Шиитска светиня на територията на израелска болница привлича мюсюлмански поклонници

Гробницата в медицинския център Барзилай. Снимка: официален сайт

Медицинският център „Барзилай“ в израелския град Ашкелон на брега на Средиземно море е необичайно място за мюсюлманска светиня, но тя редовно привлича организирани групи мюсюлмански поклонници, които пеят и се молят в захлас пред един древен гроб.

Според някои мюсюлмани шиити там някога е била погребана главата на Хусейн ибн Али – внук на пророка Мохамед, загинал през 7 век в битката при Кербала. Именно тогава започва голямото разцепление в ислямската религия между сунити и шиити, което неотдавна избухна с нова сила в конфликтите в Ирак и Сирия. Много шиити вярват, че цялото тяло на Хусейн е било погребано близо до мястото на гибелта му в Кербала, в днешен Ирак.

Други смятат, че главата му е била дълго време е била укривана от сунити в Ашкелон през 10 век, а по-късно погребана тайно в Египет, когато европейските кръстоносци нахлули в Светите земи. Сред последните са поклонниците на шиитската секта Дауди Бора, която има около милион следовници по света. Именно нейните членове всяка година се стичат пред пищно гравираната мраморна плоча в двора на израелската болница в Ашкелон, където някога е лежала главата на Хусейн.

Израелският учен Моше Хананел е човекът, който организира поклонническите посещения в болницата „Барзилай“. Според него някои от шиитските поклонници идват тук от страни, които не признават държавата Израел. „Тяхното влизане в страната се одобрява предварително“ от израелските власти, обяснява той, без да назовава конкретни страни поради политическата чувствителност на темата. Радикали както от сунитския, така и от шиитския клон на исляма виждат общ враг в Израел. Шиитски Иран подкрепя Хамас – сунитската групировка, която управлява палестинската ивица Газа.

„Това е един от абсурдите на Близкия изток. Тук имаме свещено място за мюсюлманите и по-специално за шиитските мюсюлмани, а само на 12 км по на юг живеят други мюсюлмани, които ни обстрелват с ракети“, казва зам.-шефът на болницата д-р Рон Лобел. Между другото именно в тази болница най-вече идват за лечение пострадалите от конфликта в Газа, отбелязва Ройтерс. По време на поредната израелско-палестинска война в Газа миналото лято израелската система за противоракетна отбрана „Железен купол“ прехвана две ракети на Хамас над „Барзилай“. Лидерът на тазгодишната поклонническа група от около 50-ина шиити шейх Моис Тармал вижда божествена намеса в това, че болницата е била пощадена от ракетите, защото е свещено място.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.