Войната срещу „Ислямска държава“: най-тежкото тепърва предстои

Франс прес

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Пораженията, претърпени от групировката „Ислямска държава“ (ИД) край сирийския град Кобане и на други фронтове – в Ирак, създадоха представата, че джихадистите ще отстъпят в безредие. Според някои аналитици обаче най-тежките сражения тепърва предстоят.

След повече от четири месеца ожесточени боеве кюрдските бойци, подкрепени с въздушни удари от международната коалиция, успяха да си върнат Кобане, станал символ на съпротивата срещу джихадисткото движение. ИД понесе там най-съкрушителния разгром, откакто се бе включила през 2013 г. в сирийската гражданска война.

Същевременно иракските сили изтласкаха джихадистите от последната им крепост в източната провинция Диала, стеснявайки още повече периметъра на самопровъзгласения им „халифат“.

Битката за Кобане „показва, че ИД може да бъде спряна чрез интензивни въздушни удари в ограничено пространство“, смята Аймен Джауад ал Тамими – анализатор на Близкоизточния форум със седалище във Филаделфия.

„Ударите бяха опустошителни. ИД изгуби много бойци в Кобане“, добавя Патрик Скинър, експерт от консултантската Група Суфан, действаща в разузнавателния бранш.

В аудиозапис, разпространен в понеделник, говорителят на ИД и член на ръководството й Абу Мохамед ал Аднани не спомена изобщо граничния град, макар и двата лагера да виждат в него първопричината за всички сражения.

Според експерти, джихадистите са изгубили в тази битка 1200 бойци; американски представители съобщиха за общо 6000, ликвидирани от началото на въздушните удари през август.

„Групировката взе да издиша (…) – казва Тамими. – В общи линии, ИД ту губи територии, ту не успява да напредне, ту се налага да превземе отново някой район“, например когато изгуби през ноември стратегическия град Байджи.

„Крепости под контрол“ От месец насам кюрдските сили в Ирак са прекъснали основния маршрут за снабдяване на ИД – между сирийската граница и Мосул, главния укрепен град на групировката. Докато се затяга обръчът около втория град в Ирак, столицата Багдад си поема дъх след „освобождаването“ на Диала. ИД трябва да се съобразява и с друго: в Сирия отново надига глава съперничеща джихадистка групировка, Фронтът „Ан Нусра“- местният клон на Ал Каида.

„ИД бе подложена на такъв натиск, че наистина преживя тежки моменти, докато Ан Нусра остана извън обсега на радарите“,твърди Скинър. Според него, Ал Каида е успяла да включи в състава си и други бунтовнически отряди с оглед да стане най-мощната група за влияние, щом се включат в играта „умерените“ бунтовници, тренирани от Запада.

Въздушната подкрепа на западните войски бе от ключово значение, но скорошните победи над ИД се дължат главно на местни сили: в Кобане това са милициите „Части за защита на кюрдския народ“ (ЧЗКН), в иракски Кюрдистан – т. нар. пешмерга, в Диала – шиитските милиции, подкрепяни от Иран.

„ИД контролира все още изцяло основните си крепости в Сирия и Ирак, защото няма местни сили, които да се вдигнат срещу тях, както в Мосул“, подчертава Тамими.

Наблюдатели изтъкват, че обучението на иракските войски и на сунитските отряди ще отнеме известно време, затова някои арабски сунитски страни лансират идеята за чуждестранна намеса – вариант, отхвърлен обаче от коалицията в Ирак.

Не са достатъчни само удари от въздуха „Не смятаме, че е постигнат голям напредък, защото въздушните атаки не са достатъчни“, заяви за АФП високопоставен представител на страна от региона, пожелал анонимност. Говорил след конференцията на коалицията миналата седмица в Лондон, той посочи, че страната му е предложила да изпрати войски на място, но Багдад е отказал.

„Най-лошото възможно развитие е Мосул (. . .) да бъде освободен с въздушни удари и сухопътна операция на шиитските милиции, без участие на сунитите“, добави източникът.

Патрик Скинър отбелязва, че през 2004 г. „се наложи да бъдат изпратени 10 000 американски войници, за да превземат Фалуджа“ от сунитските бойци, при все че този иракски град „е далеч по-малък от Мосул“.

В Сирия пък „ЧЗКН и коалицията се мъчиха цели 112 дни, докато изтласкат ИД от Кобане, чиято площ е 6 квадратни километра“, напомня Рами Абдел Рахман, директор на неправителствения Сирийския център за наблюдение на човешките права, базиран във Великобритания.

„ИД държи близо 35 процента от територията на Сирия (…) Колко време ще е нужно, за да бъде изтласкана от Ракка, Дейр аз Зур и други градове?“, пита се той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.