Запалянковските вълнения за гръцкия дълг и какви били СИРИЗА. А българският дълг?

Тук-там из интернет се водят люти спорове за новото гръцко правителство. Някои леви и десни популисти, или просто популисти се въодушевиха от победата на Ципрас (Бареков каза, че неговата партия била българската СИРИЗА). Т. нар. десни пък изпаднаха в настървение да пророкуват провала на току що съставеното правителство.

У нас някои представят СИРИЗА и Ципрас като диви популисти, лъжци, някакъв вариант на „Атака“ и Сидеров. Опасни илюзии били, сега ще видят те как ще ги напердаши ЕС, как ще ги накара да си платят и т. н.

Ама нещо май не е съвсем така. Финансовият министър на СИРИЗА дойде от Тексас и икономическите му възгледи не са нещо различно от тези на нобеловите лауреати Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц.
Дали нашите т. нар. десни и брюкселски натегачи не са по-католици от папата?

И Обама публично подкрепи същата идея за Гърция – ръст, вместо режим на строги икономии. Това някои погрешно го разбират като разхлабване на данъчната дисциплина. Не става дума за това. Между Америка и Европа се води икономически спор за средствата за излизане от кризата. Меркел и консервативната Европейска централна банка за подложени на остри критики и натиск да се откажат от политиката на остеритет, на бюджетни рестрикции, съкращения на разходи и др., а да развържат кесията със стимули да оживят икономиката. И сега спорът се свързва с проблема с Гърция.

Има и у нас запалени привърженици на консервативната европейска политика, по-скоро с мотивите на футболни запалянковци – ние сме от сините, ще бием червените, долу Путин, твърдо зад Меркел и т. н.
В тия спорове е пълна каша и никога не знаеш накъде ще избият – русофилско-русофобски, антиамерикански, геополитически, икономически, какъв бил дългът на САЩ и т. н….

Но една важна забележка към яростните критици на СИРИЗА – не тази партия е натрупала огромния дълг на Гърция.
Популистки са тези няколко гръцки правителства от последните 12-13 години (може и по-назад да се върнем, но тези особено), които са били наясно какво ще се случи, които са лъгали през цялото време, за да се харесват на избирателя, надували са бюджета над приходите, криеха реалния дълг и направиха врътки с него с помощта на „Голдман и Сакс“. Те създадоха у средният грък тези нагласи, те го излъгаха, тоест те докараха СИРИЗА.
И как стана така, че тези гръцки правителства – и леви, и десни, същите партии, които направиха това – изведнъж се оказват добри, щото станаха послушни и изпълняват рецептата на остеритет със съмнителен ефект? А СИРИЗА са долни популисти, някои злорадо очакват да се провалят. Ще се провалят, да. Няма правителство, което да не се провали в такава ситуация. Но не е ясно какъв ще е ефектът за ЕС.

А защо не се чува нищо за българския дълг? Преди година ореваха Фейсбук (и площада пред парламента), когато Орешарски понечи да вземе заем от 1 млрд. да плати с него по-предишен дълг. Сега с миналата и тази година ще станат 12 млрд. заем, не е напълно ясно за какво, и никой не реве.

Има нещо сбъркано наистина – и в Гърция, и в България.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.