Кралят и ислямът

Както винаги при йорданския крал Абдула Втори, политиката е донякъде и хазарт. Като част от войната си срещу ислямисткия радикализъм той иска да подпомогне такава версия на религията, която е по-покорна пред режимите в региона. В тандем с Абдел Фатах ас Сиси – военният, станал впоследствие президент на Египет, Абдула се готви да събере идния месец в каирския университет „Ал Азхар“ – един от най-старите образователни центрове на сунитския ислям, мюсюлмански лидери на среща на високо равнище за модернизиране на исляма.

Въпреки че гласовете им може би ще бъдат заглушени от засилените антитерористични закони, много от неговите поданици изпитват съмнения. В страна, където 90 процента от населението са мюсюлмани сунити, мнозина се питат защо техният монарх се включи във водената от Америка коалиция срещу джихадистите на „Ислямска държава. „Не разбирам защо кралят се включи в съюза срещу сунитите от „Ислямска държава“ в Сирия и подкрепя Башар Асад, който има толкова кръв по ръцете си“, каза йордански писател. След като „Ислямска държава“ залови йордански пилот, чийто самолет падна в Сирия през декември, група пенсионирани армейски офицери направиха изявления, в които защитаваха тезата, че Йордания не бива да се ангажира с действията на коалицията.

Появата на краля на шествието в Париж заедно с други световни лидери след нападението срещу „Шарли ебдо“ отново предизвика неодобрение. Малко след като кралят се върна в страната, хиляди души се включиха в протест срещу списанието и карикатурата на пророка Мохамед на първа страница.

По-възрастните си спомнят по-мекия подход на бащата на крал Абдула Втори, Хюсеин, който дълги години се придържаше към традицията да се съюзява с ислямистки политици. Действително твърдението на Хашемитската династия, че произхожда от пророка Мохамед, й дава силен религиозен кредит на доверие и винаги я прави привлекателна. През 1950 г. крал Хюсеин разчиташе на „Мюсюлмански братя“ – основното ислямистко движение в региона – за да помогне да бъде защитено кралството му от призивите за революция, идващи от арабски националистически движения. Той включи ислямисти в управлението и след изборната им победа през 1989 г. им позволи да вземат пет министерски портфейла.

След като през 1971 г. крал Хюсеин изгони Фатах, въоръжената палестинска фракция на Ясер Арафат, той окуражи палестински ислямисти да запълнят образувалия се вакуум. И през 1987 г., за да се противопостави на продължаващата подкрепа за Арафат в Йордания, крал Хюсеин помогна на палестинските ислямисти да си създадат собствена въоръжена групировка – Хамас – с база в столицата Аман.

През последните години от живота си крал Хюсеин сдържаше „Мюсюлмански братя“ след силната им съпротива срещу мирния му договор с Израел. Той така манипулира границите на избирателните райони, че да разводни вота в градовете, където подкрепата за ислямистите бе най-силна.

Но никога не прекъсна напълно връзките си със старите си съюзници. Когато израелски агенти отровиха в Аман през 1997 един от ръководителите на Хамас Халед Мешаал, крал Хюсеин заплаши да скъса отношенията с Израел, ако тогавашният (а и сегашен) премиер Бенямин Нетаняху, не само предостави противоотрова, но и освободи от затвора лидера на Хамас Ахмед Ясин.

За разлика от баща си, крал Абдула Втори, който е военен, често е кръстосвал шпага с ислямистите. Скоро след като се възкачва на престола на трона през 1999 г. той закрива офиса на Хамас в Аман и изхвърля лидерите й. Той е първият чуждестранен лидер, посетил египетските генерали, свалили през 2013 г.

Мохамед Морси, избрания президент от движението „Мюсюлмански братя“. Кралят задълбочи връзките на Йордания с ОАЕ, които стоят зад регионалната кампания срещу ислямисти от всякакъв вид.

Миналия септември крал Абдула Втори открито се присъедини към американската коалиция срещу „Ислямска държава“, докато по-дискретен владетел би действал задкулисно. А през последните месеци той задържа повече от 30 членове на „Мюсюлмански братя“ и изправи мнозина пред военен съд, включително Заки Бани Рушаид, заместник-генералния секретар на движението в Йордания.

Близки до краля твърдят, че строгите мерки са ефикасни.

Имайки предвид, че има вълнения във всички арабски съседи на Йордания, а някои от тях са във война, искането на „Мюсюлмански братя“ за политическа реформа в Йордания вече не получава отзвук, каза един от тях. Кралят е в зенита на властта си и изглежда недосегаем. „Няма протести: „Освободете Заки“, каза весело той.

Някои членове на „Мюсюлмански братя“ също казват, че техните все по-борбени лидери са виновни за бедата, в която са изпаднали. Но други отново предупреждават, че движението може да отвърне с насилие, ако се създават спънки по политическия му път. „Ние сме мирно движение“, настоява Мохамед Абу Фарис, един от главните и по-радикални идеолози на „Мюсюлмански братя“. „Но между народа и крал Хюсеин имаше хармония, а сега синът му е сам“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.