„Ню Йорк таймс“: Гърция се върна в редиците на ЕС по въпроса за санкциите срещу Русия

На заседание в Брюксел европейските външни министри се опитаха вчера да изградят единен фронт срещу Русия заради Украйна, успокоявайки тревогите, че избирането на крайнодясно, враждебно към санкциите правителство в Гърция може да преобърне европейската политика към Москва, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Победата на радикалната лява партия СИРИЗА в Гърция до голяма степен бе възприета като засилване на неуспешните преди усилия на Русия да разедини членовете на ЕС и да саботира политиката на санкции на съюза.

В крайна сметка обаче Гърция се отказа от острите изявления, осъждащи санкциите, и се присъедини към останалите страни в 28-членния блок в единодушния вот за разширяване на списъка на санкционираните лица (главно руснаци) и за работа в подготовка на „по-нататъшни действия“ за оказване на натиск върху бунтовниците да спазват мъртвороденото примирие от миналата година.

Гърция се присъедини към останалите страни, подкрепяйки удължаването с 6 месеца на наложените през март миналата година санкции, чийто срок на действие иначе скоро би изтекъл, отбелязва вестникът.

Примиряването на новото гръцко правителство бе приветствано с оптимизъм като признак, че въпреки острите изявления на гръцките представители в последните дни, Атина ще продължи да работи с партньорите си в ЕС, включително – може би – по обслужването на дълга си.

„Ню Йорк таймс“ цитира литовския външен министър Линас Линкевичюс, който казва в интервю, че на заседанието далеч нямало толкова спорове, колкото очаквал, след като гърците „били принудени да променят непреклонната си позиция“. Вестникът цитира и ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини, според която единодушният вот свидетелства за нещо много важно – че участниците са успели да запазят единството си.

Избирането на СИРИЗА зарадва мнозина в Кремъл. Подобни радикални партии бяха една от основните му мишени в стремежа за саботиране на европейската политика по отношение на Украйна, казва пред „Ню Йорк таймс“ анализаторката от базирания в Брюксел Център за Европейска политика Аманда Пол.

Гърция е източноправославна страна като Русия и гърците често гледат на Москва със значително по-голяма симпатия, отколкото повечето други европейци, особено онези, чиито страни са били завладени или окупирани от Съветския съюз.

Русия се опитва да създава връзки с анти-институционални партии (както леви, така и десни) в чието лице вижда удобна стенобойна машина срещу позицията на ЕС за Украйна. СИРИЗА обаче е първата политическа формация от този вид, която идва на власт, и победата й ще е важна проверка дали стратегията на Путин на принципа „разделяй и владей“ работи, казва анализаторката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.