Прага се сближава с Виена и се доближава до Москва

Чешката дипломация реши да активизира отношенията си с Австрия, занемарени от години. В резултат възникна „славковският триъгълник“, а Прага започна да се отдалечава от Варшава. Путин потрива ръце.

Затоплянето по линията Прага – Виена придоби неочаквани измерения и само потвърди опасенията на много експерти. В петък миналата седмица чешкият премиер Бохуслав Соботка се срещна с канцлера на Австрия Вернер Файман и премиера на Словакия Роберт Фицо в Славков край Бърно (Slavkov u Brna – бел. БТА). Това градче с население от шест хиляди жители е по-известно като Аустерлиц. Тук на 2 декември 1805 г. армията на Наполеон е победила обединените армии на Русия и Австрия. Но политиците, които основаха тук „славковския триъгълник“, тоест чешко-словашко-австрийска платформа за сътрудничество, не разговаряха за историята, а за отношенията на Европа с Русия.

Вярно че чешкият премиер не каза нищо скандално и по същество подкрепи запазването на санкциите на ЕС срещу Русия, но надделя общата позиция на Файман и Фицо, които не искаха и да чуят за затягане на санкциите и критикуваха досегашната им (според тях) „неефективност“.

Австрия дава тон „Санкциите по никакъв начин не спряха убийствата в Украйна“ – заяви Фицо като аргумент в подкрепа на тезата, че би трябвало да бъдат премахнати. На сайта на австрийския канцлер информацията за срещата на „славковския триъгълник“ бе озаглавена: „Файман, Соботка, Фицо: скептичен поглед към санкциите срещу Русия“.

В навечерието на планираната за 12 февруари среща на високо равнище на ЕС, на която ще се обсъждат санкциите, предстои да се проведат телефонни консултации на „славковската група“. В политиката на Централна Европа това е голяма промяна. Досега становището на района се определяше от Вишеградската група, в която влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария. В нея винаги е преобладавало становището на Варшава, която се стремеше Западът да предприема възможно най-остри действия спрямо Русия. Новият триъгълник сега ще натиска за смекчаване на санкциите.

Нищо чудно. Виена е европейската столица, която е най-благосклонна към Москва. През юли миналата година, три месеца след анексирането на Крим от Русия, Путин бе посрещнат във Виена с пълни почести. Словакия също се опитва да защитава Русия в Европа.

Изгубените двайсет години Бившият чешки външен министър Карел Шварценберг, който е прекарал голяма част от живота си във Виена и произхожда от един от най-старите управляващи княжески родове в австрийската монархия, често казва, че „австрийците всъщност са чехи, които говорят малко немски“. Та нали само допреди сто години Виена като брой на живеещи в нея чехи е била най-големият „чешки“ град.

И до ден днешен в телефонния указател на австрийската столица има учудващо много чешки фамилии. Въпреки това в продължение на 20 години след падането на комунизма Виена и Прага не успяха да установят добро сътрудничество, макар че стокообменът стигаше до около 10 милиарда евро, а австрийците доста инвестираха в чешката икономика.

Сянка върху двустранните отношения хвърляше следвоенното изселване на немците и разширяването (до самата австрийска граница) на атомната електроцентрала в Темелин. Освен това австрийците – които ревниво пазят своята политика на неутралитет – не разбираха защо чехите, също като словаците, унгарците и поляците, се стремят да влязат в НАТО и да имат близки връзки със САЩ. И за седем години затвориха трудовия си пазар пред новите членове на Съюза, макар че за това нямаше никакви рационални икономически причини.

Имаше и други проблеми. До Виена, за разлика от Мюнхен, Братислава, Берлин или Катовице, няма как да се стигне от Чехия по магистрала. Пътуването с влак между Берлин и Виена е по-бързо през Мюнхен, отколкото през Прага, а за регионално сътрудничество в рамките на ЕС чешките и австрийските дипломати може още само да мечтаят.

От триъгълника печели Русия Именно правителството на Соботка реши да издигне отношенията с Австрия поне до равнището, на което са чешко-словашките или чешко-полските.

„Австрия несъмнено е важен наш съсед – каза заместник-министърът на външните работи Петър Друлак. „И тук не става дума за нещо, което да е насочено срещу Полша“, подчерта той.

А премиерът Соботка се кълнеше, че няма намерение да отслабва Вишеградската група. „Не планираме никаква конкуренция за Вишеград. Целта на срещата в Славков бе единствено укрепване на съседското ни сътрудничество в региона“, каза Соботка пред чешки журналист от МФ Днес. Анонимен чешки дипломат от висок ранг увери на свой ред в разговор с „Газета виборча“, че и дума не може да става Прага под влияние на партньорите си да промени подхода си към Русия.

Твърдеше дори, че чехите знаят, че австрийците гледат на отношенията с Москва единствено през призмата на парите. „Затова не искаме да сътрудничим с Виена в рамките на източната политика“, каза той. Но създаването на „славковския триъгълник“ и изявленията на политиците все едно будят безпокойство. Понеже не се знае дали във Виена и Братислава мислят като чешкия премиер. Срещата в Славков беше и тактическа победа на Путин. Защото в европейската политика към Русия явно се появи нова пукнатина.

Бележка на „Газета виборча“: Авторът е редактор в чешкия вестник „Млада фронта днес“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.