Защо гърците предпочитат радикалната левица

Костас Кандурис
Асошиейтед прес

Митинг на СИРИЗА. Снимка: от тв екрана

Ветровете на политическата промяна брулят уморената от икономии Гърция, но зад ъгъла може би се крие финансова вихрушка.

Всички социологически проучвания за внимателно следените парламентарни избори в неделя са единодушни: Радикалната лява опозиционна партия СИРИЗА, която обеща да предоговори условията на международните спасителни споразумения на Гърция, се радва на най-малко 4-процентна преднина пред консерваторите на премиера Андонис Самарас. За да управлява – за първи път в историята си – тя може да има нужда от подкрепата на по-малка партия, но повечето изглеждат готови да й направят тази услуга.

„Искам това правителство да си отиде, то ме разочарова“, казва Бабис Лимнайос, на 41 години, атински електротехник, който за последно е гласувал през 2004 г. за консерваторите, но сега ще подкрепи СИРИЗА. „Искам да променят всичко – данъците, здравеопазването, образованието“.

СИРИЗА, която е с комунистически корени, разтревожи пазарите и инвеститорите с приказките за мащабно отписване на дълга и с пренебрежителното си отношение към спасителните споразумения. Но настроението е по-малко тревожно от това на предишните избори през 2012 г., когато много хора виждаха евентуална победа на СИРИЗА като предвестник на излизането на Гърция от еврозоната.

От своя страна партньорите на Гърция от еврозоната са по-малко изложени на риск от срив в резултат на гръцки финансов колапс. Еврозоната има спасителен фонд, а Европейската централна банка се ангажира да изкупува облигации на изпаднали в трудност страни, ако това е необходимо. И въпреки някои спорадични „бомби“, хвърлени от отдели представители на СИРИЗА – един кандидат предложи отпечатване на евро, ако се появи натиск – партията се опива да постави акцента върху водещите си евроскептични аспекти.

Следващото правителство на Гърция обаче е изправено пред огромен списък със задачи. То трябва да затвърди реформите, да продължи да поддържа балансиран бюджет, да засили слабия растеж след шестгодишна рецесия, да завърши замразените преговори с международните кредитни инспектори, за да осигури следващия транш от 7,2 милиарда евро и да договори допълнително облекчение за раздутия си дълг от 320 милиарда евро.

Кредиторите настояват Атина да изпълни ангажиментите си по спасителните програми, ако иска да продължава да получава подкрепа. Ако нещата тръгнат в грешна посока, Гърция може да отново да се изправи пред дефолт – въпреки спасителния заем от 240 милиарда евро и годините на затягане на коланите – и членството й в еврозоната да се окаже незащитимо.

Самарас, чиято партия Нова демокрация управлява от май 2012 г. в коалиция с бившите си социалистически врагове, обеща известни данъчни облекчения, като заяви, че икономическият растеж и инвестициите ще намалят безработицата. Той беше принуден да свика изборите в неделя, за да сложи край на блокажа при избора на нов президент на Гърция.

40-годишният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас, бивш член на младежката комунистическа партия, предпочита радикалния подход. „Ще се опитаме да отпишем по-голямата част от дълга“, каза Ципрас. „Той не само е непосилен, той фактически не може да бъде платен“.

СИРИЗА иска да се откаже от целите за първичен излишък, като обаче продължи да преследва баланс между несвързаните с дълга разходи и приходите. Тя предлага да възстанови минималната месечна заплата от 586 до 751 евро, да осигури безплатни ваучери за енергия и храна за 300 000 домакинства, да вдигне прага на необлагаемите доходи от 5000 на 12 000 евро, да върне уволнените държавни служители и да либерализира трудовите закони.

Гръцката избирателна система от типа „победителят взема всичко“ дава допълнителни 50 места в парламента на първата партия, което на практика не позволява на втория да сформира коалиция, ако победителят не успее.

В една дълбоко поляризирана кампания консерваторите демонизираха СИРИЗА, подклаждайки страховете на средната класа от банкрут и връщане към драхмата.  „Единственото нещо, което още не са казали, е, че ако СИРИЗА спечели, ще отнеме децата ви и ще похити жените ви“, шегува се Ципрас.

Но нападките изглежда не дават резултат. В името на националното спасение гърците изстрадаха пет години на ужасно висока безработица, по време на които икономиката се сви с една четвърт, а средните доходи – с една трета. Работните места, където ги има, са обикновено зле платени или на непълен работен ден и не предлагат социална сигурност или перспективи за напредък. Здравните услуги се влошиха, пенсиите бяха намалени, а голяма част от жилищните квартали нямат централно отопление, защото много от живущите не могат да го платят. Същевременно средното данъчно бреме се увеличи значително.

Последната капка беше решението от миналата година да бъде приет за постоянно един силно мразен нов данък върху имотите. Това е болезнено, защото от десетилетия обикновените гърци инвестират в недвижима собственост. От 2009 г. обаче пазарните цени – но не облагаемите стойности – спаднаха с 40 процента, а наемите се сринаха.

Електротехникът, работещ за кинопродукции, Герасимос Сулис заяви, че би гласувал за СИРИЗА, но без голяма увереност в способността й да извърши промяна. „Откриха се работни места, но това не е работа. Това е колкото да изкараш джобни пари“, казва той. „Опитваме се с една трета от парите да правим каквото сме свикнали да правим. И сме щастливи, че сега имаме дори една трета, защото ни накараха да свикнем с това да нямаме нищо“.

Това, което остава под съмнение, е дали СИРИЗА ще си осигури най-малко 151 места в 300-местния парламент, от които се нуждае, за да управлява сама. Ако не, трябва да потърси за партньор по-малка партия.

С политически несъвместимата, вдъхновена от нацизма партия „Златна зора“, чието ръководство е в затвора в очакване на процес за съставяне на престъпна организация, и Комунистическата партия, която отказва да си сътрудничи с когото и да било, извън картината, възможните партньори включват новата центристка, но неизпробвана партия „Потами“ („Реката“), или някога могъщата социалистическа партия ПАСОК.

Трета опция може да бъде управление с популистката дясна партия „Независими гърци“, които са съгласни със СИРИЗА за необходимостта да се сложи край на мерките за икономии, но не са съгласни за почти всичко друго.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.