Виното в числа, мерки, калории и видове бутилки

В колко чаши вино трябва да се сервира една стандартна бутилка вино? А половинка бутилка 0,375 л? Снимка: Тот вино блог

В света на виното има най-причудливи стандарти и измервания. Освен съдържание на неферментирала захар, алкохол и др., за които е ставало дума тук, все по-често се посочват калориите, които съдържа една бутилка вино.

Средно те са към 700 калории за стандартна бутилка сухо вино с алкохол 12,5-13,5%. За различните видове вина с различно съдържание на захари и алкохол, калориите варират между 460 до 1440. При сухо вино с 10% алкохол е долната граница от около 500 калории. Колкото е по-висок алкохолният градус на виното, толкова по-захарно е било гроздето от което е направено и калориите са повече. За вино 14% алкохол калориите са над 740 в една стандартна бутилка (0,75 л). Горната граница над 1000 калории вече е за сладки вина. Пиячите, особено жените, които следят внимателно теглото си, трябва да се съобразяват с това.

Има ценители, които са си дали труда да изчислят колко зърна грозде има в една бутилка вино.
Според сорта на гроздето в една бутилка се съдържат между 300 и 900 зърна грозде. Мерлото например е около 550 зърна за една бутилка. Шардонето – 600 зърна.

По света се отглеждат официално регистрирани 1368 сорта грозде за вино. Най-разпространен по света е сортът Каберне совиньон. Всеки сорт дава различен добив килограми от декар. За скъпите вина от типа single vineyard (от едно лозе), които се правят с ограничаване на добива с подрязване на пъпките на лозите, за да узрее по-добре гроздето и да даде по-богати вкусови качества във виното, добивите не надвишават 500-600 кг от декар. Средно за масовите вина добивите са около 1000 кг от декар. Но има и сортове и видове вина, които се правят от лозя с добиви и около 2000 кг от декар.

От 1 тон грозде излизат средно 600-700 стандартни бутилки вино. Става дума за истинско вино, а не за разни технологични шашми.

От декар лозе, според сорта и добивите, се получават между 150 и 900 бутилки качествено вино. За масови вина от по-евтини сортове от декар може да се произведат и до 1500 бутилки.

Една стандартна дъбова бъчва (буре), в каквито отлежават качествените вина, е 225 литра и от нея се бутилират до 300 бутилки.

Стандартната бутилка вино е 0,75 л. Има половинки по 0,375 л и четвъртинки 187,5 мл. Всеки размер си има наименования:

187,5 мл (0,2 л) – Пиколо (за двама) – сервира се в до две чаши. Най-широката употреба е в самолетите.

0,375 л – половинка. Сервира се с в до 3 чаши.

0,75 л – стандартна бутилка. Има над 20 вида стандартни бутилки с различна форма, предназначени за различни вина (ще стане дума по-нататък за тях). Една стандартна бутилка се сервира по правило за до трима души. Съдържанието й се побира в 4 до 6 чаши. Има чаши с различен обем, предвидени за различни видове вина. По-големите чаши могат да поберат една цяла бутилка вино, но никога не се пълнят до горе. Една стандартна бутилка трябва да се разлива в 4-6 чаши, независимо от обема им.

Видовете бутилки вино. Има малки различия по стандартите в някои страни. Илюстрация: Уайнфоли

1,5 л – Магнум. За 12 чаши. Изчислено е, че това е най-подходяща бутилка за дълго отлежаване на виното. Такива се срещат на пазара у нас, обикновено по-скъпи вина, запечатани с восък върху тапата. Има 4 типа бутилки магнум според формата на бутилкатка – кларет, бургунди, шампан, композит.

3 л – Двоен магнум, равен на 4 стандартни бутилки. С този обем са най-често и картонените кутии с вино, т. нар. бег-ин-бокс.

4,5 л – Джеробом (на името на юдейски цар от 10 век пр. Хр.)

6 л – Империал

9 л – Салманазар (на името на асирийски цар от 10 век пр. Хр.).

12 л – Балтазар (на името на вавилонски цар от 6 в. пр. Хр.).

15 л – Небъкъднезър (на български Нувоходоносор – на името на вавилонския цар от 7 в. пр. Хр.).

Който пие по бутилка вино на седмица, през живота си като възрастен човек ще може да изпие около 3000 стандартни бутилки вино.

Който пие по чаша вино всяка вечер, през живота си като възрастен човек ще изпие над 4500 бутилки вино.
Към 2010 г. светът е произвеждал толкова вино, че се падат по 5 бутилки на човек годишно.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.