Подслушвачите ми и подслушвачите ти. Как ген. Атанас Атанасов си проси паметник до този на Лучников

В МВР са способни на всякакви престъпления и полицейски насилия. Доказвали са го. Не може да им се вярва. Но как да вярваш на запасния генерал от ДСБ Атанас Атанасов? Който пусна тия дни разкритето, че МВР и ДАНС са подслушвали и разработвали хиляди протестиращи през лето 2013-о. Разработката се казвала „Червеи“.

Новината първо се завъртя в по-периферен сайт, после се официализира през „Офнюз“ и „Клуб Z“ и накрая изпрана излезе в сутрешните блокове и стана дневен ред на държавата.
„Офнюз“ писа, че твърдението на ген. Атанасов не е потвърдено от нито един източник. Но е пуснато като лайно във вентилатор. После вътрешният министър важно обяви, че не може да потвърди, но не може и да отрече. Радан Кънев заговори за метла в МВР, Борисов обяви, че чака доклад до утре и т. н. Докладът излезе и …нищо не се разбра. Бил секретен. Имало подслушване, ама не били подслушвани протестиращи (виж снимката по-долу). Приказки, колкото да остане съмнение.
Партенката не е нова – по време на служебното правителство „Протестна мрежа“ поиска МВР да провери дали не са подслушвани протестиращите и тогавашният вътрешен министър Бакалов заяви, че няма данни за разработки срещу тях, но проверката продължава и ако има, ще има наказани. Е, продължава от тогава до сега, дойде и до доклад, докато се намери някой виновен или докато се забрави шумотевицата. За разработка с подслушване трябва да има разрешение от съда и това лесно може да се провери.
Защо ченгето политик Атанасов пусна наново тази димка? Защо сега? Защо пак?

Има едно възможно обяснение. Преди дни прокуратурата оттегли обвиненията към подслушвачите с цецомобила и към самия Цветан Цветанов. Мотивите на прокурора за оневиняване бяха изсмукани от пръстите. Освен Цветанов, помилван от прокуратурата, както се окачваше, по-лошо е, че са помилвани и няколко подслушвачи. Те сякаш са получили лиценз да продължат да подслушват незаконно. Те са „добрите“ подслушвачи, а тези, които са подслушвали протестиращите са „лошите“. Подслушвачите ми са много по-добри от подслушвачите ти.

Преди година Цацаров съобщи, че в тефтерите-дневници на подслушвачите имало 875 телефона. Разрешение от съда имало за 160 и нещо от тях. Тоест – над 700 телефона са подслушвани незаконно. Прокуратурата прати  при производителя в Лондон харддиска на цецомобила, да бъде възстановен, защото е изтрит от единия подслушвач, който беше обвинен и за възпрепятстване на правосъдието. Нищо повече не се чу нито за диска, нито за 875-те телифона. Последва оттелгляне на обвиненията. Тук-там из интернет се възмутиха. Но основните медии и телевизии замазаха скандала. И сега се опитват да раздухат като по-голям скандал непотвърдената до днес партенка на генерал Атанасов. Без съмнение той прави интрига. Предизвиква Протестна мрежа и т. нар. протестъри да вдигат шум.

Уж имало разрешение от градския съд, подслушвани едва ли не 1000 души, ДАНС създал профили на над 2000 души и т. н. И от всичко това няма нито един документ? За да направят профили на 2000 души, в ДАНС трябва да се занимават поне 50 ченгета. И няма нито един сега да се натегне на новата власт и да каже – накараха ме? Дано се появи такъв, да осъдят за пръв път някой подслушвач. Ама защо оправдаха предишните?

Поради историческата роля на генерал Атанасов да консолидира ГЕРБ и протестиращите, той заслужава паметник като този на Лучников, издигнат преди 2 години от ДСБ. Лучников е удостоен с паметник като добрият депутат. Генералът Атанасов от бронз ще бъде доброто ченге-депутат. Ваклото агне на ДСБ.
Най-добре още сега да му отлеят един калъп, приживе, да не се харчат много за скулптор после.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.