Куба – надежда за достъпен за всички интернет

Франс прес

Улица в центъра на Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Два пъти седмично Алфредо Кастеляно трябва да ходи до центъра на Хавана, за да напише набързо няколко имейла на овехтял компютър в интернет зала.Като повечето кубинци Алфредо няма интернет в къщи, но от няколко седмици храни надежда за промяна благодарение на историческото сближаване, огласено в средата на декември миналата година от САЩ и Куба.

„Много съм ентусиазиран, тъй като това може да промени много неща. Не знаем само колко време ще отнеме“, обяснява 28-годишният мъж преди да изпрати мейл на приятелка, която живее в Уинипег, Канада.

С бейзболна шапка и облечен в потник, Алфредо, който е екскурзовод по образование, плаща по долар и половина на час, за да проверява пощата си на един от десетината компютри в задушната стаичка.

„Тук технологиите идват с известно закъснение“, отбелязва със съжаление младият мъж, който не е имал достъп до Мрежата, когато преди 10 години следвал информатика. Днес той предпочита да прекара половин час в градския транспорт, за да ползва интернет с прилична скорост.

„Хората са много недоволни. Има много неща, които не знаем, понеже нямаме интернет“, казва Алфредо.

Все още неясен проект Най-оправните са решили проблема, намирайки начин да „хакнат“ паролите на безжичния интернет в някои хотели и офиси в столицата.

Други се възползват от „пакетни услуги“: стотици мегабити филми, телевизионни предавания, игри и информационни програми, които се актуализират всяка седмица, циркулират неофициално на приемливи цени.

В някои крайни квартали на Хавана стотици запалени почитатели на игрите онлайн са си създали собствена мрежа, инсталирайки незаконно мощни безжични рутери. Така те могат да обменят съдържание и да играят в група в своята локална мрежа.

Засега властите си затварят очите, доколкото се спазват негласните правила – без порнография, политика и свързване с „истинския“ интернет.

Преди десетина дни Вашингтон обяви смекчаване на регулациите върху износа за Куба в този сектор – както на инфраструктура, така и на софтуер или мобилни устройства – в рамките на обявеното на 17 декември възстановяване на отношенията с комунистическия остров.

Макар кубинското правителство да казва, че по принцип е готово да приеме американските компании, осъществяването на проекта остава неясно.

Анализаторите различават три главни неизвестни: склонността на Хавана да разреши на населението свободен достъп до интернет (само на представителите на няколко професии е позволено да ползват домашен интернет); краят на монопола на държавната компания „Етекса“ (Etecsa) и финансовите възможности на кубинското правителство.

„Ако Куба наистина иска да има напредък и ако „Етекса“ не създава пречки, остава проблемът с липсата на средства“, обясни за АФП Лари Прес, преподавател по компютърни науки в Калифорнийския университет.

Освен това, според Прес, Хавана трябва да либерализира достъпа, но и да се готви за бъдещите технологични промени.

„Застинал“ в 90-те години След посещение в Куба през юни 2014 г. президентът на „Гугъл“ Ерик Шмит каза, че тамошният интернет е „застинал в 90-те години“ и че американското търговско ембарго затруднява подмяната на наличната инфраструктура, дошла от Азия.

През 2013 г. Куба позволи известен напредък, като откри над сто интернет зали за обществено ползване, с по-ниски тарифи от тези в хотелите (4,5 долара вместо средно 10), но все още твърде високи за голямата част от населението в страна, където средната заплата е около 20 долара.

Колкото до частния интернет достъп, той е строго регламентиран и от него се ползват едва 3,4 процента от домакинствата, сочат данните на Международния съюз по телекомуникации.

„Това ограничава бизнеса ми“, оплаква се 45-годишната Белкис Басайл, отворила през 2011 г. „casa particular“ – семеен хотел, чието развитие е улеснено от икономическите реформи на президента Раул Кастро.

Г-жа Басаил би искала да рекламира хотела си в интернет и да предлага тази услуга на клиентите си от чужбина, но засега това е невъзможно.

Тя също разчита сближаването със САЩ да допринесе за развитието на нещата. „По-добре е да имаш приятели, отколкото врагове“, отбелязва тя.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.