Джихадистите призовават жени да се присъединят към техния халифат

Как всъщност протича животът на жените, последвали екстремистите от групировката „Ислямска държава“? Обширно описание на арабски е качила в интернет организацията Бригадите „Ал Ханса“ – сдружение на жени от Ирак и Сирия, влезли в „Ислямска държава“ (ИД). Посланието е адресирано главно към жени от Саудитска Арабия и страните край Персийския залив, обмислящи тази възможност.

„Законно е момиче да встъпи в брак на деветгодишна възраст“, се казва в този документ. „Повечето чисти девойки са длъжни да се омъжат до 16 или 17 години“, гласи друго положение от текста. След това омъжената жена трябва да си стои вкъщи и да укрепва ислямския халифат чрез грижа и подкрепа за своя съпруг.

Жените не бива да тънат в невежество, напротив – трябва да се самообразоват, особено по всички въпроси около исляма, но само от 7 до 15-годишна възраст. Западният модел за еманципация на жените, работещи там наравно с мъжете, излезе несполучлив. Защото жените нищо не печелят от идеята за равенство с мъжете, се посочва в документа.

Модните бутици и салоните за красота са рожби на Иблис (или Шайтан, б. пр.) – сиреч сатанински творения, твърдят авторите на пособието.

„Рай за праведнички“

Обширният документ е качен в световната мрежа на 23 януари, но международните медии почти не са му обърнали внимание. В него срещаме значими стилистични разлики от обичайните послания из социалните мрежи, каквито поместват джихадистки от западни страни, членуващи в ИД.

Според оценки те представляват близо 10 на сто от чуждестранните доброволци в редиците на ислямистите. Към 50 жени са пристигнали само от Великобритания.

В документа се доказва, че основната роля на всяка съпруга на джихадист се свежда до ролята на домакиня и майка на децата му. Голямо внимание се отделя на тезата, че жените в ИД водят съвсем нормален живот.

„Държавата нищо не ни забранява“, твърди пособието и тутакси настоява училищата да спазват принципа за разделно обучение на мъжете и жените. Град Ракка – необявената столица на джихадистите, се описва като рай за доброволци, пристигнали отдругаде, в който семействата им ще бъдат недосегаеми за глада, студовете и ледените вихрушки.

„Тук няма национализъм – пише в документа, – защото всеки жител на Ракка е забравил произхода си: чеченци и сирийци живеят един до друг, а саудитците в мирно добросъседство с казахите.“ За разлика от положението в страните от Персийския залив, особено в Саудитска Арабия, където жените са заобиколени с диващина и варварство, заявяват съставителите.

„Паднали жени“ За пример посочват жените, които са принудени да работят наред с мъжете в разни магазини, получават западни стипендии и следват в „университета на разврата“ в Джеда.

Крайно консервативната саудитска телевизия е описана в документа като разсадник на корупция и проституция, а репортерките й са наречени паднали жени.

Гостуващите преподаватели в училищата и колежите на Саудитска Арабия са представени като чуждестранни шпиони, разпространяващи отровните си атеистични представи.

В документа няма нито дума за поробените хиляди жени от сектата на йезидите и за търговията с малолетни момичета, за побитите около Ракка колове с набучени на тях отсечени глави или за това, че там хвърлят от високи сгради мъжете, уличени в хомосексуализъм. Като цяло пособието цели да внуши на жените от Саудитска Арабия и другите страни край Залива, че трябва да загърбят света, в който живеят – неправеден, потънал в грях, – за да станат част от утопията, градена в „Ислямска държава“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.