Гърция е притисната в ъгъла след решението на ЕЦБ

ДПА

Гръцките пазари са под пара след като Европейската централна банка внезапно спря кранчето на своето финансиране за финансовия сектор на страната. Остава да видим дали правителството на Ципрас ще се справи с това предизвикателство.

Новоизбраното гръцко правителство се оказа притиснато в ъгъла в четвъртък, след като Европейската централна банка отряза финансирането на гръцките банки. Базираната във Франкфурт банка заяви, че вече няма да приема правителствените облигации с рейтинг „боклук“ (junk) като гаранция за заеми за търговски банки. Гръцките банки все още имат достъп до кредитиране за извънредни ситуации, но с много по-висока лихва.

Стъпката дойде в края на бурна седмица на водене на кампания в Европа от лявото гръцко правителство, което иска да получи подкрепа за предоговаряне на условията по спасителната програма.

Докато правителството на премиера Ципрас се отказа от исканията за отписване на дълга, то остава привързано към предизборното си обещание да увеличи пенсии и заплати, което е в противоречие със съществуващите условия за финансова помощ.

Ципрас изрази оптимизъм за намиране на взаимноприемливо решение с Европейския съюз за проблемите на страната му, свързани със спасителната програма, след разговори с ръководството на ЕС в Брюксел и срещата в Париж с президента Франсоа Оланд.

Но германското правителство зае твърда позиция, настоявайки Атина да се придържа към сегашната програма. Германският финансов министър Волфганг Шойбле приветства усилията на новото правителство да укрепи данъчната система и да се бори с корупцията в разговорите със своя гръцки колега. Но той каза, че някои от мерките, които бяха оповестени…не вървят задължително в правилната посока.

Макар стъпката на ЕЦБ, която прехвърля товара на атинската централна банка за финансиране на гръцките банки, да не е неочаквана, тя „увеличава несигурността и липсата на доверие, която вече се чувства от гръцките вложители“, заяви Аристидис Хадзис, доцент по право и икономика в Университета в Атина.

„Очевидно е, че ЕЦБ реши да окаже натиск на гръцкото правителство да постигне компромис, който ще включи ново споразумение. Това е болното място, ахилесовата пета на гръцкото правителство, което много се страхува от банкова криза. Една банкова криза ще подкопае политическата подкрепа към правителството и ще намали неговия капацитет за преговори“, добави Хадзис.

Увеличаващата се политическа несигурност, която обхваща страната, застави три от четирите основни банки в Гърция да започнат да взимат заеми от фондовете за спешни нужди на Централната банка, тъй като над 20 милиарда евро/22,8 милиарда долара/ депозити бяха изтеглени през последните два месеца от хора, бързащи да запазят парите си. „Заложена на карта е ликвидността на банките, но което е най-важно /стъпката на ЕЦБ/ подкопава всички усилия на правителството да осъществи собствения си план“, заяви Георгиос Цогопулос, политически анализатор в Гръцката фондация за европейска и външна политика.

„За пръв път откакто бе избрано преди две седмици, правителството е под истински натиск и осъзнава проблемите, които са заложени – Европейският съюз не блъфира и не играе покер“, добави той.

Омаловажавайки стъпката на ЕЦБ, правителственият говорител Гавриил Сакеларидис заяви, че Гърция няма за цел да шантажира никого, но също няма да позволи да бъде шантажирана. Въпреки проявата на съпротива, мнозина вярват, че Ципрас и неговото радикално правителство може би ще бъдат заставени да направят драстичен завой от обещанията си, че ще се откажат от икономиите. „Гръцкото правителство ще си затвори очите с цел да намали загубите си. Винаги съществува самоубийствената опция за Grexit (излизане на Гърция от еврозоната – бел. ред.). Обаче аз силно вярвам, че новото гръцко правителство разбира колко унищожително ще е това за гръцката икономика и особено за гръцкото общество“, заяви Хадзис.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.