Украинската криза ще доминира на Мюнхенската конференция по сигурността

ДПА

Кървавият конфликт в Източна Европа се очертава да доминира в дневния ред на ежегодната конференция по сигурността, която през уикенда ще събере в Мюнхен десетки политически и военни лидери. Наблюдателите се надяват, че срещата ще улесни разговорите с руския външен министър Сергей Лавров, вместо да го изолира.
Украинската криза и отношенията на Русия със Запада ще заемат централно място на тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността, която от утре до неделя ще събере външнополитически и военни представители от целия свят.
Украинският президент Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел, вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и руският външен министър Сергей Лавров са потвърдили участието си, казаха организаторите.
Меркел, Байдън и Лавров ще говорят в събота, а Порошенко ще участва в „президентски дебати“ за европейската сигурност с държавните глави на Литва, Финландия и България.
В неделя германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер ще разговаря с американския държавен секретар Джон Кери и външнополитическия шеф на ЕС Федерика Могерини.
Тридневната конференция включва също дискусионни групи за Ирак, войната срещу терора и тихоокеанската геополитика. Но и програмата, и съставът на ораторите сочат ясно, че Украйна и свързаният с нея разрив между Русия и Запада ще бъдат доминиращата тема.
Това едва ли е изненада, имайки предвид, че форумът в Бавария ще се състои на фона на провалените мирни преговори, ескалиращите боеве и американските планове за оръжейни доставки за Украйна.
Макар че тя няма за задача да предлага решения, експертите твърдят, че въпреки това Мюнхенската конференция е ценна за политиците като платформа за свободна размяна на мнения.
„Нейната сила е откритият диалог без фиксиран дневен ред, който да ограничава резултата“, каза Ханс-Хенинг Шрьодер, германски анализатор по въпросите на Русия.
Руски медии предположиха, че Лавров ще използва пътуването до Мюнхен, за да се срещне с Кери.
Главният организатор на конференцията Волфганг Ишингер каза, че се надява Порошенко и Лавров да обменят идеи.
Мария Захарова, говорителка на руското външно министерство, заяви, че двустранни срещи наистина са планирани, но някои руски експерти предупреждават, че пътуването няма да е лесно за министъра.
Алексей Малашенко от Московския център „Карнеги“ изтъкна, че е необходима някаква нова дипломатическа инициатива, за да си струва Лавров да участва в конференцията.
„Няма смисъл просто да отиде там и да слуша порой от критики“, каза Малашенко за ДПА.
Едно е сигурно: руската делегация ще отстъпва като численост на западните фигури от сферата на отбраната. Сред очакваните участници са генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и американският сенатор, „ястребът“ Джон Маккейн.
Лавров, обратно, е единственият руски правителствен представител, който ще присъства. Единственият друг виден руснак в Мюнхен ще бъде ветеранът парламентарист Константин Косачов, който оглавява външнополитическия комитет на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент.
Това накара някои да предположат, че руснаците в крайна сметка може изобщо да не дойдат.
Руслан Пухов, анализатор по сигурността, който беше член на руската делегация през 2014 година, се оплака, че броят на руските официални представители на конференцията е бил намален драстично през последните години.
Пухов също така напомни колко ядосан беше Лавров от отношението към него в Мюнхен миналата година.
„Съмнявам се, че той ще дойде“, каза Пухов.
Говорителят на конференцията Оливер Ролофс отбеляза, че размерът на руската делегация е същият като през последните години, но призна, че някои правителствени представители просто не е можело да бъдат поканени, защото попадат под ударите на забраната за пътуване, наложена заради украинския конфликт.
ЕС включи известен брой руски генерали и висши правителствени служители в списъка на санкциите си, като например Дмитрий Рогозин, вицепремиера, отговарящ за оръжейната индустрия.
Още по темата: от обикновен семинар до глобален форум

ДПА

Евалд фон Клайст беше последният оцелял член на заговора Щауфенберг за убийството на Адолф Хитлер, когато почина през 2013 година. Международното му наследство се допълва от Мюнхенската конференция по сигурността, която основава през 1963 година, за да обсъжда въпроси на отбраната с военни експерти и политици.
Известно като Wehrkundetagung, което приблизително се превежда като семинар по отбраната, ежегодното събитие се разви от невзрачна сбирка на стратези от Студената война до форум за международни военни експерти и политици в края на 80-те.
Преименувана в края на Студената война, конференцията по сигурността стана важна платформа за контакти между Русия и Запада.
Хорст Телчик, който пое ролята на главен организатор от Фон Клайст в края на 90-те, беше бивш външнополитически съветник на канцлера Хелмут Кол и радетел за сближаване с Москва.
Един от големите моменти за конференцията беше през 2007 година, когато Владимир Путин се възползва от нея, за да отправи рязка критика срещу външната политика на САЩ.
Анализаторите казват, че предимството на конференцията е отвореният й характер, който насърчава участниците да обменят мнения, неограничавани от политически дневен ред.
Конференцията се финансира от германското правителство, но се организира от частен комитет, който сега се оглавява от Волфганг Ишингер, бивш дипломат от кариерата и германски посланик в САЩ.
Критиците на конференцията, която се събира всеки февруари в луксозен хотел в Мюнхен, я заклеймяват като глобално сборище на милитаристи. Протести срещу нея редовно се помрачават от насилие и сблъсъци с полицията.
Ляв алианс планира да организира демонстрация в събота в протест срещу НАТО и милитаризацията на външната политика на Германия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.