Ердоган се налага като „силния човек“ на Турция

Ройтерс

Новият дворец на Ердоган. Снимка: заман

Величествен нов дворец, слаба опозиция и угодническа управляваща партия помагат на Тайип Ердоган да постигне силна роля като държавен глава на Турция; но изборите все още може да го лишат от целта му за президентски пост с пълни изпълнителни правомощия и да предизвикат политическа нестабилност.

Ердоган, обвиняван от критиците, че потиска контрола над неговата власт в правосъдието и медиите, каза тази седмица, че въпросът за конституционна промяна за затвърждаване на президентската власт трябва да бъде централна тема на изборите, които ще се състоят в началото на юни.

„Най-голямото предимство ще бъде премахването на воденето на политика чрез много канали“, каза той.

Много турци имат ярки спомени за нестабилни коалиции през 90-те години преди Ердоган да дойде на власт и да донесе еднопартийно управление и икономическа стабилност. За опонентите обаче властта стана твърде централизирана, а атмосферата – отровена от обвинения за корупция и чистки срещу смятаните за врагове в полицията и правосъдието.

На фона на прогнозите на социологическите агенции, че ПСР трудно ще получи мнозинството, от което има нужда, Ердоган изглежда се връща към „План Б“ – въвеждане на де факто президентска система, което според анализаторите по естество е нестабилно.

Ердоган бе избран за президент на Турция, ключов съюзник в НАТО в периферията на Близкия изток, през август след повече от десетилетие на власт като премиер. Той обеща да използва мандата си, за да засили това, което бе предимно церемониален пост, и да поиска конституционна промяна, за да се премине от парламентарна към президентска система.

Той не загуби много време, за да демонстрира политическата си сила, като този месец председателства първото си заседание на кабинета като президент и като се обгражда със силни съветници, което според някои официални представители се превръща в „кабинет в сянка“.

Това го поставя в противоречие с духа на конституцията, според която президентът трябва да действа „безпристрастно“ и в „традицията на президентски пост над политиката“, според Фади Хакура, експерт за Турция в базирания в Лондон аналитичен център „Чатъм хаус“.

Ердоган действа, като излиза от границите и на най-либералната интерпретация на конституцията, каза той пред Ройтерс, предричайки, че след изборите може да започнат да се появяват пукнатини в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ако ролите не са ясно дефинирани.

Напрежението в системата, между офиса на президента и кабинета, ще се увеличи с времето, докато не бъде променена конституцията, каза той.

Ердоган, чиято страна е засегната от кризи по границата и е приела близо два милиона сирийски бежанци, знае каква е цената на политическия театър.

Той наскоро позира на стълбите на неговия нов дворец с 1150 стаи с президентски охранители, облечени в костюми от различни епохи от турската история; проява, описана от Айкан Ердемир, депутат от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) като усилие за привличане на десните гласоподаватели.

Той изгражда инфраструктурата, но по-важното – опитва се много усилено да изгради законността на изпълнителна президентска система. Символите са много важни, каза той.

ПРЕМИЕРЪТ ОТРИЧА ДА ИМА НАПРЕЖЕНИЕ

Премиерът Ахмет Давутоглу отрича да има каквото и да било напрежение с човека, който се извисява над ПСР, която създаде и бе принуден от конституцията да напусне, за да поеме президентския пост.

Ние следваме една и съща политическа традиция, каза той.

Ако в бъдеще има някаква промяна на конституцията, ще видим. Но в момента има това разделение на властите, което е ясно от гледна точка на законността и политическата отговорност, добави Давутоглу.

Ердоган, който не е известен с търпимост към критика, отхвърля опасенията, че парламентът не може да контролира властта му. Ако сте силна институция, давате на президента властта, а след това контролирате, посочи той.

ПСР има нужда от мнозинство от две трети в парламента, за да промени конституцията директно. Ройтерс се свърза с две социологически агенции – A&G и Метропол, според които подкрепата за ПСР е между 37 и 49 процента. Това ще й осигури позицията на най-голяма партия с удобно мнозинство, но няма да й е достатъчно, за да получи нужните 366 места в парламента.

Те въвеждат де факто президентска система, като знаят добре че вероятно няма да са в състояние да променят конституцията, каза Аарон Стейн от института „Роял юнайтед сървисис“ в Лондон.

Заради положението на Турция, граничеща с Ирак, Сирия и Иран, председателството й на Г-20 и необходимостта от обща борба срещу „Ислямска държава“ затягащата се хватка на Ердоган може да срещне слаба съпротива от западните съюзници.

КЮРДСКИЯТ ВОТ

Ключът може да бъде вотът на кюрдите. Изборният закон определя 10-процентов изборен праг за влизане на политическите партии в парламента. Ако прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) не влезе в парламента, нейните гласове ще бъдат преразпределени пропорционално, помагайки по този начин на ПСР. Ако ДПН влезе в парламента, обещанието за напредък в усилията за прекратяване на 30-годишния кюрдски бунт може да привлече подкрепа от кюрдите.

Друг вариант е Ердоган да сее опита да получи 330 гласа, необходими за свикване на референдум, обръщайки се към електорат, който след 2002 г. осигури неоспорими изборни победи за него и неговата ПСР.

Като се има предвид, че много от старите кадри на неговата партия достигат самоналоженото ограничение от три мандата, Ердоган се очаква да упражни строг контрол при техните смени.

В първия етап лоялността към „каузата“ бе най-важна, писа Мурат Йеткин, редактор на „Хюриет дейли нюз“. Във втория етап изглежда лоялността към „лидера“, ще бъде най-важна, посочи той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.