“Лед Цепелин” се завръщат. Но само за един концерт

Членовете на групата – Джон Бонъм, Робърт Плант, Джими Пейдж и Джон Пол Джоунс (от ляво на дясно). Снимка: Ройтерс

“Лед Цепелин” е безспорно една от най-влиятелните и популярни групи в историята на рокмузиката. Създадена през 1968 г., тя полага основите на хард рока и хеви метъла. Групата се разпада през 1980 г. след смъртта на барабаниста Джон Бонъм. За последно останалите трима членове на бандата – вокалистът Робърт Плант, китаристът Джими Пейдж и басистът Джон Пол Джоунс, свириха заедно преди 12 години по време на церемонията по вписването им в Залата на славата на рокендрола в Кливланд.

Почти 30 години след разпадането си “Лед Цепелин” се събират отново за концерт в памет на Ахмет Ертегюн – основател на звукозаписна компания “Атлантик рекърдс” и техен откривател. Шоуто ще се състои на 26 ноември в Лондон, а билетите ще струват 125 британски паунда (около 255 долара). Зад барабаните ще застане синът на Джон Бонъм – Джейсън.

Според организатора на концерта Харви Голдсмит членовете на групата се отнасят изключително сериозно към предстоящия концерт. “Те обмислиха всичко много внимателно и преди да решат да направят концерта репетираха няколко дни, за да видят дали ще могат да свирят отново заедно – разказва той. – Първоначално се бяхме уговорили да изнесат 30-минутно представление, но след седмица репетиции момчетата ми казаха, че искат да направят голям концерт. Явно добре са се сработили. Ако останат заедно и след концерта, ще бъда много щастлив.”

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/Cc1oKgvdMK0″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Най-важните моменти от историята на групата

– Групата “Лед Цепелин” е създадена през октомври 1968 г. Идеята за името е на барабаниста на “The Who” Кийт Муун, който прогнозира, че бандата “ще се сгромоляса като оловен балон” (на англ. “lead zeppelin”, което по-късно е сменено на “led zeppelin”)

– Дебютният албум на групата – “Led Zeppelin I”, е записан за 30 часа и излиза на пазара през януари 1969 г. За да го представи, бандата прави турне във Великобритания и САЩ, а 9 месеца по-късно издава нов албум – “Led Zeppelin II”. През 1970 г. излиза “Led Zeppelin III”, а през 1971 г. – “Led Zeppelin IV”.

– Песента “Stairway to Heaven” (“Стълба към рая”), включена в четвъртия албум на групата, се превръща в тотален хит и до днес е смятана за най-успешното им парче (виж я по-долу в изпълнение на живо).

Робърт Плант (вляво) и Джими Пейдж на концерт в Истанбул. Снимка: Ройтерс

– Турнето по представянето на петия албум на групата – “Houses of the Holy”, през 1973 г. чупи тогавашните рекорди по зрителски интерес, след като на концерт в Тампа, Флорида се събират 56 800 души.

– През 1974 г. групата основава собствено звукозаписно студио на име “Swan Song” и издава първия си двоен диск, наречен „Physical Graffiti“. Заплануваното европейско турне за представянето му е отменено след като вокалистът Робърт Плант и съпругата му Морийн претърпяват тежка автомобилна катастрофа по време на ваканция на гръцкия остров Родос.

– Седмият албум на групата “Presence” излиза през 1976 г., но въпреки че отбелязва добри продажби, е посрещнат със смесени чувства от феновете на групата и музикалните критици, които го определят като най-слабия им албум.

– През юли 1977 г. групата е сполетяна от нова трагедия. Синът на Робърт Плант умира от остра белодробна инфекция само на 6 години. Певецът изпада в дълбока криза и решава да се оттегли от музикалната сцена. След дълги увещания от страна на другите трима музиканти Плант се връща в групата и през 1978 г. излиза седмият им албум “In Through the Out Door”, записан в студиото на “Абба” в Стокхолм.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/B4b-kcIt18o“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

– През 1979 г. “Лед Цепелин” изнася два големи концерта на фестивала Кнебуърт в Англия, които събират общо над 120 хиляди зрители. На следващата година групата прави няколко концерта в Европа като подготовка за голямо турне в САЩ. Тези планове обаче пропадат, след като през юни Джон Бонъм припада на сцената в германския град Нюрнберг и е откаран в болница. Три месеца по-късно 32-годишният Бонъм е намерен мъртъв в леглото си след алкохолен запой. Скоро след това групата се разпада.

– Две години след смъртта на Бонъм “Лед Цепелин” издава албума “Coda”, който съдържа неиздавани песни от записите на предишните им албуми.

– През 1994 г. Джими Пейдж и Робърт Плант се събират за съвместно турне и издават албума “No Quarter”. Джон Пол Джоунс не е поканен да се присъедини към тях.

-“Лед Цепелин” има продадени над 100 милиона албума в САЩ. До момента подобен успех са постигнали само “Бийтълс”, Елвис Пресли и Гарт Брукс.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.