Защо парите на Юнкер ще заобиколят Румъния

Жан-Клод Юнкер. Снимка: лична страница

Европейската комисия има амбициозна програма за инвестиции на стойност 315 млрд. евро. Малък е шансът парите да се настанят в Румъния.

Малко от тези 315 млрд. евро, тоест стойността на инвестиционния план на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, имат шанс да стигнат до румънски проекти. Това е така, защото правителството не знае кои министерства се занимават с изпращането на проектите в Брюксел, защото тези проекти нямат профила, изискван от Европейската комисия, или защото чисто и просто нашите официални лица се позовават на теории на конспирацията, според които Румъния ще бъде отрязана от пая, бидейки твърде малка страна и твърде отдалечена от тези, които разпределят средствата.

Една от основните причини, поради които планът Юнкер може да няма успех в Румъния, е слабото качество на предложените проекти. За да бъде финансиран с европейски средства, един проект трябва да представлява интерес за частни инвеститори.

Принципът на плана на Юнкер е едно евро, отпуснато от Европейския фонд за стратегически инвестиции (новосъздадена структура, която ще заработи тази година), да бъде придружено от кредити от Европейската инвестиционна банка, която ще утрои сумата. След това приносът на частните инвеститори ще увеличи финалната сума 5 пъти, като ефектът на лоста ще бъде от 1 на 15.

Проектите обаче трябва да бъдат подходящи, за да бъдат финансирани от частни инвеститори. „Ако имате един мост в индустриална зона, а за него може да се сложи такса от едно евро, проектът ще може да бъде финансиран от плана Юнкер. Ако не, не означава, че нямате нужда от този мост, а че той ще бъде финансиран от структурните фондове“, обясни официален представител на Европейската комисия.

Този механизъм изглежда не е бил напълно разбран от румънските официални лица. През декември те са изпратили огромен списък с 200 проекта на стойност 62,5 млрд. евро, които обаче не отговарят на изискванията за интерес за частни инвеститори. В списъка намираме множество проекти за защита на уязвими за наводнения зони чрез изграждане на диги, ремонт на различни обществени сгради, социални цели, като не е ясна причината, поради която някой би инвестирал пари в подобно нещо.

Втора причина, поради която плановете на Юнкер може да заседнат пред портите на Румъния, е фактът, че не е ясно кой отговаря за амбициозния план на ЕК. В. „Ромъния либера“ опита да научи какъв е списъкът с проекти, изпратен в Брюксел и кое министерство отговаря за него. „Трябва да се обърнете към министерството на развитието, това на Драгня“, ни отговори важен представител на министерството на фанинсите. От тук, от министерството на развитието, бяхме пратени по-нататък в това на европейските фондове, на министър Еуджен Теодорович. „Ние не се занимаваме с това, тези от министерството на развитието или на финансите се занимават“, ни отговориха там.

По официален път се върнахме във Финансите, откъдето бяхме изпратени отново в Развитието. Предупреждавайки за това, че това министерство ни изпрати на свой ред в това на финансите, министерството, ръководено от Дариус Вълков, благоволи да ни посочи един линк към списък с проекти на сайта на Европейската комисия без да отговори на останалите въпроси. Това, което не знае министерството на финансите, е, че списъкът, пратен в Брюксел, няма голямо значение.

„Тъй като за няколко седмици селектирахме няколко хиляди проекта, ясно е, че степента на анализ е бил снижен. Това означава, че имаме много добри проекти и много лоши проекти.

Един проект няма да бъде финансиран, само защото е в списъка, или ще бъде отхвърлен, само защото не е в него“, заяви важен представител на Европейската комисия. Друга причина за възможен национален провал по отношение на инвестиционния план на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е фатализмът на румънските отговорни лица. В частен разговор представител на министерството на финансите изрази опасение, че Румъния няма да получи пари за проекти, тъй като не се намира в списъка на онези, които ги разпределят. Те, обясни представителят на министерството на финансите, нямали никакъв интерес да дават на малките страни от Централна и Източна Европа.

Скептицизмът на отговорния представител от министерството на финансите бе изразено точно в деня, в който министерството на финансите тръбеше с фанфари в прессъобщение за визита на министър Дариус Вълков в Брюксел, където той следваше да участва в среща на ЕКОФИН на министрите на финансите от ЕС.

Министърът следваше да обсъди точно плановете на председателя Юнкер, според споменатото съобщение.

Инвестиционният план на председателя на ЕК Клод Юнкер е предназначен да даде тласък на европейската икономика, чието развитие се блокира в добрите намерения на банкерите.

„В САЩ банките осигуряват само една трета от ресурсите, необходими на икономиката, в Европа – две трети. Какво правиш обаче, когато банките влязат в криза?“, запита вече цитираният европейски представител. Надеждите са, че планът ще увеличи формирането на брутния фиксиран капитал на равнище ЕС на сума между 230 и 370 млрд. евро.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.