Любовните трепети на Ферхойген клатят Евросъюза и немското правителство

Еврокомисарят Ферхойген твърди, че с Ерлер са само приятели. Журналистите обаче ги уловиха в Литва хванати за ръце, а по-късно ги заснеха голи на нудистки плаж. Снимка: Ройтерс

Разразилият се сексскандал по върховете на Европейската комисия е на път да узрее с нови факти и да извади от релси коалиционното правителство на Ангела Меркел в Германия. Днес немската преса публикува обвиненията, че Гюнтер Ферхойген, вторият по влияние в Комисията, е повишил любовницата си на ръководна длъжност. Според твърденията г-н Ферхойген е лъгал журналистите и може би дори е подвел шефа си Хосе Мануел Барозу – председателя на Европейската комисия, който подкрепяше заместника си през последната година.

Личният живот на 63-годишния немец, който през миналата година беше заснет гол на нудистки плаж със съветничката си Петра Ерлер, е обект на все повече спекулации. Ферхойген обаче отрича връзката му с г-жа Ерлер да е отишла отвъд обикновеното приятелство.

Най-новата информация по случая беше публикувана в немското списание “Бунте” от немския политик Катрин Фукс, която е приятелка на г-н Ферхойген и на неговата съпруга Габриеле от 20 години.

Според г-жа Фукс комисарят е признал, че има връзка с г-жа Ерлер още през януари 2006 година. “След това той призна, че отношенията му с г-жа Ерлер са се задълбочили от пролетта на 2005 година. Той каза, че съжалява и че не знае какво го е прихванало.”

През април 2006 година г-жа Ерлер беше повишена от член на групата съветници на Ферхойген до шеф на екипа му. Повишението на любовница обаче е нарушение на правилата за работа на Комисията. Миналата седмица г-жа Ферхойген съобщи, отново от страниците на “Бунте”, че се е разделила със съпруга си и че се консултира с адвокати как да постъпи.

“Мога да потвърдя, че имах дълъг разговор с г-жа Ферхойген по тези проблеми, “ каза г-жа Фукс.
Немският канцлер Ангела Меркел лично говори с г-н Барозу, за да подкрепи попадналия в небрано лозе германец. Според източници от ЕС тя се бои, че ако Ферхойген, който е социалдемократ, бъде принуден да се оттегли от поста си, това ще предизвика верижна реакция в немското правителство, което е коалиция на християндемократи и социалдемократи, и може да доведе до разпадането й.

Гюнтер Ферхойген отрича да има любовни отношения със съветничката си Петра Ерлер. Немската преса обаче публикува нови факти, които могат да го свалят от поста му и да предизвикат разпадането на немското коалиционно правителство. Снимка: Ройтерс

Ако това се случи, социалдемократите може да настояват да поставят на мястото на Ферхойген свой човек – а единствените политици със съответния опит и положение са финансовият, външният и министърът на околната среда, които пък са крайно необходими за предизборната кампания за парламентарните избори. Междувременно и християндемократите ще поставят г-жа Меркел под невиждан натиск, за да изпратят свой човек в Брюксел, което е недвусмислено нарушение на коалиционното споразумение между двете партии.

Председателят на Европейската комисия също е в трудно положение: той има нужда от немската подкрепа, за да си осигури втори петгодишен мандат на поста.

Досега г-н Барозу не е предприел никакви действия, като например да разпореди разследване. Той твърди, че Ферхойген е разсеял всички съмнения по случая.

“Досега никой не е предоставил никакви доказателства, които да го поставят в неизгодна позиция”, заявиха източници от Брюксел. “Ако има някакви доказателства, тогава нещата ще се променят. Барозу вярва на г-н Ферхойген.”
Стратегията и на Меркел, и на Барозу за протакане вече беше подкопана от изявленията на г-жа Ферхойген, че се разделя със съпруга си. Бракоразводното дело ще разкрие интимни подробности от брака й. И ще покаже, че 49-годишната г-жа Ерлер е била много по-близка с еврокомисаря, отколкото той е готов да признае пред обществеността.
“Представлението за Гюнтер започва”, каза народен представител християндемократ в Берлин със зле прикрито злорадство.

Г-жа Фукс твърди, че г-жа Ферхойген разбрала за аферата на мъжа си преди две години, на рождения му ден на 28 април. “Тя искаше да го изненада като отиде в Брюксел с кучето им, и да бъде първата, която ще го поздрави за рождения му ден веднага след полунощ.” Той обаче не вдигал телефоните си, въпреки че тя звъняла през цялата нощ. Когато най-накрая се свързала с Гюнтер, той признал, че е с любовницата си.

Според г-жа Фукс повратната точка в отношенията им била сложена от г-жа Ерлер, която малко преди Коледа през 2005 година се обадила в дома им в Брюл. Г-жа Ферхойген вдигнала телефона, подала го на съпруга си, а той се заключил в кабинета си. “След половин час той се върнал при съпругата си и й казал, че това била любовницата му, че вече бил приключил с нея, а тя се мъчела да го накара да промени решението си.”

По-късно фотографи хванаха еврокомисаря и съветничката му ръка за ръка на почивка в Литва. На същата тази почивка през юли 2006 година той беше заснет с г-жа Ерлер гол, само с червена бейзболна шапка. Това беше окачествено като “културна традиция” при нудизма. А за г-жа Ерлер, източногерманката, изкачила се най-високо в йерархията на ЕС, беше обяснено, че също е станала привърженичка на философията на нудистите. Еврокомисарят си издейства съдебна забрана за публикуване на снимките.

След това германската преса показа редица нередности. Тиражираха се снимки на г-н Ферхойген, който през нощта влиза в дома на г-жа Ерлер, а на сутринта излиза оттам разчорлен. През лятото той беше уловен да купува рози на една бензиностанция, явно за г-жа Ерлер. Когато забелязал камерата, Ферхойген се крил зад колата на г-жа Ерлер.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.