Шефът на „Банков надзор“ Нели Кордовска е изтеглила парите си от КТБ ден преди да затвори банката

Подуправител на БНБ използва служебното си положение

Бордерото, публикувано във блога „Финансови смислици“, от което се вижда, че Кордовска е изтеглила парите си на 19 юни, ден преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от нея, като длъжностно лице. Това е престъпление според българските закони. Някои се съмняват в бордерото, че няма подпис и печат. Бордерото има номер и веднага може да се провери. Бордеро с подпис и печат има клиентът (тоест Кордовска), има и екземпляр с нейн подпис в банката, за доказателство, че си е изтеглила парите. Нито тя, нито подчинениете й квестори са дали документа за побликуване. Някой вероятно го е разпечатал от системата на банката. Снимка: „Финансови смислици“

Изпълняващата длъжността подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“ Нели Кордовска е изтеглила спестяванията си от Корпоративна търговска банка ден преди да постави банката под специален надзор.

Документи от банката показват, че Кордовска е изтеглила на каса над 64 хил. евро на 19 юни 2014 г. Това е само ден преди БНБ да постави банката под специален надзор.

По това време Кордовска вече е изпълняваща длъжността подуправител на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор“ тъй като титулярът по това време Цветан Гунев е отстранен от длъжност.

С други думи, един ден преди да реши да спре всички операции в КТБ, Кордовска се е наредила на опашка на касата на банката и е изтеглила всичките си спестявания.

При това е доста спорно да се каже дали операцията се е случила в рамките на обичайното работно време на банката или специално за Кордовска касата е била приключена с удължено работно време.

Ако това не е пример за конфликт на интереси и за използване на служебно положение за търговия с вътрешна информация, какво ли трябва да е?

Нели Кордовска. Снимка: сайт на БНБ

Същата Кордовска, след като е спасила собствените си спестявания от банката, в продължение на шест месеца остави хиляди депозанти в КТБ без достъп до личните им сметки.

Същата Кордовска, която в продължение на шест месеца отхвърля като несериозни всички предложения за спасяване на КТБ от акционери, инвеститори и държава.

Същата Кордовска, която е и член на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете и като такъв ще има правото да определи синдик в КТБ.

А това значи, че веднъж спасила собствените си спестявания, тя ще може косвено да повлияе на изпълнението на активите на банката.

Всъщност поведението на Кордовска показва нагледно прогнилата система за банков надзор в България. Система, която се влияе единствено от собствената си „добавената стойност“.

Но това поведение на Кордовска някак си е логично да доведе до интерес от прокуратурата. Звучи утопично, но все пак да попитам:

– Ще прояви ли прокуратурата интерес към Нели Кордовска в поне същия обем, както към предшествника й Цветан Гунев?

– Започнало ли е някакво разследване на дейността на Кордовска в посока на конфликт на интереси?

– Ако не е, планират ли подизпълнителите на Цацаров някакви действия в тази посока?

––––

От блога „Финансови смислици„.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.