Как Дянков и Борисов разкриват в книга дилетантското си управление

Бойко Борисов въвежда Симеон Дянков в Министерството на финансите. Снимка: Таня Киркова

Как Борисов е направил Симеон Дянков финансов министър и вицепремиер?
Това разкрива самият Дянков в книгата си „Кризата в Европа. Поглед отвътре“. Предговорът към нея е написан от Бойко Борисов.

Очевидно нито авторът, нито Борисов са почувствали някакво неудобство да публикуват историята. А тя е показателна. Ето какво разказва Дянков:

„Една сутрин Борисов се обади да отида при него на футболното игрище. На полувремето той излезе и каза: „Ако спечелим, ще станеш министър на икономиката“. „По време на криза финансите са от по-голямо значение“, отвърнах. „Ще видим“, каза той и се върна в играта. ГЕРБ спечели изборите на 5 юли 2009 г. и си осигури 117 депутати в 240-местния парламент. Три дни след това Борисов ме покани на сутрешно кафе в Банкя и предложи да поема Министерството на финансите. Благодарих му и казах, че ще трябва първо да го обсъдя със семейството си. „Така направи“, отвърна той. Половин час по-късно, в таксито от Банкя към София, чух по новините, че първият министър в новия кабинет е вече избран – Симеон Дянков, на финансите. Шофьорът на таксито отбеляза: „Дано тоя е по-добър от предишните. Но едва ли. Те всичките са едни и същи.“

Премиерът Борисов и вицепремиерът Дянков при откриването на магистрала „Люлин“. Снимка: Булфото

Не е  най-важното в случката стилът на Борисов да избира министри я на кръстовище, я след мач и в други ситуации в движение. Той не се посвени да смени четирима министри на здравеопазването в предишния си мандат. Последно Деси-то, както я наричаше, се смяташе за най-успешния министър на ГЕРБ, така я оцениха самите те.

Интересното в случая е, че Борисов предлага на Дянков да стане финансов министър, той казва, че ще се посъветва със семейството си, а половин час по-късно чува в таксито по радиото, че вече е избран за финансов министър.

Това издава механизмите на Борисов – той вдига телефона на няколко журналисти и им казва какво да пишат. Новината съобщава лично премиерът на избрани довереници. Няма проектокабинет, няма обсъждане с други, няма пресцентър. Борисов решава сам и използва медиите и журналистите като обслужващ персонал. Когато е гневен на някои новини, звъни на журналисти и се кара. Признава го сам в интервю. „Пращам им гадни есемеси“, казва в друго интервю.

В същата книга Дянков разкрива още любопитни подробности за едно от най-дилетантските правителства в историята на България.
Дянков пише, че Цецка Цачева била „опитен юрист“, която му оказвала „неоценима подкрепа, когато трябваше да се прокарват трудни закони в парламента“. Цецка опитен юрист, при всичките й гафове и скромно образование и юридически опит е показателно за равнището на мислене на самия Дянков. Който пък минава за опитен финансист, след като е бил чиновник в Световната банка. Той е „класа“, по любимия израз на Борисов.

Същото казва Дянков и за Менда Стоянова, която била „дългогодишен мениджър в данъчната администрация“ и помагала наравно с Цецка. Трябвало да уточни, че е била шеф на данъчното в Пловдив и региона, който се слави с най-много нелегален алкохол, контрабанда и сива икономика в последните 20 години.

Дянков признава също и за близостта си с Борисов.
„Често прекарвах вечерите в дома на Борисов, където след дългите дни на пътувания и срещи вечеряхме с него и с дъщеря му“, пише той.

Онези фенове на Борисов, които развиваха идеите за добрия Бойко и лошите министри около него – Дянков и др., нека видят, че няма никакви предателства, действия зад гърба и прочее. Дянков и Борисов през целия този период на финансови гафове, сгрешен и преизчислен бюджет, рестрикции, орязване, стагнация – всичко това е ставало с пълното участие на Борисов, двамата с Дянков са действали в синхрон.
Дори финансовият министър се появяваше на мачове на „Бистришките тигри“ с плакати.

И това трагикомично управление намери днес своето продължение с помощта на Реформаторския блок, който даде и свой принос с министри дилетанти.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.