Назряват раздори в партията на Виктор Орбан

Ройтерс

В управляващата в Унгария десноцентристка партия ФИДЕС започват да се появяват пукнатини, докато обвиненията в корупция, дипломатическите спорове и политическата непоследователност подкопават обществената подкрепа за правителството на Виктор Орбан след почти пет години на власт.

Подпомаган от слаба политическата опозиция, Орбан запазва твърд контрол над централноевропейската страна и партията, която е водил през по-голямата част от 27-годишната й история. Освен това не му предстоят нови парламентарни избори до 2018 година.

Но 51-годишният Орбан не може да си позволи вътрешнопартийни разногласия в момент, когато се опитва да отбие критиките на западните съюзници за поетия от него курс към по-авторитарно управление и търсене на по-близки връзки с Русия въпреки украинската криза.

Способността на Орбан да балансира връзките на Унгария с Русия и ЕС – към който страната се присъедини през 2004 г. – ще бъде подложена на изпитание следващият месец, когато той ще приеме поотделно руския президент Владимир Путин и германската канцлерка Ангела Меркел. Унгария трябва да поднови дългосрочния си договор за покупка на газ от Русия, която доставя повечето от енергията й, както и да се опита да поправи напрегнатите връзки с ЕС, който е най-големият й търговски партньор и източник на фондове за развитие, от които се нуждае, за да модернизира икономиката си на стойност 100 милиарда евро.

ФИДЕС освен това трябва да спечели междинни избори на две места, тъй като в противен случай ще загуби парламентарното мнозинство от две трети, което й позволява да променя конституцията.

Високопоставени партийни функционери, пожелали анонимност поради страх от репресивни мерки, заявиха, че редовите членове са все по-нетърпеливи от далечния, авторитарен и в някои случаи корумпиран елит на ФИДЕС.

„Има ясно видими пукнатини във ФИДЕС“, заяви член на партията, познаващ конфликтите. „Има ново поколение около Орбан, което достига до все повече и повече власт“.

„Те имат чувство за мисия и очакват пълна лоялност. Главната фигура на това поколение е началникът на канцеларията на Орбан, Янош Лазар. Той разгласява всички желания на Орбан и ефективно ги прокарва през правителствения апарат“.

ПРОТЕСТИ Чиновниците на средно равнище смятат, че са били държани в неведение за непопулярни политики – като миналогодишен план да се обложи с данък трафикът на данни по интернет, което предизвика всеобщо възмущение и протести. Проучване на Ипсос този месец показа, че подкрепата за ФИДЕС е спаднала до 23 на сто спрямо 37 на сто миналия април, когато партията беше преизбрана. Съперниците й остават далеч назад – крайнодясната партия „Йоббик“ получи 14 на сто, а социалистите 11 на сто.

В отговор на въпрос за вътрешно напрежение в партията Лазар заяви пред Ройтерс: „Това е просто пожелателното мислене на нашите противници“. Той и други лидери на ФИДЕС потвърдиха, че има дебати, но заявиха, че те няма да се водят публично.

„Не мисля, че е добре да се обсъждат семейни спорове извън семейството“, заяви водачът на парламентарната група на ФИДЕС Антал Роган пред сайта Index.hu.

Споровете с Вашингтон също навредиха на ФИДЕС. САЩ забраниха на шестима унгарци, включително на началника на данъчната администрация, да влизат в САЩ поради обвинения в корупция.

Репортажи в медиите показаха разточителния начин на живот на някои лидери на ФИДЕС, карайки заместник- председателя на партията Золтан Покорни да призове за повече благоразумие и отговорност.

„След мерките на САЩ отговорните членове на правителството не могат да си позволят да парадират с богатството си, както са правели преди“, заяви Покорни пред телевизия Хир. „Сега всичко това се възприема като доказателство за корупция“.

Томаш Ланци, главен аналитик в близкия до ФИДЕС център за анализи Сазадвег, омаловажи значението на споровете в партията.

„Не мога да видя никой, който иска да разцепи парламентарната група и да подкопае способността й да управлява, още по-малко някой, който е способен да го направи“, заяви той.  „Освен това премиерът няма конкурент, вътрешен или външен“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.