Колко силна е „Ислямска държава“ в Либия?

Карта с районите контролирани от ИДИЛ. С оранжево са завладените територии, с линии – територии, в които се водят военни действия, със зелени кръгове са отбелязани райони на въздушни удари на САЩ. Илюстрация: Централно командване САЩ.

Екстремистите от „Ислямска държава“ поеха отговорността за няколко атентата в Либия – включително смъртоносното нападение срещу хотел „Коринтия“ в Триполи. Но при толкова много въоръжени групировки, действащи в Либия, не е ясно с колко влияние разполага тя всъщност.
В края на октомври група бойци от източния град Дерна се присъединиха към групировката, полагайки клетва за вярност с шествие и митинг в центъра на града.
Клетвата им беше приветствана от лидера на ИД, самопровъзгласилият се „халиф“ Абу Бакр ал Багдади.
Някои от жителите на града се страхуват какво ще се случи.
Амира е от Дерна, макар че живее в столицата Триполи. Не се е връщала в родния си град от 10 месеца, така че научава последните новини от сестра си.
Амира разказва, че при последното посещение на сестра й през януари, се опитала да я убеди – както и порасналите й деца, които я придружавали, да останат по-дълго в столицата.
„Тревожа се за синовете й, защото са млади мъже“, казва Амира. Мнозина в Дерна се страхуват, че младежите в града ще се присъединят към радикални групировки или ще бъдат убити, защото им се противопоставят.
„Можете ли да повярвате, че някои семейства са стигнали дотам да не позволяват на синовете си да ходят да се молят в джамията?“, казва тя.
Въпреки страховете Амира твърди, че ситуацията не е както изглежда в медиите. Тя казва, че екстремистите от ИД се виждат само отх време на време в центъра на града.
„Знам от сестра ми, че ежедневният живот е общо взето нормален, но понякога екстремистите идват в града, за да убият или отвлекат някого, или за показно шествие“, казва тя.
„Нормален“ живот за последните две години означава пълна липса на държавни органи на властта. Вместо това градът е управляван от комбинация от ислямистки милиции, опитващи се да наложат шериата – ислямския закон.
Активистите против милициите в града като цяло са били принудени да замълчат, а поне трима са били обезглавени. Никоя групировка не признава, че е извършила убийствата.
За сметка на това ИД побърза да заяви, че стои зад други нападения в Либия. От края на декември групировката пое отговорност за няколко бомбени атентата срещу празни посолства и сгради на силите за сигурност в Триполи. Но до нападението срещу хотел „Коринтия“, малцина в столицата наистина бяха усетили присъствието на групировката“.
Да се определи точно кога ИД е влязла в Либия е трудно. През декември армията на САЩ заяви, че има доказателства, че групировката създава тренировъчни лагери в източната част на страната.
Чужди медии съобщават, че местни жители и бивши членове на бригадата „Ал Батар“ – подразделение на ИД, действащо в Сирия, са създали либийски клон на групировката.
Точният брой на нововербуваните бойци и на тренировъчните лагери остава неизвестен. Предвид колко малко се знае все още за предполагаемото присъствие на ИД, мнозина либийци в социалните мрежи се съмняват дали групата наистина е извършила всички атентати, за които е поела отговорност.
Експерти по тероризъм обаче казват, че ИД няма навика да поема отговорност за атаки или жестокости, с които не е пряко свързана.
Пропагандата в интернет за атаките в Либия идва по същите канали, които разпространяват и друго съдържание от Ирак и Сирия.
Някои недоумяват защо ИД се е прицелила в Либия. Страната има общо взето хомогенно население от мюсюлмани сунити, докато екстремистката групировка е най-силна в смесени общества като Ирак и Сирия, където се възползва от сунитското недоволство от шиитските правителства.
Аарон Зелин от Вашингтонския институт смята, че тази разлика няма значение за ИД, която се стреми да разшири зоната под свой контрол.
„Те искат да заемат територия на различни места, за да придадат легитимност на идеята, че са халифат, а не просто една групировка в Месопотамия“, казва той.
Ако ИД наистина има планове да завладее части от Либия, както направи в Сирия и Ирак, тя може и да има известен успех.
Либия се намира във вакуум на политиката и сигурността от въстанието през 2011 г., което доведе до свалянето на режима на Муамар Кадафи, и многобройни въоръжени групировки воюват за контрол.
Центровете на властта в Либия са следните: Триполи: назначено от стария парламент правителство, което оспорва легитимността на произведените миналата година избори Тобрук: Международно признатото правителство, принудено да напусне столицата скоро след изборите през 2014 година.
И двете са подкрепяни от нестабилен съюз на милиции, фокусирани върху местни интереси.
Бенгази: Вторият град в страната и център на Революцията от 2011 г. се намира като цяло в ръцете на ислямистки бойци, някои от които имат връзки с Ал Каида Мисрата: Третият град и главно пристанище също е лоялен към властите в Триполи. Неговите милиции ги държат на власт.
Дерна: База на ИД.
„Ансар аш шария“, базирана в Бенгази, беше първата твърдолинейна ислямистка групировка, която открито отхвърли властта на правителството.
В продължение на години то не направи нищо, за да спре убийствата и бомбените атентати, извършвани в Бенгази от „неизвестни групировки“.
Въпреки че „Ансар аш шария“ и ИД си съперничат за територия, те имат допирни точки по въпроси като налагането на шериата.
Според Зелин ИД отнема членове на „Ансар аш Шария“ донякъде защото последната бе отслабена през последните месеци.
„Те (ИД) са способни да се възползват от това по същия начин, както го направиха с бойците, които дезертираха от „Джебхат ан Нусра“ в Сирия“, казва той.
В Сирт местен жител потвърди пред Би Би Си някои от действията, за които ИД претендира в социалните медии.
„Те затварят будки за цигари, заповядват на собствениците на магазини да махнат манекените от витрините си и дори взривиха магазина на един фризьор“, казва той, макар че не е сигурен коя точно екстремистка групировка е отговорна.
Ситуацията в Либия в момента е по-сложна, тъй като има две съперничещи си правителства.
Международно признатото правителство, изолирано в източната част на страната, упорито приписва всяка атака на ИД.
Самообявилото се правителство в столицата, което общо взето е съюзено с местни ислямистки групировки, засега сякаш предпочита да си зарови главата в пясъка.
Франческо Стацари, изследовател в Норвежкия институт за международни въпроси, смята че твърденията за ИД в Либия „се манипулират в зависимост от това каква цел си поставят ключовите играчи“.
Но именно в този хаос според него ИД може да се облагодетелства – вербувайки бойци и завземайки огромните количества оръжие налично в Либия, докато двете правителства се борят помежду си.
„Ако проблемът в Либия не бъде решен, ще настъпи регионална катастрофа“, предупреждава той.
По-лесно е обаче да се каже, отколкото да се направи.
Либия няма неутрална национална армия или обединена сила, достатъчно голяма, за да консолидира властта в страната, и ще отнеме години, за да се изгради нещо подобно.
ИД вече доказа, че умее да се възползва от парализирани правителства в Сирия и Ирак.
Либия, със своите две правителства и многобройни милиции, тепърва може да се окаже също толкова изкусителна възможност.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.