите близнаци. „Негово наследство от 11 септември би трябвало да бъдат всички болни и умиращи пожарникари, спасители, строители и всички останали, защото той беше твърде зает да произнася речи и да прави десетки милиони долари“, каза Ричис.

Хиляди спасители, които претърсваха развалините на рухналия Световен търговски център, имат здравословни проблеми, защото са вдишали издигащия се от развалините дим. Ричис, които през 2005 година е прекарал няколко седмици в кома заради респираторна недостатъчност, която според него е причинена от работата му на Кота нула, се зарече, че той и семействата на други жертви ще „разкажем за Руди Джулиани и за това, как ни провали“.

Миналият месец Джулиани учреди група за подпомагане на оказващите първа помощ спасители, за да защити репутацията си като кмет. На дебат между претендентите за президентската номинация на Републиканската партия миналата седмица обаче заяви, че „не се кандидатирам на базата на това, което направих на 11 септември. Кандидатирам се въз основа на факта, че бях кмет на най-големия град в САЩ с третата по численост местна власт в страната.“ В понеделник сътрудникът на Джулиани Тони Карбонети каза, че бившият кмет никога не би политизирал 11 септември.

Стивън Коен, професор в Колумбийския университет в Ню Йорк, заяви, че Джулиани е бил добър кмет, но и че по време на осемгодишната си служба в градския съвет е отблъснал много хора. „В първите дни след 11 септември той наистина беше образцов лидер. Той съдейства за възвръщане на увереността в града и наистина помогна на хората да си стъпят на краката“, заяви Коен. „Безспорно Джулиани не беше харесван от всички в града и вероятно преувеличава с претенциите си, че е бил суперкмет“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.