Десет дни на правителството на Ципрас в десет значими факта

Алексис Ципрас. Снимка: от тв екрана

За десет дни правителството на гръцката радикална левица на премиера Алексис Ципрас започна да възстановява имиджа на своята страна. Десет дни в десет значими факта:

– Едно правителство бърза

Представяха си, че ще му бъде трудно да състави правителство. Но на следващия ден след победата си Алексис Ципрас бе в състояние да поеме функциите си, а два дни по-късно правителството се захвана за работа. От неделя той и министърът на финансите Янис Варуфакис правят истински маратон в Европа, за да представят проектите си за финансово възстановяване на Гърция пред съответните им колеги.

– С изключение на Германия

Строгата Германия, най-трудната за убеждаване, е последната в списъка. Варуфакис ще види своя колега Волфганг Шойбле в Берлин днес, в самия край на обиколката си. Ангела Меркел и Алексис Ципрас ще трябва обаче да се запознаят на срещата на върха в Брюксел на 12 февруари.

– Варуфакис „суперстар“

Европейците очакваха Ципрас, те обаче имаха /за събеседник/ най-вече Варуфакис: този 53-годишен преподавател по икономика, почти новак в политиката, се наложи като главен преговарящ за гръцкия дълг в течение на тази европейска обиколка. Неговите предложения за намаляване на гръцкия дълг без той да бъде отписван чрез сложно финансово инженерство срещнаха добър прием от страна на икономистите.

– Ципрас – от лидер на СИРИЗА до премиер

Алексис Ципрас премина с прагматизъм от ролята си на трибун, понякога краен, към тази на премиер. Любезен с всички, той вече прибягва към уравновесен стил на изказвания: той иска „пролее кръвта си“ за Гърция, но без да стига до „катастрофално скъсване“ с Брюксел.

– Без вратовръзка, докога?

В контраст със своите строги предшественици и техните европейски колеги, Алексис Ципрас никога не носи вратовръзка, а Янис Варуфакис оставя ризите си да падат свободно под коженото яке. Италианският премиер Матео Ренци прояви злорадство във вторник, подарявайки вратовръзка на Ципрас. Който каза, че ще я носи, когато бъде намерено „жизнеспособно решение“ за финансовите проблеми на Гърция.

– Не се страхуват да ядосат китайците

Първата обявена мярка – спирането на приватизацията на пристанище Пирея, при положение че китайският конгломерат Коско, който вече притежава там два терминала за контейнери, се стремеше силно към тази продажба. Пекин заяви, че е обезпокоен. Но Атина не иска вече да продава на безценица „семейните бижута“, каза Янис Варуфакис.

– Но в добри отношения с Вашингтон и Москва

Мнозина в СИРИЗА изпитват симпатии към руснаците и посланикът на Русия бе първият, който се срещана с Ципрас след победата му, преди да покани в Москва министъра на отбраната Панос Каменос. Но Атина получи също така неочакваната подкрепа на Барак Обама, който поиска да спре да се „оказва натиск“ върху силно задлъжнелите страни. За да направи добро впечатление Каменос се срещна в сряда в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

– Министър за борба с корупцията

Панайотис Николудис, бивш висш магистрат, отговарящ за борбата с финансовата престъпност, стана първият „министър за борба срещу корупцията“ на гръцката политическа класа. Отвъд символичния смисъл в една страна, сочена редовно като един от шампионите по данъчни измами, правителството на Ципрас разчита на него за събиране на средства, с които да се попълнят държавните каси и да се финансират обещаните мерки за подем.

– Няма табу десница-левица

За да си осигури абсолютно мнозинство в парламента, Алексис Ципрас избра неочакван партньор: дясната националистическа партия „Независими гърци“, привързана също като него към възвръщане на „достойнството“ на гърците пред международните кредитори. И неговият кандидат за президент на републиката след няколко дни би могъл да бъде сегашният еврокомисар Димитрис Аврамопулос, фигура от консервативната партия Нова демокрация.

– Според гърците начало на промяна?

500-те чистачки от министерството на финансите – символи на кризата, ще бъдат върнати на работа, заяви Варуфакис при встъпването в длъжност, без обаче всички държавни служители, жертви на кризата, да бъдат назначени отново. Но гърците заявяват, че са горди с първите стъпки на тяхното правителство на международната сцена.

