Хенри Кисинджър – военнопрестъпник или външнополитически мъдрец

ДПА

Хенри Кисинджър. Снимка: официален сайт

Американските сенатори очакваха вчера мъдри съвети от Хенри Кисинджър за външната политика, но протестиращи прекъснаха заседанието на Сената и настояха бившият държавен секретар на САЩ да бъде арестуван за военни престъпления.Кисинджър (91 години) и бившите държавни секретари Джордж Шулц (94 години) и Мадлин Олбрайт (77 години) говориха в Сенатската комисия по въоръжените сили за глобалните предизвикателства и националната стратегия за сигурност.

Председателят Джон Маккейн, който е яростен критик на външната политика на президента Барак Обама, е домакин на поредица от изслушвания този месец за широко обсъждане на политиката на администрацията, която той отрича като „реактивна“. Протестиращи от антивоенната група „Розов код“ прекъснаха вчерашното заседание на сенатската комисия и издигнаха плакати, обявяващи Кисинджър за военнопрестъпник, докато скандираха: „Арестувайте Хенри Кисинджър за военни престъпления!“ Маккейн нарече протестиращите „измет“ и нареди да бъдат изведени навън от полицията.

„От много години съм член на тази комисия и никога не съм ставал свидетел на нещо толкова позорно и възмутително като тази демонстрация“, заяви той.

След като Кисинджър взе думата, протестиращите отново се надигнаха и насочиха вниманието към ролята му за Виетнамската война като съветник по въпросите на националната сигурност на президентите Ричард Никсън и Джерард Форд през 1973-1977 година.

Те припомниха също ролята му за намесата на САЩ в Чили и подкрепата им за преврата през 1973 година.

Шулц, който беше държавен секретар на Роналд Рейгън, стана, за да защити Кисинджър, предизвиквайки овации от законодателите и публиката, докато полицията извеждаше протестиращите.

Държавниците ветерани предупредиха, че САЩ не трябва да се оттеглят от международната сцена въпреки умората от годините война. „Американският народ може да е уморен, но ние трябва да избегнем още една опасност, която ни дебне в новата епоха – изкушението да се отдръпнем“, каза Олбрайт, която беше държавен секретар при управлението на Клинтън през 90-те години.

„Ние сме не само единствената страна с капацитет и воля да води, но и с идеалите да го правим в посока, в която по-голямата част от света предпочита да върви – към свобода, справедливост, мир и икономически възможности за всички“, подчерта тя.

Кисинджър предупреди, че предизвикателствата, пред които САЩ са изправени, са най-разнообразните след Втората световна война, откроявайки битката срещу „Ислямска държава“, руското нахлуване в Украйна и ядрената програма на Иран.

Днешният свят е много по-сложен в сравнение със Студената война, противопоставяла САЩ и Съветския съюз, напомни той, давайки като пример „Близкия изток, където всичко се променя“ и където най-непосредственото предизвикателство е да бъде премахната „Ислямска държава“.

„Не трябва да допуснем това да се изроди в поредна война, за която не знаем как ще свърши“, предупреди той. „Има много повече дългосрочни проблеми . . . А предизвикателството пред страната ни не е да сменя регион след регион, а да разбере нещата, които трябва да направи, и да ги отдели от онези, които вероятно не може да направи.“ Черпейки от опита на продължителната си кариера, Кисинджър посочи поуките за САЩ от намесата им във войни след Втората световна война.

„Започнахме ги с голям ентусиазъм и после срещнахме големи трудности да ги приключим“, напомни той.

В Афганистан и Ирак пък стратегията ни се насочи само към изтегляне. „Трябва да избягваме това в бъдеще“, каза той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.