Ако имате две (си)ризи, не давайте едната на ближния си

Иво Инджев

Яяя, колко много сиризоиди се навъдиха изведнъж у нас на вълната на легитимираната във властта в Атина гръцка анархия! Напомнят на прословутите „калинки”, налазили преди време държавната администрация, които се опитваха да ни пробутват като работливи пчелички.

Сиризоидните калинки явно се ориентират по миризмата- замириса им на власт чрез де(кон)струкция и запърхаха състезателно по вкусната следа.

Един телевизионен водещ, който си пада по фекално-миризливи теми, препоръча колегата му от БНР, водещ на едноименното предаване, да създаде бързо въпросната де(кон)струкция и на българска почва, тъй като именно на този млад журналист му отивало най-много. Обаче допусна, че и на АБВ им отива:

„АБВ като СИРИЗА трябва да излязат от мантрата на подмятанията, че са руски проект. Трябва да обосноват един прост ясен български проект. В който руснаците са партньори, а не рекетирани мечки. Помислете върху това, дори и да не сте съгласни.”, заявява Карбовски, цитиран от Фрогнюз.

Не приемам препоръката тепърва да се замисля, защото вече съм се замислил изпреварващо и съм посочил АБВ като българската СИРИЗА в дясно-лявото популистко управление на България. Както в Гърция и тук управлява съюз на десните популисти от ГЕРБ с леви и националисти- и трите елемента ги има също в правителството на Гърция, но в обратно съотношение като парламентарна тежест.

Освен това имам малка редакция на твърдението, че ставало дума за подмятания и „мантра” по отношение на АБВ като руски проект. Не е мантра, а мандра. Тя захранва партизанлъка на АБВ, който паразитира върху русофилството и успя да си отреже парче от електоралната пита кашкавал въпреки видимия провал на енергийните обещания на своя създател Първанов, който направи помен с чуждата пита.

Сиризоидната навалица, която настана тук, е любопитен феномен не само с претенциите на пеперудите от всекидневието, които до вчера бяха обикновени гъсеници. Намери се и политик, вече не съвсем нов, а доста бързо амортизиран, който се опита да избута останалите пеперуди под сиризоидното слънце и да се заяви за сиризоид със задна дата.

Бяхме позабравили за напиращия от телевизионните екрани Николай Бареков, но нали медиите са затова – да ни напомнят лошите новини. Показаха ни го в целия му (помръкнал) блясък в неделната сутрин по Нова телевизия, за да чуем, че той се изживява като (несъстоял се) български Ципрас защото по едно време имал приблизително еднакъв резултат с него спрямо едни предишни избори.

Точно тази пеперуда от политическия ни хербарий наистина е феномен, който заслужава да бъде поразгледан с научна цел.

Къщата му запорираха онзи ден данъчните. Безцензурната му партия беше „цензурирана”. Аватарите му се разбягаха, а той продължава да се държи и да говори за себе си като за „аватар”, който пренесъл на гърба си в парламента онези с известните имена, които бяха накацали на корпоративния му проект и логично го напуснаха, когато (п)челния му захранващ прашец секна.

Но какво да говорим за един (почти) нов политик, който в деня на траур се опита да се оприличи на покойния президент Желев като дисидент, само защото бил чел книгата му (в което дълбоко се съмнявам, помнейки чалгаджийската младост на Бареков). И за контраст обобщи, че по същото време, когато той (още на 17 години) четял „Фашизма”, днешните реформатори били в БКП. Какъв герой, който е устоял на предизвикателството да не стане комунист още като комсомолец, че и в детската градина да го бяха канили, пак нямаше да склони!

Сред кандидатите да се метнат на пенливия гребен на гръцката СИРИЗА най-много се пеняви по естествено свое право обаче Волен Сидеров. По крясъци срещу лошия запад и покло(у)ни към Москва само той може да мери ръст с височкия Ципрас. И сигурно в него има потенциал в това отношение, щом вчера самият лидер на европейските социалисти Сергей Станишев го „приши” към БСП за първи път откакто Сидеров крепеше със златния си пръст (сам го определи като такъв, а сега лъже, че бил набеден) кворума на правителството на Орешарски. Станишев заяви покровителствено, че само БСП и Атака са опозиция в този парламент.

Най-скромен от заподозрените беше съпредседателят на Патриотичния фронт Валерий Симеонов, който съзря допирни точки на неговата формация със СИРИЗА, но отдаде дължимото на Сидеров като по-подходящ аналог на гръцката проруска леващина.

Обратно на сентенцията за многото бащи на успеха и провала като сираче, у нас успехът е сираче ( което за СИРИЗА плаче), а провалът има много бащи. Защото, както се вижда, една е СИРИЗА и Ципрас е нейният пророк, но у нас политическите палавници и желаещите да са СИРИЗА се размножават по палав път (и под път, и над път).

А на гърците трябва да кажем: ако имате две (си)ризи, не давайте едната на ближния си (съсед). Тук ще я разкъсат помежду си сиризоидите и пак ще си ходят голи като охлюви.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.