Още по темата: Новото гръцко правителство разтърсва модните правила

Елена Бекаторос
Асошиейтед прес

Имаше определен сблъсък между официалните представители на Европейския съюз и новото гръцко правителство по време на първата му седмица и половина на власт – не толкова заради спасителните заеми и програмата за плащания, колкото заради стила на обличане.
Не е за гърците традиционният костюм с вратовръзка на европейските политици. Почти целият гръцки кабинет, назначен миналата седмица, възприе стила на обличане на 40-годишния премиер Алексис Ципрас, който твърдо отказва да носи вратовръзка, дори когато е с костюм.
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц закачливо подръпна разтворената яка на Ципрас, докато положилият клетва малко по-рано премиер посрещаше първия си високопоставен гост миналата седмица.

Френският финансов министър Мишел Сапен направи подобен жест в Париж през уикенда, като смеейки се хвана шала на широки райета, носен от втория министър по международните икономически отношения Евклидис Цакалотос, и го уви около врата му.

Италианският премиер Матео Ренци стигна още по-далеч във вторник през нощта, като даде на Ципрас италианска вратовръзка, която да носи, когато Гърция най-накрая излезе от продължителната финансова криза – във връзка с това, че Ципрас бе казал преди изборите, че ще носи вратовръзка, ако Гърция постигне споразумение за намаляване на дълга.

Бихме искали да подадем на Гърция ръка наистина, което не означава, че винаги ще се съгласяваме с това, което казвате. Но ние сме сигурни, че Гърция ще излезе от кризата и когато това се случи, ще бъдем радостни, ако премиерът носи италианска вратовръзка, каза Ренци, предизвиквайки смях сред гръцката делегация.

Не е само липсата на вратовръзки. Невярващи погледи бяха отправени по време на церемонията по полагане на клетва на новото коалиционно правителство миналата седмица, когато Зои Констандопулу, предложена за председател на новия парламент, пристигна с цикламен панталон и канарено жълто сако.

Досега обаче най-смайващият новатор в модата на новия гръцки кабинет е финансовият министър Янис Варуфакис. Постващ в блог, с остър език, за който някои може да кажат арогантен, 53-годишният Варуфакис си създаде имидж на рок-звезда в Гърция и заради неофициалния си стил, и заради маниера на конфронтация спрямо кредиторите на Гърция.

Варуфакис пристига на срещи с мотор и с раница, носена през рамо. Той никога не носи вратовръзка, никога не прибира ризата си в панталона и често носи вдигната нагоре яката си. Той държи едната си ръка в джоба, когато поздравява чуждестранни високопоставени представители и има една от най-коментираните връхни дрехи, носени някога от гръцки политик.

Пристигането му в понеделник за среща в Лондон с британския финансов министър Джордж Озбърн предизвика порой от коментари – и положителни и отрицателни, като Варуфакис крачеше по Даунинг стрийт, облечен в тесни черни панталони, с неговото дълго до коляно черно зимно палто и ярка синя риза.
Беше очевидно на Даунинг стрийт, че ставаме свидетели на модно събитие, писа Имоджен Фокс от в. „Гардиън“. Там беше Озбърн, който е известен с модния си имидж с прическа в стил Юлий Цезар и добре стоящ му костюм, ръкуващ се с мъж с ярка синя риза и сако като на наркодилър от началото на 90-те, писа Фокс.
Външният вид на Варуфакис и първоначалната му конфронтация с холандския министър на финансите и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум миналата седмица, се хареса на много гърци, които го хвалят за възстановяването на това, което разглеждат като загубено чувство на достойнство по време на петте години на тежка финансова криза. Фен-страница във Фейсбук, озаглавена „В като Варуфакис“, създадена през уикенда, получи вече над 46 хиляди лайка.

Когато Варуфакис замина за Рим след посещението му в Лондон, неговият дрескод не остана незабелязан от италианците. „Стилът на Атина“, писа водещият италиански ежедневник „Република“ в заглавие близо до снимка от срещата на гръцкия министър с Озбърн, открояваща това, че е без вратовръзка, носи разпасана риза и яке. Това разкрива много за желанието на Гърция да не зачита никакви норми, писа „Република“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.