Референдум срещу хомосексуалните бракове в Словакия показва омразата към гейовете

Франс прес

Агресивни клипове, обвинения в „неморалност“ и „перверзия“: кампанията преди утрешния референдум в Словакия, целящ да блокира възможността за сключване на хомосексуални бракове, извади на яве демони, смятани за а мъртви и погребани.

Всъщност, смята Гийом Боне, директор на кампаниите на международното движение за равенство „Ол аут“, с когото разговаряхме в Париж, „става въпрос за вълна на антигей движението, което се прояви в Европа, например в Италия“ и „използва същите лъжи, които и „Manif pour tous“ („Демонстрация за всички“), движението, което се опитваше да попречи на легализирането на хомосексуалните бракове във Франция.

Доказателство за това е, добавя той, че „кампанията срещу хомосексуалните бракове в Словакия използва логото на „Manif pour tous“.

В разпространен по интернет видеоклип на Съюза за семейството, движението което предложи всенародното допитване в Словакия, е показано момче, което очаква пристигането на приемните си родители. Малкият е разочарован, когато вижда да пристигат двама мъже. „Къде е мама?“, пита той.

В друг видео клип се вижда как двама мъже галят по главата малко момче. Не се казва чий е клипът и Съюзът за семейството отрича да е негов. „Бихте ли искали да израснете в такова семейство?“, пита момчето.

Референдумът по принцип е безсмислен – Словакия не разрешава нито бракове между лица от същия пол, нито граждански съюзи помежду им. Той вероятно ще се окаже и невалиден, ако в него не се включат 50 на сто от избирателите. Кампанията обаче показа колко много омраза е натрупана към хомосексуалистите в тази страна от ЕС с 5,4 милиона жители, от които над 80 на сто се определят като християни, а 70 на сто като католици.

Миналото лято бързо бяха събрани 400 000 подписа с искане за произвеждане на референдума.

Няколко дни преди гласуването католически свещеник от източния обред публично нарече хомосексуалистите „неморални“, „перверзни“, призова обществото да се бори срещу тази „язва“ и да изгони тези „мръсници“ от страната.

„Целта на този референдум е да защити семейството и децата“, заяви пред АФП Антон Хромик, говорител на Съюза за семейството, осъждайки законите, приети от Европейския парламент и някои страни от ЕС, които „подкопават уникалната природа на брака“.

Словаците са подканени да отговорят на три въпроса: за брака между лица от един и същи пол, за осиновяването на деца от двойки или групи от един и същ пол, и за правото на родителите да откажат децата им да присъстват на уроци, засягащи сексуалността или евтаназията.

Записан в Конституцията Отхвърлянето на хомосексуалните бракове беше включено миналата година в конституцията на Словакия от партията „СМЕР-Социална демокрация“ на премиера Роберт Фицо, като бракът беше дефиниран като „съюз между мъж и жена“.

Заинтересованите, дискретни и без конкретни искания, се опитаха да представят позицията си.

„Ще продължим да се борим за правно признаване на еднополовите двойки“, казва Мартин Мацко, ръководител на ЛГБТ групата „Инициатива Инакост“, подчертавайки, че католически и консервативни страни като Ирландия и Малта приемат гражданските съюзи между хомосексуалисти.

„Няма да отида да гласувам и да придам легитимност на този референдум с вота си“, заяви пред АФП Андреа Паланг, собственичка на галерия за изкуство в Братислава, която от осем години живее с приятелката си. „Чувствам се подложена на дискриминация, имайки предвид данъчната и социална политика, здравеопазването“, добавя тя.

„Амнести интернешънъл“ предупреди, че в Словакия има сериозно „изоставане“ и може би нарушаване на Конвенцията на ООН срещу дискриминацията на жените.

„Ако обществото отговори с „да“ на тези въпроси и това бъде включено в закона, Словакия ще засили хомофобската дискриминация и ще саботира сексуалното образование“, казва Барбора Чернушакова, изследователка, работеща за хуманитарна организация.

„Активността няма да надхвърли 35 на сто“, заяви пред АФП анализатор на седмичника „Тренд“ Мариан Лешко. От седемте предишни референдума, организирани след получаването на независимост на страната през 1993 г., само един беше обявен за валиден – този за влизането в ЕС.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.