Защо имаме нужда от Механизма за сътрудничество и проверка

Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка, който бе публикуван вчера от Европейската комисия, показва защо това наблюдение е все още необходимо на Румъния.

Ако частта за съдебната система е в голямата си част в ред, политическата част е все още много проблематична и тя продължава да застрашава правосъдието.

От една страна имаме отличниците: Национална дирекция за борба с корупцията, Национална агенция по прозрачност, Върховен съд, Висш съвет на магистратурата. Това вече не е непременно изненада. Това са консолидирани институции, независими, с ясни постижения. Единствената по-съществена критика по отношение на съдебните инстанции се отнася до големия брой условни присъди за корумпирани политици.

От друга страна – достатъчно дълъг списък от изоставащи от политическата зона. На първо място парламентът, критикуван по редица въпроси. Първият, разбира се, е начинът, по който неколкократно бяха отхвърляни исканията на Националната дирекция за борба с корупцията за наказателно преследване или арест на парламентаристи – откази, които бяха определени като спорни или лишени от обективни критерии.

Сред критиките не липсва и въпросът за помилването и амнистията, който макар да изглеждаше решен, се прероди в нов законопроект, както и факта, че „остава ясното усещане, че липсва консенсус в парламента в полза на приемането на строги закони в сферата на прозрачността“.

Правителството е санкционирано за злоупотреба с наредби, а адвокатът на народа – защото „има резерви в оценката по отношение на момента, в който да използва правомощията си да сезира Конституционния съд за спешни правителствени постановления, а това самоограничаване създава по очевиден начин разминаване, което в настоящата институционална рамка в Румъния не може да бъде преодоляно от други фактори“. Докладът подчертава факта, че сегашният адвокат на народа е бил избран с гласовете на една единствена партия.

Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка обръща внимание на теста, който ще представлява назначаването на нов ръководител на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, и в този контекст – на риска от политическа намеса в назначенията на ръководни постове в магистратурата.

Значи, ако разгледаме нещата в цялост, от този доклад произлиза една не непременно нова реалност, но сериозна, тъй като е хронична.

Политиката продължава да представлява важна опасност за съдебната система, на която или поставя препятствия, като в случаите с парламентаристите, или опитва да я контролира чрез политически назначения.

Ако поне бяхме видели от критикуваните някакъв проблясък, грам съжаление, минимална склонност към анализ, пак щеше да е добре. Не видяхме подобно нещо.

„Аз мисля, че все пак би трябвало всички да положим усилия, за да придобие парламентът по-добър имидж. (Председателят на Камарата на депутатите – бел. ред.) Валериу Згоня дори опитва…Все пак парламентът е основна институция на демокрацията, единствената, в която е представен целият румънски народ и ако се напада парламента, се напада демокрацията, това е атака срещу демокрацията“, казва Ливиу Драгня.

Тоест демократичният парламент, бедничкият, е под ужасната обсада на представителите на Европейската комисия – това ли да разбираме от вицепремиера, обвинен и изпратен на съд? Г-н Згоня – онзи, за който разбрахме от Ливиу Драгня, че искрено се опитва, казва, че не е напълно съгласен с доклада: „Механизмът за сътрудничество и проверка е механизъм, който създава едно партньорство в борбата с корупцията. Парламентът има важна роля, но не е източник на проблеми за имиджа на Румъния“.

Вярно, че след като се смяташ за колега с Михай Витязул (княз на Влашко, Трансилвания и Княжество Молдова, живял през 16 век – бел. ред.), може наистина да имаш малко различна представа за реалността спрямо тази на твоите съвременници от Букурещ и Брюксел, нали така? Г-н Понта изглежда, че живее в паралелна реалност, в която е независим премиер, а не шеф на партията, която е направила най-силен парламентарен щит срещу борбата с корупцията. Интересува го само какво казва докладът за правителството: „Правителството няма никакъв проблем с Механизма за сътрудничество и проверка. Ние получаваме добри оценки, разбира се“.

А частта за правителствените наредби за кой се отнася, не е ли за правителството? Точно защото положението е такова, Румъния не може да си позволи все още да се отърве от Механизма за сътрудничество и проверка. Защото такъв, каквото е – неприятен и донякъде унизителен, този механизъм представлява гаранция, не абсолютна разбира се, че определени граници няма да бъдат преминати, както за малко да стане през 2012 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.