Наш вестник краде текстове на художник

Текстът във в. „Преса“ „Наш художник краде сърцето на индийска принцеса”, скалъпен от чужди публикации

Сгрешената принцеса (вляво), публикувана в „Преса“, и истинската Райкумари Армит Каур

Б. р. – поместваме отвореното писмо на известния български художник Калин Николов по повод поредния случай на кражба интелектуална собственост в нашите медии.

До главния редактор на бившето списание „Усури”, г-н Йото Пацов,
до главния редактор на бившето списание „Одисей”, г-н Емил Данаилов, до водещия на сайта „Българи”, г-н Румян Славов,
до главния редактор на вестник „24 часа”, г-н Борислав Зюмбюлев,
до главния редактор на вестник „Преса” г-н Тошо Тошев
и до предаването „Господари на ефира”

Уважаеми журналисти, прочетох във вестник „Преса” материала на Магдалена Гигова под заглавие „Наш художник краде сърцето на индийска принцеса”, публикуван там на 6 октомври 2014 г. (вече е наличен само в кеша на Гугъл – б.р.) Тъй като повечето от Вас познават моите усилия да популяризирам този художник и съм го постигал именно чрез Вас и водените от Вас издания, то бих искал да информирам г-н Тошев следното: посочената статия в „Преса” преповтаря мои текстове, помествани в цитираните издания, и фактически става дума за плагиатство. При това проведено с измама, защото авторката ме цитира, но сякаш казаното от мен става в рамките само на един малък пасаж…

Обявих мнението си на интернет страницата на издателската група „Преса”, подадох и такава в насоката за отбелязване на нередности – никакъв резултат. Направих това и втори път – предложих на „авторката” да ми се обади и се изясним, бих приел при мотиви кражбата и бих я извинил – никаква реакция.Обадих се в редакцията ви и ми се отговори, че г-жа Гигова сигурно не само си е позволила кражбата, но и е включила материала си в книга за любовите на великите българи, излязла наскоро под името на „авторката”… Няма да правя разследване и не ми е работа – това моля с уважение да направите за нас Вие, г-н Тошо Тошев, и да ме уведомите за резултата, както и за публикуването на бележка, поясняваща случилото се пред читателите на вестник „Преса”.

И още нещо, за съжаление: понеже подобни преписвачи не са така вътре в нещата изобщо, станала е досадна, но и логична грешка. Използваната снимка към материала не е на въпросната дама Rajkumari Amrit Kaur (1889-1964), а е на Amrit Kaur Sahiba (1904-1948), дъщеря на махараджа. Работата е там, че Райкумари Армит Каур, която се сближава с българския художник Борис Георгиев е сред най-великите личности на индийската история: секретарка на Махатма Ганди е и е сред най-преданите му сподвижници, пръв министър-жена в индийската история, шеф на международната здравна организация (изобщо първа азиатка на този пост) в продължение на 25 години…

От страницата на Калин Николов

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.