„Файненшъл таймс“: Русия възнамерява да създаде марионетна държава

Роман Олеарчук
в. Файненшъл таймс

Танкова колона на сепаратистите. Снимка: русвесна

Увеличаването на насилието в Източна Украйна през последните дни отново оставя западните правителствени и военни стратези да се опитват да разберат стратегията на проруските бунтовници и техните поддръжници в Кремъл.

Боевете от началото на годината са един от най-кървавите епизоди в 10-месечния конфликт, след като подкрепяните от Русия сили предприеха, както смятат военни специалисти, голямо настъпление на няколко фронта срещу украинската армия.

Подписаният през септември мирен протокол от Минск почти се разпада.

Досега са убити над 5000 украинци, а 11 000 са осакатени или сериозно ранени, каза в понеделник посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър пред Съвета за сигурност – това беше част от потока от осъждания, които отправиха съюзниците от НАТО, след като през уикенда се струпаха доказателства за мащаба на новите боеве.

Според разузнавателната общност на НАТО от началото на годината през границата откъм Русия са преминали стотици единици военна техника. При поредица от двустранни разузнавателни обмени на информация на високо ниво между страните от НАТО и украинската служба за вътрешна сигурност ССУ през последната седмица са били споделени доказателства за предаване на мощни ракетни установки, танкове, бронирани автомобили и електронно военно оборудване на сепаратистите. Сега в Украйна има повече поддържани от Русия високотехнологични и с голям обсег на действие ракетни системи за противовъздушна отбрана, отколкото по времето, когато беше свален малайзийският самолет.

Въпреки че действията на Русия на място са добре известни, нейните намерения остават по-трудни за разчитане. Западни разузнавателни служители са все по-разтревожени от развитието на обстановката и предполагат, че тактическият подход на президента Владимир Путин – опортюнистичен, прагматичен и замислен да държи отворени възможностите за изостряне и успокояване на ситуацията – сега, изглежда, отстъпва място на по-ясно определен набор от цели. Това мнение отдавна се поддържа от Киев.

„Днес сме изправени пред същински военни нападения, насочени към превземане на стратегически градове, които са жизнено важни за икономиката на Украйна, и разширяване на сепаратистката територия като цяло“, казва генерал-лейтенант Игор Романенко, който беше заместник-началник на генералния щаб на Украйна за военните операции от 2006 до 2010 г. Генерал-лейтенант Романенко казва, че има четири очевидни основни точки на конфликта.

С безмилостния артилерийски обстрел по северния фланг на контролирания от бунтовниците Луганск се цели да бъдат превзети градовете Станиця Луганска и Шчастя, където има електрическа централа, захранваща региона с електричество.

По-нататък на запад на същия фронт сепаратистите се опитват да обкръжат украинските войски, укрепили се в Дебалцеве – железопътен възел, който има решаващо значение за контролиране на доставките на въглища от мините, пръснати из региона.

Междувременно настъплението за възвръщане на летището в Донецк от ръцете на украинските войски лишава Киев от ключова крепост и проправя пътя към сепаратистко разширяване на север. В разположеното наблизо донецко предградие Авдиивка се намира най-големият производител на кокс в страната. Тази суровина се използва за производство на стомана, която е главният износен материал и източник на твърда валута за Украйна.

И накрая идва разположеното на Азовско море пристанище Мариупол, което е ключово търговско средище и – най-важното – в него се намират два от трите най-големи стоманолеярни завода на Украйна.

Като се имат предвид тези цели, много западни анализатори по разузнаването стигат до заключението, че Путин вече не се опитва да оформи полуавтономен район в Украйна или да спечели средства за геополитически пазарлъци, но след като е преценил, че Киев е безвъзвратно загубен за влиянието на Москва, той се опитва да създаде нова, икономически жизнеспособна марионетна държава извън нея.

„Завземането на Крим беше отплата за изгонването на Янукович. Но то изнесе 2 милиона проруски гласа от Украйна, затова следващата стратегия на Путин беше да изгради влияние в анклави в Източна Украйна, за да изнудва Киев и да има някакъв вид федерално конституционно вето. Това също пропада“, каза международният директор и специалист по Русия на Кралския институт на обединените въоръжени сили в Лондон Джонатан Ейъл.

„Така че сега се движим към ситуация, при която той установява по-постоянно положение: контролирана от Русия държава тип „Мики Маус“. Това е положението на Абхазия и на Приднестровието. И подобно на тях то може да се запази в този вид 20 години“, заяви Ейъл.

„Определено такива са признаците“, съгласи се висш представител на разузнавателната общност на НАТО, който направи коментара при условие за пълно запазване на анонимността. „Вече никакъв отделен анклав. Никакво конституционно уреждане. Нещо напълно отделено от Киев и с повече пряк контрол“, каза той.

Служителят заяви, че сега в Москва се слушат гласовете на онези фигури от кликата от съветници на Путин, чиито приказки за възстановяване на „Новорусия“ до неотдавна бяха отхвърляни като фантастични и странни от мнозина на Запад. „Всякакъв мирен план е обречен на неуспех“, каза той.
БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.