Телевизиите атакуват през есента с разточителни шоупрограми

Зрителите ще гледат сървайвъри, пластични операции и знаещи хлапета

Стилистката Кремена Халваджиян (в ляво) обръща огледалото на чернокожата участничка в „Пълна промяна“, която е удивена от новата си визия. Снимка: Архив сп. „На кафе“

Екзотични острови, приключения, състезания за ученици, пълно преобразяване с пластична хирургия – българските телевизии ще смайват зрителя с разточителни шоупрограми тази есен.
Зрителите на Нова телевизия със сигурност ще спят малко по-спокойно и няма да си мислят за „медията, като средство за манипулация“, защото тази есен няма да има БИГ Брадър. Но Нова ТВ и бТВ атакуват с нови шоупрограми. А БНТ ще се отдаде изцяло на подготовката за местните избори. В Националната (и обществена) телевизия не подготвят нищо екзотично, нищо „хирургично“ и нищо развлекателно, поне засега. Говори са за ново „разчупено“ предаване, с водещ Димитър Цонев, в което ще участва и Бендът на Вили Казасян, но от БНТ казват, че „не е време да се говори за това“, защото на първо място са изборите.

Затова в началото на новия телевизионен сезон двете най-големи медии в България – бТВ и Нова телевизия, отново ще си мерят рейтингите, влагайки все повече пари в мащабни продукции. Нова телевизия ще показва как се разкрасяват 26 българи чрез пластична хирургия и как 4 двойки запазват връзката си в „Острова на изкушенията“.

Кадри от операция в „Пълна промяна“ което стартира на 17 септември по Нова телевизия. Снимка: Архив сп. „На кафе“

бТВ залага на „Сървайвър“ и на новото шоу „Това го знае всяко хлапе“. Очакват ни сървайвъри, изкусители, знаещи хлапета, пластични операции, нови комедийни шоута (Магърдич Халваджиян е продуцентът на ново комедийно шоу по Нова, което ще стартира съвсем скоро). Двете телевизии вече обявиха и че ще продуцират и български сериали. През 2008 пък се очаква и втори сезон на Мюзик айдъл, както и „Форт Бояр“ – най-успешното европейско приключенско шоу. Но всичко по реда си.

Като начало за 15 септември бТВ се е подготвила с тематичната за датата игра „Това го знае всяко хлапе“. Шоуто е американско и в оригиналния си вариант се нарича „По умен ли си от петокласник“ (Are You Smarter Than a Fifth Grader). Създателят на формата е Марк Бърнет – авторът на „Сървайвър“. След старта си шоуто има голям успех и сега ще се реализира в 23 страни, сред които Австралия, Бразилия, Обединеното кралство, Германия, Испания, Румъния, Русия, Турция, Унгария. У нас водещи на шоуто са Иван и Андрей, които освен това и го продуцират. Голямата награда в играта е 18 хиляди лева. Участникът може да ги спечели, ако отговори правилно на 10 въпроса от учебниците от 1-ви до 5-ти клас. Ако успее, той получава 11-ти въпрос за голямата награда.

Иван и Андрей – водещи и продуценти на „Това го знае всяко хлапе“ на представянето на играта. Снимка: бТВ

Помощници на участника са децата от „Класа“ – пет ученика на възраст от 10 до 13 години. Играещият може да се обърне към тях, ако се затруднява, като има три жокера – преписване, подсказване и последен шанс. Участникът може да се откаже, ако се затруднява да отговори и прибира спечелените до момента пари.
Примерен въпрос от 1-ви клас, раздел „изкуство“ е: „Къде са рисували своите творби първобитните хора?“. Въпросите от 5-ти клас стават по-трудни, като например: „Кои животински видове са с по-ниска телесна температура – бозайниците или птиците?“
Ако участникът се откаже по собствено желание, или пък ако изгори заради грешен отговор, той трябва да каже пред камерата: „Това го знае всяко хлапе, но аз НЕ!“.

Водещият на „Сървайвър“ актьорът Владо Карамазов е сред новостите във втория сезон на шоуто. Снимка: бТВ

На 19 септември бТВ ще продължи с втория сезон на „Сървайвър“, който тази година се казва „Експедиция Робинзон“. От екипа на телевизията са решили тогава да разкрият, кои са участниците на шоуто. Сериите ще се излъчват всяка делнична вечер от 24 септември. Мястото е плажовете на полуостров Самана, където екипът на бТВ и съпродуцента – Евтим Милошев, вече са заснели оцеляването на 22-мата българи. От екипа на шоуто обещават повече игри и динамика в 52-та епизода, които ще приключат около 13 декември. Победителят вече е избран (както в първия сезон участниците избират чрез таен вот кой да победи измежду двамата финалисти в играта, а вотът им се пази в специална кутия до финала на шоуто), но името му остава тайна дори за екипа, който е снимал риалитито, разказват от казват от екипа.

На островната екзотика Нова телевизия ще отговори с шоуто, продуцирано от СИА Адвъртайзинг – „Островът на изкушенията“, чиито снимки започнаха в началото на септември. Тогава продуцентски екип от 100 души замина за Мексико, където се снима шоуто. В него участват 4 двойки – преминали през кастинг и тестове, за да докажат, че имат сериозни връзки. Основното в шоуто е именно стабилността на тези връзки, защото двойките ще бъдат разделени, ще бъдат настанени на луксозни места, където ще бъдат задоволявани всичките им капризи. В същото време край тях ще бъдат Изкусителите – също избрани с кастинг. Жените от 4-те двойки, както и всички мъже Изкусители, ще живеят в единия лагер, докато мъжете от двойките и жените Изкусителки – в другия. И двете места за снимки са част от Ривиерата на маите, разположени са на лазурни плажове с дълги пясъчни ивици, екзотична растителност и луксозно обзаведени океански кабани.

Всички нови шоута обаче едва ли могат да се сравнят по предизвикателство с шоуто „Пълна промяна“, което започва от 17-ти септември по Нова телевизия, с водеща Гала. Екипът на Магърдич Халваджиян представи преди дни пред журналисти един от епизодите на шоуто, в което 26 българи вече са променени от главата до петите. Шоуто е снимано в продължение на 3 месеца, а дори и сега продължават снимките на частичните промени, където не се наместват пластични хирурзи, а само стилисти и фитнес инструктори.

Четирима от избраните през пролетта чрез кастинг участници са мъже. Най-възрастният участник е жена от Шумен, която е навършила 60 години по време на своето преобразяване. Най-младият е от София и е на 21. Сред избраните за участие има и чернокожа жена. Нейното преобразяване е изключително впечатляващо, смятат от екипа на шоуто. От отпусната, с наднормено тегло млада майка, тя се е превърнала „в българско копие на Наоми Кембъл“. Всичките участници са били изолирани от близките си за период между 6 и 13 седмици. Минали са през диетолог, фитнесинструктор, дерматолог, пластичен хирург, стоматолог, някои са били подложени на лазерна корекция на зрението. За тях са се грижили стилистката Кремена Халваджиян, фризьори, гримьори, козметици, маникюристи. От екипа на шоуто са подготвили и живи предавания, в които ще срещат зрителите с участниците в „Пълна промяна“, които ще покажат дали се поддържат във вида, в който са били представени пред близките си.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.