Незаконно подслушване има, престъпление няма. Цацаров наистина е кукла на конци

Прокуратурата нагло оневини подслушвачи. Бойко Борисов ли я управлява?

Колаж: Владимир Дойчинов – Ладо
Сотир Цацаров. Снимка: Impact Press Group

Прокуратурата оттегли обвиненията към Цветан Цветанов и колегите му подслушвачи във връзка с незаконните подслушвания.
Какво се получава? Незаконно подслушване има, престъпление няма.

Самият Цацаров обяви през септември 2013 г., че в тефтерчетата на подслушвачите има записани 875 телефонни номера и проучват на кого са. После се оказа, че разрешения от съда за подслушване е имало за около 160 от тези номера. Всички останали са подслушвани незаконно (виж тук).

Ето и цитат от Цацаров от тогава:

„Прегледани са всички работни тефтери на всички оператори на мобилни станции. Къртовски труд е в момента да се установи какви телефони, фигурират в тези тефтери, по кои телефони е работено и за кои телефони няма разрешение. Това означава документи, разрешение за всеки номер, искане до мобилен оператор за неговия абонат. В момента чакаме да получим кои са тези 875 лица, чиито телефони, фигурират в бележниците, но за тях няма надлежно разрешение. Мисля, че познати телефони сред тях има. Чакаме справката от мобилните оператори.” (виж тук).

Оттогава досега прокуратурата не обели дума за това дело.
Не съобщи чии са телефонните номера, не повдигна нови обвинения.

Сега прокуратурата обяви, че оттегля обвинението срещу Цветанов и неколцината подслушвачи от МВР, поради съвсем измислена причина – промяна в закона за МВР от миналата година. Според прокурора по делото е изменен текст от закона, който казва, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина. Това е тълкувание на закона, с цел да оправдае престъпници. Прокурорите се основават и на разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите. Да, това е така, но в случая става дума за промяни в закона за МВР, приет след извършване на престъплението. Този текст в Закона за МВР не оправдава по никакъв начин подслушване без съдебно разрешение. То продължава да бъде престъпление по НК, дори Цветанов като министър да не е извършил престъпление според поправката в закона.
В случая прокуратурата нагло пред очите на цялото общество оневинява престъпници. Да оневиниш отговорните за незаконно подслушване само по себе си е сериозно престъпление пред обществото. Това отваря вратата на подслушвачите. Хората от МВР занапред ще се мислят за недосегаеми.

Какво стана известно досега по този случай?

– Трима от служителите в СДОТО (службата, която се занимава технически с подслушването) са предали работни тефтерчета, в които има записани 875 телефонни номера (без имена), които са подслушвани. Прокуратурата е установила, че има законно разрешение за подслушване само на малко над 160 номера от тефтерчетата. Останалите повече от 700 номера са подслушвани незаконно.

– Служителят на СДОТО Радко Димитров спешно е изтрил информация от паметта на компютърната система в т. нар. цецомобил – колата, съоръжена с техника за подслушване. Прокуратурата е изпратила при производителя във Великобритания техниката, с молба там да възстановят изтритите файлове. От август 2013 г. досега прокуратурата мълчи дали това е направено. Не съобщава и чии са тези 875 телефонни номера в тефтерите на подслушвачите. Въпросният Радко Димитров беше обвинен в опит за възпрепятстване на правосъдието, сега е оневинен и той.

– Т. нар. цецомобил, ван „Красйлер”, снабден с техника за подслушване, която може да прихваща и записва едновременно до 64 мобилни телефона, с обсег на действие до 500 м, е излизал из София нерегламентирано. Има дни, в които пътуванията му са били отбелязвани като учебни, тестови. В други дни по документи се е водил в гаража, а е доказано, че е бил из града. Ванът е бил паркиран дълго на различни места из София, включен към електрическо захранване и е командван дистанционно, каквато възможност дава техниката в него.

– Свидетел е и бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който публично обяви, че Цветанов е подслушвал всички министри от кабинета “Борисов”. Найденов беше защитен свидетел по делото. Същите обвинения към Цветанов за подслушване отправи и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.
Всичко това според прокуратурата не доказва престъпление. Оневиняват подслушвачите заради една поправка в Закона за МВР, която въобще не отменя незаконното послушвнане.
Явно много дълго са мислили каква причина да измислят в прокуратурата за оттегляне на обвиненията.

От всичко това става ясно, че Цацаров действително е кукла на конци. И репликата на бившия градски прокурор Кокинов към Борисов в оня запис от Банкя „Ти си го избра“ е самата истина. Заради този запис Кокинов подаде оставка. А за записа прокуратурата също не намери престъпления, тя търсеше незаконно подслушване, а не разследва изнесените факти в разговора. Както търсеше кой е изнесъл и разпространил записа на Танов и Борисов за Мишо Бирата, а не разследва престъпление, за което има данни в разговора.

Случващото се показва, че Бойко Борисов управлява прокуратурата.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.