Обама праща екип от консултанти в Атина

Американският президент Барак Обама изпраща в Атина мисия от експерти за разговори с новото гръцко правителство.Според достоверни източници мисията ще бъде съставена от висши представители на американското финансово министерство, запознати с дълговата криза. Те са участвали и в предишни мисии, начело с вицепрезидента Джоузеф Байдън и финансовия министър Джак Лу.

Ръководител на новата мисия ще бъде заместник-министърът на финансите, отговарящ по европейските и евроазиатски въпроси Далип Сингх.

Същите източници твърдят, че това е групата, която ще поеме посредничеството между Атина и Брюксел, за да бъде намерено взаимно приемливо решение, целящо да се сложи край на конфронтацията между новото гръцко правителство и европейските му партньори. Става дума за изключително значимо събитие.

Предполага се, че инициативата за тази мисия принадлежи на американския финансов министър, която е била съгласувана и с неговия гръцки колега Янис Варуфакис. Джак Лу е влязъл в контакт с Варуфакис след намеса на Обама, до която се е стигнало след като американският президент е разговарял по телефона с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Датата на пристигането на американските експерти все още не е определена и по всяка вероятност по нея ще има по-голяма яснота след разговорите на Обама с Меркел на 9 февруари във Вашингтон. Президентът на САЩ е поканил канцлера на Германия да посети Вашингтон за важни разговори, които ще включват дълговата криза на Европа и проблемът с Гърция.

Съобщението бе направено от Белия дом, ден след силното послание за подкрепа, отправено от Барак Обама до гръцкия народ. В него се казва, че американският президент ще приеме германския канцлер в Белия дом и че визитата подчертава значимостта на сътрудничеството между САЩ и Германия по световните въпроси и мощното и неразривно приятелство между двете страни.

Според Белия дом президентът и германският канцлер ще се срещнат в Овалния кабинет и ще последва работен обяд. Двамата ръководители ще обсъдят широк кръг от въпроси, в това число ситуацията в Украйна и Русия и борбата с тероризма. Те ще обсъдят също така заплахата на „Ислямска държава“ и процесите в Афганистан и Иран. Двамата ще засегнат и въпроса за икономическото развитие, международната търговия, климатичните промени и плановете на Германия да бъде домакин на срещата на върха на Г-7 през юни.

Според осведомени източници Гърция може да бъде основна тема на разговорите между двамата ръководители. В съобщението на Белия дом се отбелязва, че Германия е близък и ценен съюзник, партньор и приятел на САЩ, а президентът Обама с нетърпение очаква да приеме отново канцлера Меркел в Белия дом.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.