След бомбата на Русия й трябва нов Горбачов

Новата бомба, с която се похвали Русия на света, напомни времето, когато набиваха в главата на българина, че СССР е миролюбива страна, а агресорът САЩ води надпреварата във въоръжаването.
САЩ направили крилати ракети, а СССР им отвръща с още по-страшни. Същото е и сега – САЩ направили “майката на бомбите”, а Русия направила “бащата”. Само че сега не епохата на Студената война и такива новини навяват страх.
По думите на зам.-шефа на генералния щаб на руската армия новата бомба имала мощността на ядрена, но била “абсолютно безвредна” за околната среда. Такава простотия може да изрече само военен. Бомба, която предизвиква взрив с 3000 градуса температура, била “абсолютно безвредна”.
Навремето САЩ измислиха неутронна бомба. Тя има малък разрушителен ефект, но потокът от неутрони при взрива убива всичко живо в радиус, колкото на ядрена бомба, без да оставя радиация.
Леле с какъв рев посрещна неутронната бомба тогавашната комунистическа и съветска пропаганда – това било нова надпревара във въоръжаването, било антихуманно и прочее. А сегашните военни на Русия не се свенят да говорят, че тяхната изпепеляваща бомба била “абсолютно безвредна”.
И сякаш са забравили как клеймяха американските крилати ракети, нови бомби и т. н., сега те с гордост се хвалят със супербързи стратегически ракети като “Топол –М” и “Бащата на бомбите”. Същевременно се възмущават, че САЩ ще разполагат радарен щит в Европа. Много е особена руската логика – те ще правят нови нападателни оръжия, а НАТО и САЩ няма да сложат радари?
По време на т. нар. ядрено противопоставяне се живееше в страх. Светът много бързо го забрави. Имаше кризи, които изправяха на нокти двете суперсили. И само т. нар. ядрен паритет, а на моменти и чист късмет предотврати политането на ракетите. Човекът, който направи така, че светът да спи спокойно, се казва Михаил Горбачов. Благодарение на него настъпи размразяването и падна Желязната завеса.
Сега Русия се опитва да покаже, че е същата суперсила. Задава се нова Студена война. Колко години след Путин трябва да минат, за да се появи нов руски Горбачов?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.